Marynata do indyka

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:24 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do indyka w misce z mięsem.
Marynata do indyka
Marynata do indyka to doskonała opcja na wzbogacenie mięsa w naprawdę wyjątkowy smak. Dzięki niej mięso staje się wspaniałe, smaczne i niezwykle kruche.
Przygotowanie 15 min
587 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek (65 ml)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę do indyka krok po kroku

Oliwę przelej do miseczki i wymieszaj ją z octem.

Do miski wsyp szczyptę soli i 1/3 łyżeczki pieprzu, dwie łyżeczki ziół prowansalskich, łyżeczkę tymianku i szczyptę gałki. Całość wymieszaj.

W marynacie możesz marynować 400 g mięsa.

Marynuj przez 30 min do 4 h.

Jak oceniasz przepis na marynatę do indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat marynaty do indyka

Marynata do indyka to doskonała opcja na wzbogacenie mięsa w naprawdę wyjątkowy smak. Dzięki niej mięso staje się wspaniałe, smaczne i niezwykle kruche.

Przepis na marynatę do indyka to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dań o niesamowitym smaku. To fantastyczny pomysł na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić smak mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Indyk w marynacie staje się delikatny i bardzo soczysty, a także zyskuje przepysznego smaku. Dzięki czemu posmakuje każdemu amatorowi mięsa z rusztu. Świetnie sprawdza się do filetów, ale równie dobrze komponuje się z nią cały indyk na grilla. Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet najmłodsi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić domową marynatę, by była szybka, łatwa i dobra nawet dla początkujących, to ten sprawdzony przepis, będzie doskonałym wyborem. Wszystkie przyprawy, które są potrzebne, znajdziesz spokojnie w każdym większym sklepie. Ta zalewa jest smaczna i w pełni domowa. Tajemniczym produktem, który nadaje całości orientalnego smaku, jest sos sojowy, który dba też o odpowiednią słoność. Dodatek octu balsamicznego sprawia, że mięso jest bardziej kruche, a także chroni je, przed powstawaniem szkodliwych substancji podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze. Ta marynata będzie idealna dla miłośników ostrych potraw, a także tych lubiących nieoczywiste połączenia. Ostra musztarda i papryczka, z kwaśnym i wyrazistym octem, a także słony sos sojowy tworzą razem wspaniałą całość. Dzięki tej kompozycji filet z indyka smakuje naprawdę wybornie. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania. Dzięki zawartości octu i oliwy świetnie konserwuje mięso i przedłuża jego trwałość.

Alergeny w marynacie do indyka

Lista alergenów dla marynaty do indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do indyka

Wartości odżywcze marynaty do indyka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek do mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
734.75
587.80
Białko (g)
0.09
0.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
3.19
2.55
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
2.55
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
1.42
1.14
Fruktoza (g)
1.38
1.11
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
81.25
65.00
Tłuszcze nasycone (g)
13.41
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
67.84
54.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
59.31
47.45
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.53
6.83
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
5.94
4.75
Potas (mg)
21.81
17.45
Wapń (mg)
5.88
4.70
Fosfor (mg)
3.56
2.85
Magnez (mg)
2.25
1.80
Żelazo (mg)
0.59
0.47
Cynk (mg)
0.01
0.01
Miedź (mg)
0.01
0.00
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do indyka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do indyka

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
65 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.60
Za 65 ml
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
27.00