Marynaty na grilla

marynaty na grilla

Grillowanie jest znakomitym sposobem na przyrządzenie pysznego obiadu czy kolacji. Umożliwia również miłe spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Najczęściej grillowanym produktem spożywczym jest oczywiście mięso. Aby smakowało wybornie, z reguły zanurza się je w aromatycznej marynacie. Marynata może być świetnym dodatkiem do grillowanych potraw, nadającym im niepowtarzalny smak i zapach.

Marynaty na grilla – pomysły na najlepsze marynaty do mięs

Marynaty na grilla są niezwykle smacznym dodatkiem do mięsa. Pomysły na marynaty są rozmaite – smakują i pachną w zależności od tego, jakie przyprawy zastosujemy do ich przyrządzenia. Domowe marynaty są łatwe do zrobienia. Nawet laik w kuchni powinien świetnie sobie z nimi poradzić. Najlepsze są proste marynaty do mięsa na grilla, które każdy jest w stanie przygotować. Jak się marynuje mięso? Czy marynaty do karkówki lub kiełbasy są zdrowe? Sprawdź najlepsze przepisy na marynaty.

Najlepsze domowe marynaty na grilla – sprawdź łatwe przepisy na marynaty

Czy marynaty do mięsa na grilla są zdrowe?

Marynaty na grilla to jeden z najpopularniejszych dodatków do mięsa. W zależności od tego, jakie przyprawy użyte zostały do zrobienia marynaty, smakują zupełnie inaczej. To właśnie przyprawy wpływają zarówno na smak, jak i aromat marynaty. Wielu ludzi zastanawia się, czy marynaty mogą być zdrowe. Ciężko jednak udzielić precyzyjnej odpowiedzi, gdyż wszystko zależy od różnych czynników – składu, sposobu przyrządzenia czy ilości spożycia marynaty. Jeśli chodzi o składniki, są one oczywiście kluczowym czynnikiem wpływającym na zdrowotność marynaty. Lepiej dać sobie spokój z marynatami, w których znajduje się dużo sztucznych konserwantów i cukrów. Lepiej postawić na naturalne dodatki, m.in. czosnek, jogurt naturalny, świeże zioła, cytryna czy oliwa z oliwek. Tego typu składniki marynaty nie tylko wspaniale wzmocnią skład, ale też dostarczą do organizmu sporo cennych minerałów oraz witamin.

Jeśli marynata zostanie dobrze przygotowana, może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niektóre marynaty mogą zmniejszyć ilość toksycznych związków znajdujących w mięsie, które w nadmiarze szkodzą zdrowiu. W wielu marynatach głównym składnikiem jest też imbir i czosnek – mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego warto je dodawać. Warto pamiętać również o tym, że niektóre składniki w marynacie mogą być niekorzystne dla zdrowia – zwłaszcza spożywane w nadmiernej ilości. W marynatach zwykle jest duża ilość soli, która jedzona w nadmiarze może wywołać wzrost ciśnienia krwi, a także inne poważne problemy ze zdrowiem. Ważne więc, żeby jeść marynatę, zachowując umiar.

O czym pamiętać, przygotowując marynatę do mięsa?

Chcesz zdrowo grillować? W takim razie powinieneś szukać alternatyw, jeśli chodzi o marynaty do mięsa. W celu przygotowania zdrowych marynat warto sięgać po m.in. jogurty naturalne, soki owocowe czy różnego rodzaju nasiona i pestki. W ten sposób nie tylko dodasz smaku poszczególnym potrawom, ale też dostarczysz do organizmu mnóstwo cennych minerałów i witamin. Jeśli chcesz przyrządzić zdrową marynatę do mięsa, warto pamiętać o następujących zasadach:

  • Zdrowe tłuszcze – zastąp niezdrowe tłuszcze tymi, które zawierają m.in. kwasy omega-3. Niech będzie to np. oliwa z oliwek.
  • Konsystencja marynaty – nie zagęszczaj marynaty do mięsa skrobią lub mąką. Zamiast nich możesz użyć np. awokado czy puree warzywnego.
  • Sól i cukier – staraj się ich nie używać, a jeśli już, to wyłącznie w umiarkowanych ilościach. Możesz też postawić na alternatywne rozwiązania, takie jak zdrowe przyprawy i niektóre zioła.
  • Świeże składniki – jeśli będziesz używać naturalnych składników, marynata będzie zdrowsza. Jej smak wzbogacić możesz m.in. czosnkiem, świeżymi ziołami, cytryną lub imbirem. Staraj się używać właśnie takich składników, a nie sztucznych konserwantów, które nie mają żadnej wartości zdrowotnej.

Jak się marynuje mięso? Najlepsze proste marynaty na grilla

Marynata do karkówki, krok po kroku

Karkówka jest jednym z ulubionych mięs, które przyrządza się na grillu. Wiele osób decyduje się przygotować karkówkę w marynacie, ponieważ zupełnie zmienia smak mięsa. Dzięki marynacie karkówka robi się delikatna, krucha i niezwykle soczysta. Aby przyrządzić marynatę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli, marchewka, cebula, czosnek i musztarda. Przydadzą się również przyprawy do smaku: tymianek, kurkuma, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, pieprz i sól.

Najpierw obierz czosnek, cebulę i marchewkę. Pokrój warzywa w kosteczkę i przełóż do miksera. Dodaj przecier pomidorowy, olej, musztardę i wszystkie przyprawy. Dokładnie zmiksuj ze sobą składniki. Następnie zamarynuj mięso w tak przygotowanej marynacie. Postaraj się, aby karkówka przeleżała w marynacie przez minimum godzinę przed wrzuceniem na ruszt. Dzięki temu mięso przesiąknie wszystkimi przyprawami i będzie wybornie smakować.

Prosta marynata do mięsa wołowego – jak zrobić?

Marynaty na grilla są bardzo zróżnicowane. Jedną z najciekawszych jest marynata do mięsa wołowego, która bazuje na czerwonym winie. Można zrobić ją szybko w zaledwie kilka minut. Właśnie dlatego przyrządzenie marynaty jest łatwe nawet dla laików w kuchni. Aby przyrządzić prostą marynatę do karkówki, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: wino czerwone wytrawne, majeranek, rozmaryn, ocet winny, liść laurowy, ziele angielskie i estragon suszony. Warto dodać, że ze względu na obecność czerwonego wina, marynata dedykowana jest oczywiście osobom dorosłym.

Najpierw połącz wodę, ocet i przyprawy z czerwonym winem Zadbaj o to, aby w marynacie pojawiło się kilka kulek ziela angielskiego (8-10 sztuk) i 2 liście laurowe – większa lub mniejsza ilość tych przypraw może zmienić aromat marynaty. Wymieszaj składniki na marynatę i zamarynuj wołowinę pokrojoną w równe plastry. Mięso powinno przeleżeć w marynacie minimum dobę, aby dobrze smakowało i zyskało niesamowity aromat. Niektórzy decydują się marynować wołowinę nawet przez 5 dni – zwłaszcza przed ważnym spotkaniem z przyjaciółmi czy rodziną. Im dłużej marynuje się wołowinę, tym lepiej bowiem smakuje. Co ważne, nie musisz od razu wylać całej marynaty, gdy już potraktujesz nią mięso. Możesz np. dodać ją do sosu lub wykorzystać podczas pieczenia obiadu.

Marynata do łopatki – sprawdź, jak zrobić

Masz ochotę na grillowaną łopatkę? Warto więc przyrządzić odpowiednią marynatę, która podbije smakowitość mięsa. Dzięki niej łopatka zyska wspaniały smak i aromat. W dodatku zrobi się delikatniejsza i bardziej krucha, więc mięsożercy na pewno będą zachwyceni daniem. Przepis na marynatę do łopatki jest tak prosty, że nawet amatorzy gotowania nie będą mieć większego problemu z jej przyrządzeniem. Do zrobienia marynaty potrzebujesz kilku podstawowych składników: miód, whisky, natka pietruszki, olej rzepakowy, sos sojowy, cebula i przyprawy: czosnek, imbir, pieprz i sól.

Najpierw zetrzyj imbir na tarce. Następnie obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę, po czym posiekaj natkę pietruszki. Włóż składniki do jednej miski – może być plastikowa lub szklana. Wymieszaj całość, aby wszystko porządnie się ze sobą złączyło. Umieść pokrojone plastry mięsa w marynacie. Postaraj się, aby poleżały w niej przez kilka godzin. Jeśli przygotowujesz grillowaną łopatkę na wykwintny obiad dla rodziny lub przyjaciół, koniecznie zostaw ją zamarynowaną w lodówce nawet przez całą dobę.

Warto od czasu do czasu przyrządzić łopatkę w takiej marynacie, zwłaszcza że sporo składników składających się na nią jest dobrych dla naszego zdrowia. Dla przykładu miód jest jednym z tych składników, które powinno się włączyć do diety. Od dawna używa się go w celu m.in. leczniczym, zwłaszcza że wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Jeśli systematycznie będziesz go spożywać, może delikatnie podnieść odporność organizmu. Warto również dodawać miód do herbaty, a nie tylko do marynaty – to świetny środek przeciwbólowy np. przy zapaleniu gardła. Do zaprawy używa się również natki pietruszki, która jest zdrową i w dodatku dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka to również znakomite źródło witaminy C, więc może wspomóc naszą odporność. Znajduje się w niej mnóstwo witaminy i K, a także witamin z grupy B. W natce pietruszki znaleźć też można składniki mineralne, m.in. wapń, miedź, cynk i żelazo.

Marynaty na grilla - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto