Babka kokosowa
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżka (10 g)
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Mleczko kokosowe - niecała szklanka (200 ml)
Przepis na babkę kokosową krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 165 stopni C, formę na babkę wysmaruj masłem. Jajka wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
Do miski włóż masło, dodaj ksylitol i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mleczko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i połączenia wszystkich składników.
Masę przełóż do formy i piecz ok. 60 minut.
- Babka piaskowa
- Babka ziemniaczana
- Ciasto cytrynowe
- Babka majonezowa
- Babka piaskowa wilgotna
- Babka gotowana
- Babka cytrynowa wilgotna
- Babka zebra
- Babka marmurkowa
- Babka drożdżowa
- Babka wielkanocna wilgotna
- Babka z mikrofali
- Babka bananowa
- Babka cytrynowa na oleju
- Babka wilgotna
- Babka ucierana
- Babka z kakao
- Babka piaskowa cytrynowa
- Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki kokosowej
Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je w wielu różnych formach. Popularna jest między innymi babka drożdżowa, babka piaskowa, babka cytrynowa lub pomarańczowa, babka czekoladowa, a także przepyszna wielkanocna babka kokosowa. Szybka i prosta babka kokosowa króluje na stole i ciężko przejść obok niej obojętnie. Przepis na babkę kokosową na oleju i z mlekiem kokosowym nie jest skomplikowany w wykonaniu, a babka jest bardzo dobra, wilgotna i kokosowa. Przygotujesz ją bardzo prosto, nawet jeśli na co dzień nie poświęcasz dużej ilości czasu na gotowanie czy pieczenie. Mimo, że pyszna babka kokosowa najczęściej podawana jest na Wielkanoc, tak naprawdę bez żadnych przeszkód możesz przygotować ja na inne okazje, na przykład spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi lub tort okolicznościowy. Możesz ją przygotować również bez okazji, kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybkie proste ciasto do popołudniowej kawy, czy herbaty. Babka kokosowa jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem bez problemu poradzi sobie ze zrobieniem tego ciasta. Babkę kokosową możesz podawać z domowej roboty lukrem lub oprószoną cukrem pudrem. Jak zrobić pyszną babkę kokosową? Wystarczy że utrzesz masło z cukrem, a najlepiej z ksyliotolem (który ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność w porównaniu z cukrem oraz zerowy indeks glikemiczny), dodasz jajka w temperaturze pokojowej, mąkę pszenną, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, całość dokładnie zmiksujesz, przelejesz do formy do babki i włożysz do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem domowej, wielkanocnej babki kokosowej. To propozycja szczególnie dla osób lubiących kokosowy, lekko słodkawy smak.
Alergeny w babce kokosowej
Lista alergenów dla babki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki kokosowej
Dzięki zamianie cukru na ksylitol ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczne.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.