Przepis na marynata do tofu krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miseczka

W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier.

Cytrynę sparz wrzątkiem, do miski z marynatą zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z połówki.

Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Marynata do tofu polana na kawałki tofu.
Marynata do tofu
Koszt przygotowania dania
5.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
686 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
51

Marynata do tofu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marynacie do tofu

Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze przyprawić aby było dobre do jedzenia. W innym przypadku nasze pierwsze spotkanie z tofu będzie również tym ostatnim. Do marynowania tofu możemy używać ulubionych przypraw, w płynie lub w proszku. Przepis na marynatę do tofu jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: olej rzepakowy, czosnek, papryczka chili, cukier, sok z cytryny i natka pietruszki oraz sól.

Jak zrobić marynatę do tofu? W miseczce umieść olej, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i cukier. Cytrynę sparz wrzątkiem zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok z połówki. Posiekaj natkę pietruszki, dodaj sól i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Tofu najlepiej marynować pokrojone w kostkę lub grubsze plastry. W marynacie powinno spędzić przynajmniej dwie godziny, im dłużej tym głębszego smaku nabierze.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Cytryna jest źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie. Papryczka chili jest odmianą ostrej papryki. Swój charakterystyczny smak zawdzięcza obecności kapsaicyny. Ma ona działanie pobudzające zakończenia nerwowe i wywołuje uczucie ciepła. Kapsaicyna ponadto wzmaga apetyt i wspomaga trawienie.

Podsumowując najlepsza domowa marynata do tofu to dobra propozycja na wzbogacenie smaku tofu. Sprawdzony przepis na marynatę gwarantuje, że tofu nabierze mocnego aromatu. Do marynaty możesz dodaj ulubione przyprawy. Jeśli nie używasz oleju do marynaty dodaj wody. Proporcje możesz dowolnie modyfikować.

Wartości odżywcze marynaty do tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
274.50 kcal
686.25 kcal
Białko
1.77 g
4.43 g
Fenyloalanina
0.15 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w marynacie do tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
21.54 g
53.84 g
Węglowodany przyswajalne
20.14 g
50.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
3.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
21.14 g
52.85 g
Tłuszcze nasycone
1.63 g
4.08 g
Tłuszcze nienasycone
19.51 g
48.77 g
Tłuszcze jednonasycone
13.78 g
34.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.73 g
14.31 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na marynata do tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
41.29 µg (mcg)
103.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
45.29 mg
113.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.40 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.33 µg (mcg)
45.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
489.04 µg (mcg)
1222.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na marynata do tofu

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
3242.50 mg
8106.25 mg
Potas
182.92 mg
457.29 mg
Wapń
50.96 mg
127.40 mg
Fosfor
39.04 mg
97.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.96 mg
32.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.97 mg
2.44 mg
Cynk
0.34 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do tofu 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do tofu

Lista alergenów dla marynaty do tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynata do tofu

Cena przygotowania marynaty do tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
20 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
3.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Cytryna
50 g
1 mała sztuka
1.30
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier
30 g
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
19.80
Jak oceniasz przepis na marynata do tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób