Przepis na tradycyjną marynatę do karkówki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
praska do czosnku, pędzelek, miseczka

Do miseczki wlej ketchup, musztardy, olej i miód.

Świeży tymianek posiekaj i dodaj do sosu.

Dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki mięsa z obu stron.

Aby mięso nabrało smaku marynuj około 12-20 godziny.

Tradycyjna marynata do karkówki rozsmarowana na kawałkach mięsa leżących na drewnianej desce
Tradycyjna marynata do karkówki
Koszt przygotowania dania
2.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
404 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Tradycyjna marynata do karkówki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tradycyjnej marynacie do karkówki

Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania na ciepło przygotowane na grillu. Nieodzownym elementem grillowania są również dania przygotowane z wieprzowiny. Dlatego dziś pokazujemy przepis na tradycyjną marynatę do karkówki.

Ta naprawdę szybka i łatwa marynata gotowa jest do użycia już w 5 minut. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić tradycyjną marynatę do karkówki, to już prezentuje ten prosty przepis. Wystarczy posiekać świeży tymianek, przecisnąć przez praskę czosnek i połączyć to z musztardami, ketchupem, miodem i olejem. Następnie należy dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką. Tak przygotowana tradycyjna marynata do karkówki wystarczy by zamarynować aż kilogram mięsa!

Być może wydaje się ona zbyt prosta, ale musicie uwierzyć na słowo, że nadaje ona mięsu naprawdę niezapomnianego smaku. Połączenie ostrej nuty papryki i musztardy sarepskiej wraz ze słodyczą miodu i słodkiej papryki powoduje, że mięso na długo zapada w pamięć. Ja sama z tego przepisu przygotowuje mięso przynajmniej raz w roku. I zawsze wychodzi idealne.

Musztarda to sos powstający z nasion gorczycy i octu. Jest częstym dodatkiem do dań mięsnych ze względu na to, że wspomaga pracę przewodu pokarmowego poprzez pobudzanie trawienia tłuszczu.

Ketchup to sos przygotowany z koncentratu pomidorowego z dodatkiem cukru, octu, soli i przypraw. Na półkach sklepowych można znaleźć takie, które mają dodatkowo skrobię oraz substancje konserwujące. Dlatego sugeruję kierować się najkrótszym składem.

Ta domowa marynata nie może obejść się bez świeżego tymianku. Te drobniutkie listki nadają niesamowitego zapachu i aromatu daniom mięsnym. Dodatkowo łagodzą wzdęcia i pomagają w trawieniu lipidów, dlatego szczególnie poleca się je do dań ciężkostrawnych. Mogą być stosowane również do makaronu, potraw z jajek, zup czy gulaszu. Tymianek świeży cechuje się również większą zawartością witamin niż taki, który został ususzony.

Jak widzicie, składniki marynaty nie są tu przypadkowe. Ta domowa marynata ma nie tylko nadać niesamowity bukiet aromatów, ale również wspomóc nasz organizm w trawieniu tłustego mięsa, jakim jest karkówka.

Wartości odżywcze tradycyjnej marynaty do karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
311.26 kcal
404.64 kcal
Białko
2.50 g
3.25 g

Węglowodany w tradycyjnej marynacie do karkówki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
19.42 g
25.24 g
Węglowodany przyswajalne
17.22 g
22.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.20 g
2.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
26.00 g
33.80 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na tradycyjną marynatę do karkówki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
15.50 µg (mcg)
20.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
10.79 mg
14.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.12 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, tymianek świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.61 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.19 µg (mcg)
8.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
181.94 µg (mcg)
236.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tradycyjną marynatę do karkówki

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
519.56 mg
675.43 mg
Potas
176.04 mg
228.85 mg
Wapń
59.74 mg
77.67 mg
Fosfor
60.80 mg
79.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
26.70 mg
34.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.47 mg
1.92 mg
Cynk
0.46 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej marynaty do karkówki 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tradycyjnej marynacie do karkówki

Lista alergenów dla tradycyjnej marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
    • Musztarda sarepska

Cena przygotowania tradycyjnej marynaty do karkówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda miodowa
20 g
1 łyżka
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 20 g
Musztarda sarepska
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ketchup
25 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
32 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.22
Za 32 ml
Tymianek świeży
5 g
1 łyżka
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na tradycyjną marynatę do karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób