Śledź - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w śledziach oraz jakie alergie mogą powodować.
Śledź - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze śledzi - tabela

Energia i białka

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w śledziach
Białko 18.00 g 44.50 g 55.71 g
Fenyloalanina 0.70 mg b/d b/d

Węglowodany w śledziach

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany b/d b/d b/d
Węglowodany przyswajalne b/d b/d b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 9.04 g 34.60 g 28.04 g
Tłuszcze nasycone 3.17 g 34.60 g 9.83 g
Tłuszcze nienasycone 5.87 g b/d 18.21 g
Tłuszcze jednonasycone 3.74 g b/d 11.59 g
Tłuszcze wielonasycone 2.13 g b/d 6.62 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol 60.00 mg b/d 186.00 mg

Witaminy w przepisie na śledzie

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 28.00 µg (mcg) b/d 74.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.64 mg b/d 0.84 mg
Witamina B12 13.70 µg (mcg) b/d 31.80 µg (mcg)
Witamina C 0.70 mg b/d 1.70 mg
Witamina D 4.20 µg (mcg) b/d 13.00 µg (mcg)
Witamina E 1.07 mg b/d 3.32 mg
Retinol 28.00 µg (mcg) b/d 74.00 µg (mcg)
Tiamina 0.09 mg 0.01 mg 0.24 mg
Ryboflawina 0.23 mg 2.20 mg 0.72 mg
Niacyna 3.22 mg b/d 9.98 mg
Foliany 10.00 µg (mcg) b/d 28.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na śledzie

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 90.00 mg b/d 1179.00 mg
Potas 327.00 mg b/d 1014.00 mg
Wapń 57.00 mg b/d 178.00 mg
Fosfor 236.00 mg 684.00 mg 732.00 mg
Magnez 32.00 mg b/d 99.00 mg
Żelazo 1.10 mg b/d 3.41 mg
Cynk 0.99 mg b/d 3.07 mg
Miedź 0.09 mg b/d 0.29 mg
Mangan 0.04 mg b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175116/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169807/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098883/nutrients

Alergie w śledziach

  • Śledź filet - Ryby i produkty pochodne
  • Śledź w oleju - Ryby i produkty pochodne
  • filety śledziowe solone - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z śledziami

Przepisy z śledziami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto