Przepis na babkę czekoladową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, forma do babki

Czekoladę gorzką z mlekiem roztop w kąpieli wodnej, następnie pozostaw ją do ostudzenia.

Masło utrzyj z cukrem, następnie dodawaj po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj.

W misce wymieszaj mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao. następnie całość dodaj do ciasta i składniki wymieszaj przy użyciu metalowej łyżki.

Formę wysmaruj masłem, następnie wlej do niej ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.

Po upieczeniu babkę pozostaw do wystygnięcia i wyciągnij ją z blaszki.

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę deserową roztop z dodatkiem łyżki masła w kąpieli wodnej.

Przestudzoną babkę polej polewą czekoladową.

Babka czekoladowa ułożona na metalowej kratce.
Babka czekoladowa
Koszt przygotowania dania
24.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
829 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
45

Babka czekoladowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babce czekoladowej

Babka czekoladowa to przepis na ciasto z kakao o mocno czekoladowym smaku. Babka jest pyszna, szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych. Przepis na babkę czekoladową świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty lub jako przekąska na spotkaniu rodzinnym lub ze znajomymi. Potrzebne składniki na ciasto to czekolada gorzka, mleko, masło, cukier, jajko, mąka gryczana, kakao w proszku, czekolada deserowa i proszek do pieczenia.

Jak przygotować pyszną babkę czekoladową? Czekoladę gorzką roztop w kąpieli wodnej z mlekiem i pozostaw do ostudzenia. Masło, cukier i jajko utrzyj na jednolitą masę. Na koniec dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao następnie całość dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem. Ciasto przelej do formy i piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzone ciasto wyciągnij z blaszki. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę deserową roztop z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzoną babkę polej polewą czekoladową.

Czekolada wbrew pozorom nie jest tylko czymś słodkim, posiada ona wiele właściwości odżywczych (mowa tu o dobrej jakościowo czekoladzie deserowej). Czekolada zawiera spore ilości magnezu, który odpowiedzialny jest za wspomaganie przewodnictwa komórek nerwowych. Dodatkowo czekolada składa się z węglowodanów, czyli głównego źródła energii dla naszego organizmu.

Podsumowując przepis na mokrą babkę czekoladową jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Jest to szybkie ciasto a w dodatku produkty są przystępne cenowo, dlatego warto zrobić ciasto z naszego przepisu. Ciasto jest mocno czekoladowe i sprawdzi się idealnie jako deser do kawy lub herbaty. Sprawdzi się również świetnie na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Nasza babka sprawdzi się również jako wielkanocny prosty przepis jako babka wielkanocna w wersji czekoladowej. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę o wielu właściwościach odżywczych.

Wartości odżywcze babki czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
Białko
7.16 g
14.31 g

Węglowodany w babce czekoladowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
45.82 g
91.64 g
Węglowodany przyswajalne
41.36 g
82.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.46 g
8.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
24.07 g
48.14 g
Tłuszcze nasycone
15.80 g
31.60 g
Tłuszcze nienasycone
8.27 g
16.54 g
Tłuszcze jednonasycone
6.96 g
13.93 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.31 g
2.62 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol
94.60 mg
189.19 mg

Witaminy w przepisie na babkę czekoladową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
136.97 µg (mcg)
273.94 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Witamina C
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.37 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Witamina E
0.64 mg
1.28 mg
Retinol
134.66 µg (mcg)
269.33 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.36 mg
Niacyna
1.43 mg
2.87 mg
Foliany
20.87 µg (mcg)
41.74 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
26.54 µg (mcg)
53.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na babkę czekoladową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
41.59 mg
83.18 mg
Potas
316.32 mg
632.63 mg
Wapń
65.71 mg
131.42 mg
Fosfor
189.78 mg
379.56 mg
Magnez
97.50 mg
195.01 mg
Żelazo
2.65 mg
5.30 mg
Cynk
1.72 mg
3.43 mg
Miedź
0.46 mg
0.92 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny babki czekoladowej 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce czekoladowej

Lista alergenów dla babki czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki czekoladowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka gryczana
200 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Czekolada deserowa
150 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na babkę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.0% osób