Śledź - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w śledziach oraz jakie alergie mogą powodować.
Śledź - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Wartości odżywcze śledzi - tabela

Energia i białka

Śledź filetŚledź w olejufilety śledziowe solone
na 100 gna 100 gna 100 g
Białko18.00 g44.50 g55.71 g
Fenyloalanina0.70 mgb/db/d

Węglowodany w śledziach

Śledź filetŚledź w olejufilety śledziowe solone
na 100 gna 100 gna 100 g
Węglowodany0.00 g0.00 g0.00 g
Węglowodany przyswajalne0.00 g0.00 g0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g0.00 g0.00 g
Sacharoza (cukier)0.00 g0.00 gb/d
Glukoza0.00 g0.00 gb/d
Fruktoza0.00 g0.00 gb/d
Skrobia0.00 g0.00 gb/d
Laktoza0.00 g0.00 gb/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Śledź filetŚledź w olejufilety śledziowe solone
na 100 gna 100 gna 100 g
Tłuszcz9.04 g34.60 g28.04 g
Tłuszcze nasycone3.17 g34.60 g9.83 g
Tłuszcze nienasycone5.87 g0.00 g18.21 g
Tłuszcze jednonasycone3.74 gb/d11.59 g
Tłuszcze wielonasycone2.13 gb/d6.62 g
Tłuszcze transb/db/db/d
Cholesterol60.00 mgb/d186.00 mg

Witaminy w przepisie na śledzie

Śledź filetŚledź w olejufilety śledziowe solone
na 100 gna 100 gna 100 g
Witamina A28.00 µg (mcg)b/d74.00 µg (mcg)
Witamina B60.64 mgb/d0.84 mg
Witamina B1213.70 µg (mcg)b/d31.80 µg (mcg)
Witamina C0.70 mgb/d1.70 mg
Witamina D4.20 µg (mcg)b/d13.00 µg (mcg)
Witamina E1.07 mgb/d3.32 mg
Retinol28.00 µg (mcg)b/d74.00 µg (mcg)
Tiamina0.09 mg0.01 mg0.24 mg
Ryboflawina0.23 mg2.20 mg0.72 mg
Niacyna3.22 mgb/d9.98 mg
Foliany10.00 µg (mcg)b/d28.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)b/d0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na śledzie

Śledź filetŚledź w olejufilety śledziowe solone
na 100 gna 100 gna 100 g
Sód90.00 mgb/d1179.00 mg
Potas327.00 mgb/d1014.00 mg
Wapń57.00 mgb/d178.00 mg
Fosfor236.00 mg684.00 mg732.00 mg
Magnez32.00 mgb/d99.00 mg
Żelazo1.10 mgb/d3.41 mg
Cynk0.99 mgb/d3.07 mg
Miedź0.09 mgb/d0.29 mg
Mangan0.04 mgb/db/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175116/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169807/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098883/nutrients

Alergie w śledziach

  • Śledź filet - Ryby i produkty pochodne
  • Śledź w oleju - Ryby i produkty pochodne
  • filety śledziowe solone - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z śledziami

Przepisy z śledziami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto