Marynata do ryby
- Sos sojowy (40 ml)
- Limonka (15 g)
- Koperek (15 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na marynatę do ryby krok po kroku
W miseczce zmieszaj oliwę, sos sojowy i sok z limonki.
Do mieszanki dodaj: szczyptę pieprzu ziołowego, czarnego i cytrynowego, odrobinę chilli i łyżeczkę bazylii.
Koperek drobno posiekaj i dodaj do miski.
Całość dokładnie wymieszaj, marynuj do 1 kg mięsa.
Więcej informacji na temat marynaty do ryby
Marynata do ryby jest doskonałym dodatkiem, który świetnie poprawia smak i strukturę mięsa ryb. To wspaniała opcja, jeśli szukasz uniwersalnego przepisu do ryb.
Przepis na marynatę do ryb to doskonały pomysł na wzbogacenie każdego dania na bazie ryb. Domowa marynata jest prosta i naprawdę bardzo smaczna. Możesz wykorzystać ją zarówno do ryb smażonych, jak i pieczonych. Wszystkie przyprawy bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, a zapewne również w swojej spiżarni. Jego bazą jest tylko kilka składników. A najważniejszym są przyprawy. Dzięki nim jest bardzo aromatyczna i ziołowa. Użycie marynaty pozwala na osiągnięcie pożądanej soczystości i kruchości mięsa. Dzięki licznym kombinacjom przypraw marynata może znacząco poprawić jakość i smak potrawy. Marynata poprzez odpowiednią kwasowość pozwala również na ochronę mięsa przed różnymi drobnoustrojami, a także szkodliwymi substancjami powstającymi podczas obróbki termicznej. Do ryb niezwykle pasują orzeźwiające cytrusy. Wspaniale komponuje się z nimi cytryna, czy limonka. Również w tym przepisie można używać ich zamiennie. Oprócz limonki dobrze z rybą współgra pieprz ziołowy, który choć ostry, jest też niezwykle orzeźwiający. To sprawia, że kompozycja jest lekka i smaczna. Tak przygotowaną rybę można później usmażyć, upiec lub zgrillować. W każdym wypadku będzie smakować równie doskonale. Ta zalewa doskonale sprawdza się, gdy nie masz zbyt dużo czasu. Jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Choć marynata jest prosta, to ze względu na doskonałe połączenie składników, które doskonale się uzupełniają, zachwyci nawet wymagające podniebienia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do ryb, by była szybka, łatwa i ciekawa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest prosta, a przy tym naprawdę smaczna. Ta marynata udowadnia, że ryba może smakować naprawdę fantastycznie. Jednak należy ją dobrze przygotować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste.
Alergeny w marynacie do ryby
Lista alergenów dla marynaty do ryby przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze marynaty do ryby
To opcja, która pozwala chronić mięso przed powstawaniem szkodliwych substancji w trakcie obróbki.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.