Marynata do karkówki

Opublikowano: 01.04.2021 r., 19:59 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do karkówki wymieszana z mięsem podana w naczyniu żaroodpornym, przyozdobiona świeżym tymiankiem, na stole główka czosnku
Marynata do karkówki
Wypróbuj przepis na najlepszą marynatę do karkówki. Dzięki niej mięso będzie soczyste, kruche, delikatne i pełne smaku. Możesz ją wykorzystać na każdy typ grilla.
Przygotowanie 15 min
248 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (48 ml)
  • Musztarda łyżka (20 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli dwie łyżki (30 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula średnia sztuka (50 g)
  • Marchewka pół średniej (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
blender, rózga, miska

Przepis na marynatę do karkówki krok po kroku

Marchew, cebulę oraz czosnek obierz i usuń końce. Pokrój w małe kawałki i przełóż do miski lub do naczynia rozdrabniacza.

Dodaj olej, przecier pomidorowy, musztardę i po 1/4 łyżeczce przypraw: soli, pieprzu, kurkumy, tymianku, majeranku, cząbru, papryki słodkiej, kminku mielonego oraz jedne średni liść laurowy i dwa ziela angielskie.

Całość dokładnie zblenduj lub zmiksuj w rozdrabniaczu.

Podana ilość marynaty jest na 1 kg karkówki.

Jak oceniasz przepis na marynatę do karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat marynaty do karkówki

Marynowanie to najważniejsza część przygotowywania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Jego celem jest nadanie smakowitości, aromatu i smaku ale także ma na celu poprawę kruchości, soczystości i przedłużenie świeżości mięsa. W każdej marynacie powinna znaleźć się sól oraz kwas, na przykład ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Kwas szczególnie ważny jest w mięsach, które posiadają dużą ilość tkanki łącznej, jak na przykład karkówka. Tego typu zalewa to bejca a proces – bejcowanie. W bejcy powinno być zamoczone całe mięso, aby uzyskać odpowiednią kruchość powinno moczyć się od parunastu godzin do nawet trzech dni. Marynata na bazie oleju z dodatkiem wody oraz składników, które zagęszczą płyn stosowane są głównie do małych kawałków mięsa, pociętego w plastry, do steków. Jej celem jest nadanie mięsu aromatu, ochronienie przed wysychaniem w trakcie marynowania oraz zapobiega przypalaniu się mięsa podczas grillowania czy smażenia. Mięso można również marynować na sucho, w ziołach i przyprawach. Jednak ten rodzaj marynaty wpływa jedynie na smak i aromat mięsa. Nie powoduje jego kruszenia i zwiększenia soczystości. Peklowanie jest kolejną formą przygotowania mięsa do dalszej obróbki termicznej. Polega ono na moczeniu mięsa w mieszance wody, soli, cukru oraz przypraw. Tą technikę stosuje się głównie do wyrobu wędlin, wędzenia lub pieczenia.

A więc jaka marynata do karkówki będzie najlepsza? Na bazie oleju z dodatkiem kwasu, ziół i przypraw. Dzięki temu mięso nabierze smaku, aromatu, będzie bardziej kruche, delikatniejsze i nie wyschnie podczas obróbki termicznej. Prosta i pyszna zalewa grillowa sprawi, że karkówka będzie idealna. Marynatę możesz przygotować także z innych składników, jeśli potrzebujesz szybko przygotować idealnie sprawdzi się gotowa przyprawa do karków. Uważaj jednak by w swoim składzie nie zawierała glutaminianu sodu i tłuszczów utwardzanych, są one zupełnie zbędnym składnikiem. Zaprawa taka może składać się z oleju, octu jabłkowego lub białego winnego, z cebulą, czosnkiem i musztardą. Marynata do karkówki to przepis, z którym możesz eksperymentować, pamiętaj aby zawsze zawierała kwas i była na bazie oleju. Reszta jest w Twoich rękach.

Jak zrobić marynatę do karkówki? Sprawdź przepis i przekonaj się, że szybka, dobra i prosta w przygotowaniu marynata naprawdę istnieje.

Alergeny w marynacie do karkówki

Lista alergenów dla marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty do karkówki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
276.58
248.93
Białko (g)
1.66
1.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
8.37
7.53
Węglowodany przyswajalne (g)
6.64
5.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
26.73
24.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.27
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
24.45
22.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.32
15.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.13
6.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
95.96
86.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.01
6.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.45
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.08
9.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
959.70
863.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
134.84
121.35
Potas (mg)
196.09
176.48
Wapń (mg)
34.56
31.11
Fosfor (mg)
42.65
38.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
0.63
Cynk (mg)
0.30
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do karkówki 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do karkówki

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Musztarda
20 g
łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
dwie łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
50 g
średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Marchewka
20 g
pół średniej
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
22.50