Przepis na babeczki z dyni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Dynie pokrój na mniejsze kawałki.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce.

Dodaj jajka, mleko kokosowe, cukier, roztopione masło i zblenduj.

Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników.

Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.

Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek.

Napełnij papilotki do 3/4 objętości.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.

Babeczki z dyni podane na białym talerzu.
Babeczki z dyni
Koszt przygotowania dania
26.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
402 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
58

Babeczki z dyni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babeczkach z dyni

Babeczki z dyni to bardzo dobry pomysł na smaczne dyniowe babeczki pieczone w piekarniku. Babeczki można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz druga z dodatkiem białej czekolady. Przepis na babeczki z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, dynia, jajka, proszek do pieczenia, masło, czekolada gorzka, kakao, mleko kokosowe, serek śmietankowy.

Jak zrobić babeczki z dyni? Dynie pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce. Dodaj jajka, mleko kokosowe, roztopione masło i zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek. Napełnij papilotki do 3/4 objętości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.

Podsumowując pyszne babeczki na słodko to świetny deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować razem z dziećmi. Smaczne czekoladowe babeczki to prosty przepis na nowoczesny tort urodzinowy. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.

Wartości odżywcze babeczek z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
244.01 kcal
402.61 kcal
Białko
8.02 g
13.23 g

Węglowodany w babeczkach z dyni

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
27.33 g
45.10 g
Węglowodany przyswajalne
22.29 g
36.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.04 g
8.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
12.86 g
21.22 g
Tłuszcze nasycone
8.08 g
13.33 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.39 g
7.25 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.73 g
6.16 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.09 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
72.60 mg
119.78 mg

Witaminy w przepisie na babeczki z dyni

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A
198.54 µg (mcg)
327.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.36 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina C
2.23 mg
3.67 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
97.60 µg (mcg)
161.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.23 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany
14.94 µg (mcg)
24.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
739.82 µg (mcg)
1220.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babeczki z dyni

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
101.81 mg
167.99 mg
Potas
390.70 mg
644.66 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
125.36 mg
206.84 mg
Fosfor
232.67 mg
383.91 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez
35.12 mg
57.94 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo
2.34 mg
3.86 mg
Cynk
0.75 mg
1.24 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.42 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek z dyni 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babeczkach z dyni

Lista alergenów dla babeczek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło

Cena przygotowania babeczek z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
400 g
pół małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleczko kokosowe
200 ml
niepełna szklanka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Serek śmietankowy
200 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
49.40
Jak oceniasz przepis na babeczki z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób