Babka drożdżowa
- Mleko 2% (50 ml)
- Drożdże świeże (25 g)
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Cukier (25 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło roślinne (75 g)
- Rodzynki (75 g)
- Suszona żurawina (75 g)
- Cukier puder (100 g)
- Sok z cytryny (25 ml)
Przepis na babkę drożdżową krok po kroku
Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i obsyp mąką.
Drożdże, masło i jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.
W misce przygotuj rozczyn: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, następnie dodaj połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut pod przykryciem.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj pozostałe mleko, cukier, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do masy dodawaj po jednym jaki i powoli wymieszaj drewnianą łyżką.
Gdy składniki dokładnie się połączą ciasto wyrabiaj ręką przez około 10 minut.
Do ciasta dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę, połącz je z ciastem i wyrabiaj je kolejne 10 minut.
Następnie do masy dodaj rodzynki i żurawinę. Składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i szybko zacznij zagniatać ciasto.
Ugniecione ciasto włóż do formy, przykryj ją ściereczką i pozostaw na około 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Przygotuj lukier: do cukru pudru dodawaj gorący sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Ciasto połóż na paterze i udekoruj lukrem.
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka majonezowa
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka gotowana
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka zebra
-
Babka marmurkowa
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Babka z mikrofali
-
Babka bananowa
-
Babka cytrynowa na oleju
-
Babka wilgotna
-
Babka ucierana
-
Babka z kakao
-
Babka piaskowa cytrynowa
-
Babka piaskowa z olejem
-
Babka piaskowa
Więcej informacji na temat babki drożdżowej
Babka drożdżowa to doskonała propozycja na ciasto wielkanocne i nie tylko. Przepis na babkę drożdżową jest szybki i nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby poradzić sobie z upieczeniem babki. Nasz przepis nada się także na wielkanocną, świąteczną babkę, która znajduje się zawsze na wielkanocnym stole. Potrzebne produkty na ciasto to mleko, drożdże, mąka, cukier, jajka, masło, rodzynki, suszona żurawina, cukier puder, sok z cytryny i sól.
Jak zrobić rozczyn na drożdżowe ciasto? Przygotuj w misce roztarte drożdże z cukrem, mlekiem i mąką. Dokładnie wymieszaj składniki i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
Jak upiec babkę drożdżową? Do wyrośniętego rozczynu dodaj mleko, cukier, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj składniki i dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Do ciasta dodaj masło i połącz z ciastem wyrabiając kolejne 10 minut. Do wyrobionej masy dodaj rodzynki i żurawinę. Masę pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i pozostaw na kolejne 40 minut do wyrośnięcia w formie. Po upływie 40 minut ciasto piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na koniec przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj w rondelku z dodatkiem soku z cytryny. Ciasto udekoruj lukrem.
Użycie jajek do przygotowania dania sprawia, że dostarczymy do organizmu białka pochodzenia zwierzęcego, które jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Dodatkowo jest to doskonałe źródło witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Żółtko zawiera spore ilości luteiny, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku.
Podsumowując nasza prosta babka jest szybka w przygotowaniu i poradzi sobie z nią każdy. Babkę możemy przygotować jako babkę świąteczną na Wielkanoc lub jako ciasto do kawy na każdą okazję. Ciasto drożdżowe jest uwielbiane przez wszystkich. Ten prosty przepis jest idealnym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy upiec pyszne ciasto dla znajomych lub rodziny.
Alergeny w babce drożdżowej
Lista alergenów dla babki drożdżowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babki drożdżowej
Babka drożdżowa to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Pamiętaj jednak, że jest to danie zawierające spore ilości cukrów prostych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.