Ajvar
- Papryka czerwona - 4 duże sztuki (800 g)
- Bakłażan - 1 średnia sztuka (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek - 5 dużych ząbków (50 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na ajvar krok po kroku
Umyj paprykę i bakłażana.
Z papryki usuń gniazda nasienne i przekrój ją na 4 kawałki.
Bakłażana przekrój na pół.
Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.
Po tym czasie umieść je w misce i szczelnie zakryj folią spożywczą.
Pod wpływem pary skórka z warzyw odejdzie łatwiej.
Oczyszczone ze skórki warzywa umieść w malakserze, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól i paprykę słodką oraz ostrą.
Rozdrobnij składniki na jednolitą masę.
Więcej informacji na temat ajvar
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem lub bazą wielu dań. Ajvar przygotować można w wersji łagodnej lub pikantnej. Przepis na ajvar jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu na zimę do słoików potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: czerwona papryka, bakłażan, cebula, czosnek, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól.
Jal zrobić sos ajvar? Umyj paprykę i bakłażana. Z papryki usuń gniazda nasienne i przekrój ją na 4 kawałki. Bakłażana przekrój na pół. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Po tym czasie umieść je w misce i szczelnie zakryj folią spożywczą. Pod wpływem pary skórka z warzyw odejdzie łatwiej. Oczyszczone ze skórki warzywa umieść w malakserze, dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i ząbki czosnku, olej rzepakowy, sól i paprykę słodką oraz ostrą. Rozdrobnij składniki na jednolitą masę. Sos ajvar można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując lekko ostry sos z papryki z bakłażanem jest doskonały do spożycia od razu po przygotowaniu. Możesz go także pasteryzować do słoików na zimę. Domowy sos możesz wzbogacić i przygotować z pomidorami, uzyskasz coś na kształt ketchupu warzywnego. Pasta paprykowa świetnie sprawdza się jako dodatek na kanapki lub do makaronu.
Alergeny w ajvar
Lista alergenów dla ajvar przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ajvar
Wartości odżywcze ajvar
Ajvar to nisko kaloryczny sos. Jest bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. Sos warzywny zawiera także dużo cennych składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.