Przepis na babeczki z dyni krok po kroku
- Dynia 400 g pół małej sztuki
- Mąka orkiszowa 400 g 2 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Mleczko kokosowe 200 ml niepełna szklanka
- Kakao 16% (proszek) 60 g 6 płaskich łyżek stołowych
- Proszek do pieczenia 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
- Czekolada gorzka 100 g
- Serek śmietankowy 200 g
- Masło 100 g pół kostki
Dynie pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce.
Dodaj jajka, mleko kokosowe, cukier, roztopione masło i zblenduj.
Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników.
Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj.
Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek.
Napełnij papilotki do 3/4 objętości.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babeczki z budyniem
-
Babka marmurkowa
-
Babka drożdżowa
-
Babka zebra
-
Babka czekoladowa
-
Tartaletki z owocami
-
Babka bananowa
-
Babka z mikrofali
-
Przepisy na babki

(liczba kalorii)
Babeczki z dyni - cechy przepisu
Więcej o babeczkach z dyni
Babeczki z dyni to bardzo dobry pomysł na smaczne dyniowe babeczki pieczone w piekarniku. Babeczki można przygotować w dwóch wersjach smakowych. Pierwsza z dodatkiem czekolady gorzkiej oraz druga z dodatkiem białej czekolady. Przepis na babeczki z dyni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, dynia, jajka, proszek do pieczenia, masło, czekolada gorzka, kakao, mleko kokosowe, serek śmietankowy.
Jak zrobić babeczki z dyni? Dynie pokrój na mniejsze kawałki. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Dynie oddziel łyżką od skórki i umieść w misce. Dodaj jajka, mleko kokosowe, roztopione masło i zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia i mąkę orkiszową, zmiksuj do połączenia składników. Posiekaj czekoladę, dodaj do masy i wymieszaj. Foremkę wyłóż papilotkami do babeczek. Napełnij papilotki do 3/4 objętości. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź babeczki i ich wierzch udekoruj serkiem śmietankowym.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Mleko kokosowe jest bardzo dobrą alternatywą dla mleka krowiego. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest produkowane z orzechów kokosowych. Mleko kokosowe można zamienić na inne roślinne mleko.
Podsumowując pyszne babeczki na słodko to świetny deser dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia babeczki możesz przygotować razem z dziećmi. Smaczne czekoladowe babeczki to prosty przepis na nowoczesny tort urodzinowy. Babeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni.
Wartości odżywcze babeczek z dyni
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w babeczkach z dyni
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na babeczki z dyni
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na babeczki z dyni
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w babeczkach z dyni
Lista alergenów dla babeczek z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Masło