Babka kokosowa

Opublikowano: 14.08.2021 r., 16:31 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
babka wielkanocna z lukrem
Babka kokosowa
Pyszna, wilgotna babka kokosowa to idealna propozycja nie tylko na Wielkanoc.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
475 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 6 łyżek (60 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Mleczko kokosowe niecała szklanka (200 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Przepis na babkę kokosową krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 165 stopni C, formę na babkę wysmaruj masłem. Jajka wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.

Do miski włóż masło, dodaj ksylitol i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku cały czas miksując.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mleczko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i połączenia wszystkich składników.

Masę przełóż do formy i piecz ok. 60 minut.

Jak oceniasz przepis na babkę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat babki kokosowej

Ciasto w formie babki jest jednym z najbardziej tradycyjnych, polskich wypieków przygotowywanych głównie z okazji świąt Wielkanocnych. Można przygotować je w wielu różnych formach. Popularna jest między innymi babka drożdżowa, babka piaskowa, babka cytrynowa lub pomarańczowa, babka czekoladowa, a także przepyszna wielkanocna babka kokosowa. Szybka i prosta babka kokosowa króluje na stole i ciężko przejść obok niej obojętnie. Przepis na babkę kokosową na oleju i z mlekiem kokosowym nie jest skomplikowany w wykonaniu, a babka jest bardzo dobra, wilgotna i kokosowa. Przygotujesz ją bardzo prosto, nawet jeśli na co dzień nie poświęcasz dużej ilości czasu na gotowanie czy pieczenie. Mimo, że pyszna babka kokosowa najczęściej podawana jest na Wielkanoc, tak naprawdę bez żadnych przeszkód możesz przygotować ja na inne okazje, na przykład spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi lub tort okolicznościowy. Możesz ją przygotować również bez okazji, kiedy tylko najdzie Cię ochota na szybkie proste ciasto do popołudniowej kawy, czy herbaty. Babka kokosowa jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z gotowaniem bez problemu poradzi sobie ze zrobieniem tego ciasta. Babkę kokosową możesz podawać z domowej roboty lukrem lub oprószoną cukrem pudrem. Jak zrobić pyszną babkę kokosową? Wystarczy że utrzesz masło z cukrem, a najlepiej z ksyliotolem (który ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność w porównaniu z cukrem oraz zerowy indeks glikemiczny), dodasz jajka w temperaturze pokojowej, mąkę pszenną, wiórki kokosowe, mleko kokosowe, całość dokładnie zmiksujesz, przelejesz do formy do babki i włożysz do nagrzanego piekarnika na około godzinę. Jak widzisz to nic trudnego i z pewnością poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem domowej, wielkanocnej babki kokosowej. To propozycja szczególnie dla osób lubiących kokosowy, lekko słodkawy smak.

Alergeny w babce kokosowej

Lista alergenów dla babki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze babki kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Dzięki zamianie cukru na ksylitol ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
395.95
475.14
Białko (g)
7.44
8.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
29.86
35.83
Węglowodany przyswajalne (g)
27.19
32.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
3.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
29.41
35.29
Tłuszcze nasycone (g)
22.34
26.81
Tłuszcze nienasycone (g)
7.06
8.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
7.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
111.12
133.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
170.16
204.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.31
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
167.38
200.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.30
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.72
2.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
47.03
56.44
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.27
41.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
74.51
89.41
Potas (mg)
249.89
299.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
74.63
89.55
Fosfor (mg)
190.85
229.02
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.23
33.87
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.28
2.74
Cynk (mg)
0.89
1.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.63
0.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki kokosowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki kokosowej

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Mleczko kokosowe
200 ml
niecała szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
50.60