Przepis na marynata do karkówki na grilla krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
blender, miska

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki.

Do miseczki wsyp paprykę słodką, ostrą, dodaj sól, pieprz i jogurt grecki.

Wymieszaj dokładnie, dodaj posiekany koper.

Marynata do karkówki na grilla podana w misce.
Marynata do karkówki na grilla
Koszt przygotowania dania
3.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
45 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
16

Marynata do karkówki na grilla - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynacie do karkówki na grilla

Szybka marynata do karkówki na grilla to doskonały pomysł na przygotowanie soczystego mięsa na grillu lub z piekarnika. Maryna zapewnia potrawie cudowny aromat i powoduje, że mięso staje się bardziej kruche. Przepis na marynatę do karkówki na grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka ostra, papryka słodka, cebula, czosnek, jogurt grecki, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić marynatę do karkówki na grilla? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki. Do miseczki wsyp paprykę słodką, ostrą, dodaj sól, pieprz i jogurt grecki. Wymieszaj dokładnie, dodaj posiekany koper. Mięso najlepiej umieścić w marynacie na całą noc. Kwas mlekowy zawarty w jogurcie spowoduje, że mięso będzie bardziej kruche.

Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując najlepsza marynata do mięsa z grilla jest łatwa do zrobienia. Możesz ją przygotować także do innego rodzaju mięsa takiego jak kurczak. Marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Do marynaty dobrze jest dodać produkty zawierające naturalne kwasy, które zmiękczają mięso.

Wartości odżywcze marynaty do karkówki na grilla

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w marynacie do karkówki na grilla

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany przyswajalne
2.66 g
8.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcze nasycone
0.03 g
0.10 g
Tłuszcze nienasycone
0.05 g
0.16 g
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do karkówki na grilla 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie do karkówki na grilla

Lista alergenów dla marynaty do karkówki na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na marynata do karkówki na grilla nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • jogurt grecki pełnotłusty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania marynaty do karkówki na grilla

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
400 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na marynata do karkówki na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób