Marynata musztardowo miodowa
- Musztarda (80 g)
- Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Olej rzepakowy - 8 łyżek stołowych (80 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na marynatę musztardowo musztardową krok po kroku
Do miski wlej olej, dodaj do niego miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do miski dodaj również po pół łyżeczki soli oraz pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową marynatę wykorzystaj do marynowania mięsa.
Mięso pozostaw w marynacie na minimum 12 godzin.
Więcej informacji na temat marynaty musztardowo musztardowej
Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na marynatę do mięsa. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej kruche. Pyszna, domowa marynata ma wszechstronne zastosowanie i możesz wykorzystać ją również jaki dressing do sałatek. Przepis na marynatę musztardowo miodową jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania marynaty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: musztarda, miód, olej rzepakowy, czosnek, sól i pieprz.
A jak zrobić marynatę musztardowo miodowa? Do miski wlej olej, dodaj do niego miód, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski dodaj również po pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową marynatę wykorzystaj do marynowania mięsa. Mięso pozostaw w marynacie na minimum 12 godzin.
Musztarda to zimny sos, którego główny składnik stanowią nasiona gorczycy białej, czarnej lub sarepskiej. Do przygotowania musztardy poza gorczycą wykorzystuje się także ocet, sól oraz cukier. W sklepach znajdziemy wiele odmian musztard, do których możemy zaliczyć np. musztardę stołową, sarepską, kremską, dijon, francuską, bawarską lub rosyjską.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już, jak samemu wykonać smaczną marynatę miodowo-musztardową w domu. Najlepsza marynata świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatek. Smaczna, domowa marynata jest dobra do użycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Produkty niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w marynacie musztardowo musztardowej
Lista alergenów dla marynaty musztardowo musztardowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze marynaty musztardowo musztardowej
Marynata musztardowo miodowa to doskonała propozycja na pyszną marynatę do mięsa. Marynowanie mięsa sprawia, że jest ono bardziej aromatyczne oraz kruche.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.