Marynata do śledzi

Opublikowano: 14.05.2023 r., 18:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marynata do śledzi
Marynata do śledzi
Śledzie to jedne z najtańszych ryb dostępnych na rynku, dlatego koniecznie postaraj się je wykorzystać. Poznaj mój przepis na najlepszą marynatę do tych ryb.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
137 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (1500 g)
  • Ocet spirytusowy 1 szklanka (250 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 sztuka (120 g)
  • Marchewka 1 sztuka (60 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na marynatę do śledzi krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody.

Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

Zacznij gotowanie, doprowadź wywar do zagotowania.

W międzyczasie dodaj ziele angielskie, liście laurowe.

Gdy osiągniesz temperaturę wrzenia, przestań ogrzewać i odstaw wywar do ostudzenia.

Filety dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz.

Przełóż śledzie do słoików i zalej marynatą.

Zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym miejscu.

Jak oceniasz przepis na marynatę do śledzi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat marynaty do śledzi

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na marynatę do śledzi, w których najważniejsza jest zalewa. Jest ona łatwa, szybka w przygotowaniu.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki takie jak śledzie, cukier, sól, marchew, cebula, ziele angielskie i liście laurowe.

Zatem, jak zrobić marynatę do śledzi? Poznaj mój prosty przepis.

Dodatkowo przygotuj 1,5 litra wody. Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka. Zacznij gotowanie, doprowadź wywar do zagotowania. W międzyczasie dodaj ziele angielskie, liście laurowe. Gdy osiągniesz temperaturę wrzenia, przestań ogrzewać i odstaw wywar do ostudzenia. Filety dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz. Przełóż śledzie do słoików i zalej marynatą. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym miejscu.

Tak przygotowana marynata do śledzi sprawi, że ryba będzie niezwykle pyszna i delikatna.

Koniecznie wykorzystaj mój pomysł na śledzie w marynacie i przekonaj się, jak dobra może być jedna z najtańszych ryb. Skoro już znasz potrzebne proporcje postaw na wyraziste przyprawy.

Alergeny w marynacie do śledzi

Lista alergenów dla marynaty do śledzi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

W przepisie na marynatę do śledzi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze marynaty do śledzi

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, aby włączać ryby do swojej diety 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
137.37
137.37
Białko (g)
13.80
13.80
Fenyloalanina (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: cebula, marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
1.37
1.37
Węglowodany przyswajalne (g)
1.18
1.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
7.91
7.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
2.49
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
5.42
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
3.52
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.90
1.90
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.69
45.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
46.75
46.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
10.43
10.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.16
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.20
3.20
Witamina E (mg)
0.84
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.32
21.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
2.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.35
9.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
252.40
252.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
268.09
268.09
Potas (mg)
267.93
267.93
Wapń (mg)
46.70
46.70
Fosfor (mg)
183.04
183.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.47
25.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
0.87
Cynk (mg)
0.77
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do śledzi 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do śledzi

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
42.00
Za 1500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Olej rzepakowy
20 ml
1 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
120 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
61.00