- Filety śledziowe solone 1000 g
- Ogórki kiszone 200 g
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Cebula 100 g 1 duża sztuka
- Ocet spirytusowy 125 ml pół szklanki
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
Przepis na śledzie rolmopsy krok po kroku
Śledzie włóż do miski i mocz je przez kilka godzin.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Paprykę obierz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Ogórki kiszone również pokrój w paski.
W garnuszku zagotuj 1,5 szklanki wody, ocet, cukier, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe oraz cebulę.
Na każdy płat śledziowy ułóż kawałek ogórka kiszonego, papryki oraz cebuli z zalewy.
Śledzie zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami oraz ułóż w słoiku.
Rolmopsy zalej ugotowaną zalewą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie rolmopsy podawaj jako przystawkę na zimno.

-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Informacje dietetyczne - śledzie rolmopsy
Wartości odżywcze śledzi rolmopsów
Śledzie rolmopsy to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Produkty wykorzystane do przygotowania rolmopsów stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach rolmopsach
Lista alergenów dla śledzi rolmopsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Więcej informacji na temat śledzi rolmopsów
Śledzie rolmopsy to danie przygotowane na bazie marynowanych śledzi zawiniętych z dodatkami. Tradycyjne, domowe rolmopsy stanowią doskonały pomysł na przystawkę lub danie podane podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdzony przepis na śledzie rolmopsy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolmopsów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, ogórki kiszone, papryka czerwona, cebula, ocet spirytusowy, cukier, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.
A jak zrobić śledzie rolmopsy? Śledzie włóż do miski i mocz je przez kilka godzin. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę obierz, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski. Ogórki kiszone również pokrój w paski. W garnuszku zagotuj 1,5 szklanki wody, ocet, cukier, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, 2 liście laurowe oraz cebulę. Na każdy płat śledziowy ułóż kawałek ogórka kiszonego, papryki oraz cebuli z zalewy. Śledzie zwiń ciasno, zepnij wykałaczkami oraz ułóż w słoiku. Rolmopsy zalej ugotowaną zalewą i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie rolmopsy podawaj jako przystawkę na zimno.
Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszne rolmopsy do słoików. Rolmopsy ze śledzi świetnie sprawdzą się jako przystawka podana na zimno lub danie wigilijne. Rolmopsy warto podać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Produkty niezbędne do przygotowania śledzi rolmopsów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Szacunkowy koszt przygotowania śledzi rolmopsów
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023