Zalewa do peklowania mięsa

Opublikowano: 27.08.2021 r., 11:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zalewa do peklowania mięsa w naczyniu z mięsem.
Zalewa do peklowania mięsa
Zalewa do peklowania mięsa jest wspaniałym dodatkiem, który zamieni nawet najnudniejszy kawałek mięsa w coś przepysznego. Marynata jest łatwa, ale bardzo aromatyczna.
Przygotowanie 10 min
Marynowanie 5 min
411 kcal
Kcal w porcji
2115 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól peklująca (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
duży garnek, duża miska, sitko, praska do czosnku

Przepis na zalewę do peklowania mięsa krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Wrzuć do niego sól i rozpuść. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także pozostałe przyprawy.

Całość zagotuj, zbierając pojawiającą się pianę.

Roztwór przecedź przez sitko.

Zalewę ostudź i włóż do niej mięso. Roztwór jest odpowiedni do przygotowania 2 kg mięsa.

Jak oceniasz przepis na zalewę do peklowania mięsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat zalewy do peklowania mięsa

Zalewa do peklowania mięsa jest niezwykle łatwa, a wpływa pozytywnie na jakość całego produktu po obróbce. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i zajmuje kilka minut, a do tego robi się ją z przypraw dostępnych w każdym sklepie, a nawet domowej spiżarni. Do jej przygotowania przyda się tylko duży garnek i kuchenka, gdyż całość należy lekko podgotować.

Przepis na zalewę do peklowania mięsa jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Całość nie wymaga zbyt wielkiego wysiłku, a efekt jest naprawdę fantastyczny. Mięso staje się dzięki niej znacznie smaczniejsze i delikatniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zapeklować mięso, by był dobre i naprawdę soczyste, to nie będzie to możliwe bez uprzedniego przygotowania specjalnej zalewy. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić ją w najprostszy sposób. Peklowanie to proces, który przygotowuje mięso do dalszej obróbki termicznej. Dzięki niemu mięso nie tylko ma ładniejszy kolor, a także smak, ale również jest lepiej zakonserwowane i odporne na działanie bakterii, przez co dłużej pozostaje świeże. Kiedyś peklowanie towarzyszyło przedświątecznym przygotowaniom mięsa, obecnie jednak nie jest już tak częste. To dlatego, że większość osób kupuje gotowe mięso, które już wcześniej zostało poddane wszystkim procesom. Jednak warto zrobić całość własnoręcznie w domu, gdyż przygotowanie zalewy jest niezwykle łatwe, a mięso upieczone w domu jest świeższe, ma mniej konserwantów, a także mniejszy dodatek soli, której nadmiar wpływa negatywnie na układ krwionośny.

Ta zalewa świetnie sprawdzi się szczególnie do peklowania szynki, gdyż użyte przyprawy świetnie się komponują właśnie z tym mięsem. Jednak można jej użyć również do schabu. Całość jest naprawdę pyszna i nadaje mięsu głębokiego smaku.

Składniki, których używa się do przygotowania tej zalewy są niezwykle łatwo dostępne w każdym sklepie. Do przygotowania ostrzejszej wersji można dodać odrobinę płatków chili lub pieprzu kajeńskiego. Ten sprawdzony przepis gwarantuje, że marynata uda się i stworzy pyszne mięso.

Alergeny w zalewie do peklowania mięsa

Lista alergenów dla zalewy do peklowania mięsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę do peklowania mięsa

Wartości odżywcze zalewy do peklowania mięsa

na 100g gotowej potrawy

To dodatek o dużej zawartości soli, dlatego powinny na niego uważać osoby z chorobami układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(2115g)
Energia (kcal)
19.43
411.05
Białko (g)
0.83
17.55
Fenyloalanina (mg)
0.10
2.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(2115g)
Węglowodany (g)
4.32
91.31
Węglowodany przyswajalne (g)
4.04
85.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
5.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(2115g)
Tłuszcz (g)
0.07
1.38
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.69
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(2115g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.16
3.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.07
86.07
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.22
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.55
Ryboflawina (mg)
0.01
0.30
Niacyna (mg)
0.09
1.93
Foliany (µg (mcg))
0.39
8.28
Beta karoten (µg (mcg))
0.65
13.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(2115g)
Sód (mg)
33741.35
713629.51
Potas (mg)
59.26
1253.37
Wapń (mg)
44.48
940.72
Fosfor (mg)
19.96
422.08
Magnez (mg)
4.13
87.36
Żelazo (mg)
0.51
10.76
Cynk (mg)
0.24
5.04
Miedź (mg)
0.07
1.38
Mangan (mg)
0.30
6.45
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do peklowania mięsa 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy do peklowania mięsa

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól peklująca
100 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
6.00