Przepis na marynatę do sarniny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, ocet balsamiczny, jałowiec
To będzie niezbędne
miska

Oliwę wymieszaj z musztardą, ketchupem i przyprawami.

marynata do sarniny z dużą ilością przypraw
marynata do sarniny
Koszt przygotowania dania
0.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Marynata do sarniny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynacie do sarniny

Marynata do sarniny to kluczowy i najważniejszy element, dzięki któremu mięso będzie miało odpowiedni, aromatyczny i wyrazisty smak. Bez niej, cała potrawa może okazać się mdła i nieciekawa, a mięso może stać się twardsze i znacznie szybciej przypalić podczas obróbki termicznej. Pytanie jak zamarynować sarninę pojawia się bardzo często ponieważ mięso to nie należy do tych najpopularniejszych, przygotowywanych na co dzień. Dlatego przedstawiamy przepis na marynatę do sarniny - z jego pomocą przyrządzona przez Ciebie sarnina będzie nie tylko prosta w przyrządzeniu, ale również najlepsza w smaku. Marynowanie sarniny gwarantuje, że mięso będzie soczyste i pyszne. Do marynowania może posłużyć bejca na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, zalewa octowa, zalewa winna lub bez wina. Szczegółowa lista składników i odpowiedź na to jak zapeklować sarninę jest natomiast uzależniona od indywidualnych upodobań i preferencji i daje duże pole do popisu. Osoby lubiące pikantne i ostre smaki mogą zdecydować się na dodatek dużej ilości czosnku, mielonej ostrej papryki, papryczek chilli, czy jalapeno. Zalewa dla tych, którzy wolą nieco łagodniejszą wersje może uwzględniać delikatne zioła na przykład majeranek, zioła prowansalskie, ziele angielskie, jałowiec, listek laurowy, tymianek, odrobinę musztardy, czy łagodnego ketchupu pomidorowego. Świetnie sprawdzą się się też gotowe mieszanki przypraw przeznaczone specjalnie do sarniny, warto natomiast mieć na uwadze, że na ogół mają bardzo dużo soli, więc nie dla wszystkich będzie to dobre rozwiązanie. Wybrane przyprawy wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, najlepiej extra virgin, odrobiną musztardy oraz ketchupu. Po wymieszaniu ze sobą wszystkich składników marynata jest gotowa! Mięso wystarczy obtoczyć w przygotowanej wcześniej marynacie i marynować minimum godzinę. Im dłuższy czas marynowania tym lepiej, ponieważ mięso bardziej przechodzi smakiem i zapachem wszystkich przypraw, dzięki czemu staje się smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Można zamarynować mięso już dzień przed planowanym przyrządzanie,, aby dać mu czas na nabranie smaku.

Wartości odżywcze marynaty do sarniny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
616.33 kcal
184.90 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
67.25 g
20.17 g

Składniki mineralne w przepisie na marynatę do sarniny

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
335.83 mg
100.75 mg
Potas
72.50 mg
21.75 mg
Wapń
13.67 mg
4.10 mg
Żelazo
0.70 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do sarniny 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do sarniny

Lista alergenów dla marynaty do sarniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania marynaty do sarniny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Musztarda
5 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Ketchup
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na marynatę do sarniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób