Patisony marynowane

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Patisony marynowane w słoikach stoją na drewnianym blacie. Dookoła słoików ułożone są główki czosnku oraz patisony.
Patisony marynowane
Patisony marynowane to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na patisony marynowane w zalewie octowej.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pasteryzacja 20 min
66 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Patison (2000 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Ocet spirytusowy (400 ml)
  • Cukier 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 900 ml

Przepis na patisony marynowane krok po kroku

Patisony umyj dokładnie i ułóż w wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 5 ziarenek pieprzu.

Cebulę i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach z patisonami.

Do każdego słoika dodaj także po 1-2 ząbki czosnku.

W garnku zagotuj 6 szklanek wody, ocet, cukier oraz 5 płaskich łyżek stołowych soli.

Stoiki zalej gorącą zalewą i zakręć je przykrywkami.

Patisony marynowane pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na patisony marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat patisonów marynowanych

Patisony marynowane w occie to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Pyszne patisony marynowane możesz wykorzystać jako przekąskę lub dodatek do obiadu. Przepis na patisony marynowane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: patisony, cebula, marchew, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz w ziarnach.

A jak zrobić patisony marynowane? Patisony umyj dokładnie i ułóż w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włóż po liściu laurowym, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz 5 ziarenek pieprzu. Cebulę i marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoikach z patisonami. Do każdego słoika dodaj także po 1-2 ząbki czosnku. W garnku zagotuj 6 szklanek wody, ocet, cukier oraz 5 płaskich łyżek stołowych soli. Stoiki zalej gorącą zalewą i zakręć je przykrywkami. Patisony marynowane pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie słoiki wyciągnij z wody, pozostaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Patisony to dobre źródło witamin oraz składników mineralnych. W dyni znajdziemy następujące witaminy: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest niezwykle ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, ponieważ witamina ta wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Do składników mineralnych występujących w dyni możemy zaliczyć: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Patison jest produktem niskokalorycznym.

Podsumowując: pyszne patisony marynowane świetnie sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Zalewa do patisonów przygotowywana jest na bazie octu, cukru oraz przypraw. Patisony marynowane to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Patisony stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Alergeny w patisonach marynowanych

Lista alergenów dla patisonów marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na patisony marynowane

Wartości odżywcze patisonów marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Patisony marynowane to doskonała propozycja na dodatek do potraw. Małe dynie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
29.66
66.74
Białko (g)
1.02
2.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
5.93
13.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.97
11.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.41
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.18
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
53.01
119.27
Witamina B6 (mg)
0.14
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.89
31.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.28
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Niacyna (mg)
0.39
0.88
Foliany (µg (mcg))
19.27
43.37
Beta karoten (µg (mcg))
541.22
1217.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
10.20
22.96
Potas (mg)
216.63
487.41
Wapń (mg)
16.55
37.23
Fosfor (mg)
32.41
72.93
Magnez (mg)
14.49
32.60
Żelazo (mg)
0.31
0.70
Cynk (mg)
0.26
0.59
Miedź (mg)
0.04
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny patisonów marynowanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania patisonów marynowanych

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Patison
2000 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
150 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ocet spirytusowy
400 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 ml
Cukier
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Koszt składników
28.00