Przepis na babkę kokosową krok po kroku

Składniki
  • Masło 250 g 1 kostka
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 60 g 6 łyżek
  • Jajko 4 szt.
  • Mąka pszenna typ 500 300 g
  • Proszek do pieczenia 10 g 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe 200 g
  • Mleczko kokosowe 200 ml niecała szklanka
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Piekarnik nagrzej do 165 stopni C, formę na babkę wysmaruj masłem. Jajka wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.

Do miski włóż masło, dodaj ksylitol i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mleczko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i połączenia wszystkich składników.

Masę przełóż do formy i piecz ok. 60 minut.

babka wielkanocna z lukrem
babka kokosowa
Koszt przygotowania dania
20.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Babka kokosowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce kokosowej

Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je w wielu różnych formach. Popularna jest między innymi babka drożdżowa, babka piaskowa, babka cytrynowa lub pomarańczowa, babka czekoladowa, a także przepyszna wielkanocna babka kokosowa. Szybka i prosta babka kokosowa króluje na stole i ciężko przejść obok niej obojętnie. Przepis na babkę kokosową na oleju i z mlekiem kokosowym nie jest skomplikowany w wykonaniu, a babka jest bardzo dobra, wilgotna i kokosowa. Przygotujesz ją bardzo prosto, nawet jeśli na co dzień nie poświęcasz dużej ilości czasu na gotowanie czy pieczenie. Mimo, że pyszna babka kokosowa najczęściej podawana jest na Wielkanoc, tak naprawdę bez żadnych przeszkód możesz przygotować ja na inne okazje, na przykład spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi lub tort okolicznościowy. Możesz ją przygotować również bez okazji, kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybkie proste ciasto do popołudniowej kawy, czy herbaty. Babka kokosowa jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem bez problemu poradzi sobie ze zrobieniem tego ciasta. Babkę kokosową możesz podawać z domowej roboty lukrem lub oprószoną cukrem pudrem. Jak zrobić pyszną babkę kokosową? Wystarczy że utrzesz masło z cukrem, a najlepiej z ksyliotolem (który ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność w porównaniu z cukrem oraz zerowy indeks glikemiczny), dodasz jajka w temperaturze pokojowej, mąkę pszenną, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, całość dokładnie zmiksujesz, przelejesz do formy do babki i włożysz do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem domowej, wielkanocnej babki kokosowej. To propozycja szczególnie dla osób lubiących kokosowy, lekko słodkawy smak.

Wartości odżywcze babki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (120g)
Energia (kalorie)
395.95 kcal
475.14 kcal
Białko
7.44 g
8.93 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w babce kokosowej

Na 100g
Na porcję (120g)
Węglowodany
29.86 g
35.83 g
Węglowodany przyswajalne
27.19 g
32.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (120g)
Tłuszcz
29.41 g
35.29 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
22.34 g
26.81 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.06 g
8.48 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.96 g
7.16 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
1.32 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę kokosową

Na 100g
Na porcję (120g)
Witamina B6
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: masło, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.30 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.28 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.72 mg
2.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
47.03 µg (mcg)
56.44 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę kokosową

Na 100g
Na porcję (120g)
Sód
74.51 mg
89.41 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
249.89 mg
299.86 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
74.63 mg
89.55 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
190.85 mg
229.02 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
28.23 mg
33.87 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.28 mg
2.74 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
1.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki kokosowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce kokosowej

Lista alergenów dla babki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niecała szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Razem
50.60
Łączny koszt
20.49
Jak oceniasz przepis na babkę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób