Zupa śledziowa

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa śledziowa podana w miseczce.
Zupa śledziowa
Zupa śledziowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę podaje się na zimno (jak chłodnik). Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
1047 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Filety śledziowe solone (500 g)
  • Ziemniaki średnie - 10 średnich sztuk (1200 g)
  • Śmietana 12% (500 g)
  • Cebula - 3 średnie sztuki (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kwasek cytrynowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na zupę śledziową krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je z wody.

Śledzie namocz w wodzie i pozostaw je na kilka godzin. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i pokrój w paski.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i sparz na sicie wrzącą wodą.

Do garnka włóż śledzie, dodaj cebulę, śmietanę oraz dwie szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj.

Zupę śledziową dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz kwasku cytrynowego.

Koperek umyj, osusz i posiekaj.

Gotową zupę podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę śledziową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy śledziowej

Zupa śledziowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek w okresie postu. Sprawdzony przepis na zupę śledziową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filety śledziowe, ziemniaki, śmietana 12%, cebula, koperek, sól, pieprz oraz kwasek cytrynowy.

A jak zrobić zupę śledziową? Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź je z wody. Śledzie namocz w wodzie i pozostaw je na kilka godzin. Następnie opłucz je pod bieżącą wodą i pokrój w paski. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i sparz na sicie wrzącą wodą. Do garnka włóż śledzie, dodaj cebulę, śmietanę oraz dwie szklanki wody. Składniki dokładnie wymieszaj. Zupę śledziową dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz kwasku cytrynowego. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Gotową zupę podawaj na zimno z ziemniakami posypanymi koperkiem.

Śledź to ryba stosunkowo niskokaloryczna. Jest również dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując pyszna zupa ze śledziami w śmietanie stanowi doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Zupę warto podać z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa. Pyszna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i podaje się ją na zimno. Produkty niezbędne do przygotowania zupy ze śledziami dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Zupa śledziowa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Alergeny w zupie śledziowej

Lista alergenów dla zupy śledziowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy śledziowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa śledziowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Śledzie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
161.17
1047.59
Białko (g)
12.43
80.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
10.85
70.52
Węglowodany przyswajalne (g)
9.61
62.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
8.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
7.44
48.35
Tłuszcze nasycone (g)
3.27
21.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
27.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
18.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
8.85
Cholesterol (mg)
42.18
274.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
34.24
222.59
Witamina B6 (mg)
0.32
2.09
Witamina B12 (µg (mcg))
6.15
39.97
Witamina C (mg)
11.30
73.44
Witamina D (µg (mcg))
2.52
16.37
Witamina E (mg)
0.70
4.54
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.92
200.95
Tiamina (mg)
0.10
0.64
Ryboflawina (mg)
0.18
1.18
Niacyna (mg)
2.43
15.82
Foliany (µg (mcg))
18.36
119.33
Beta karoten (µg (mcg))
4.62
30.02
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
244.66
1590.32
Potas (mg)
456.55
2967.57
Wapń (mg)
71.47
464.58
Fosfor (mg)
184.28
1197.84
Magnez (mg)
35.00
227.50
Żelazo (mg)
1.12
7.26
Cynk (mg)
0.85
5.54
Miedź (mg)
0.12
0.76
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy śledziowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy śledziowej

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
500 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
1200 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Śmietana 12%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Cebula
400 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
27.10