Przepis na śledź smażony w zalewie octowej krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Śledzie dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep widelcem jajko i obtocz śledzie.

Opanieruj je w mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż śledzie z obydwu stron przez 3-4 minuty.

Do garnka wlej ocet i wodę.

Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Obsmaż cebulę na oleju rzepakowym i dodaj do garnka.

Zagotuj marynatę.

Słoiki wyparz dokładnie.

Umieść w nich rybę oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Zalej rybę gorącą marynatą.

Zakręć dokładnie i odstaw na kilka dni do zamarynowania.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledź smażony w zalewie octowej podany na talerzu.
Śledź smażony w zalewie octowej
Koszt przygotowania dania
35.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
688 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Śledź smażony w zalewie octowej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziu smażonym w zalewie octowej

Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Śledź w zalewie jest idealny, aby przedłużyć przydatność do spożycia ryb. Zalewa octowa zmiękcza ości, więc ryby z dużą ich zawartością są bardziej przyjazne do zjedzenia. Przepis na śledzie smażone w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledź filet, cebula, mąka pszenna, jajko, sól, cukier, ocet spirytusowy, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić śledzie smażone w zalewie octowej? Śledzie dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep widelcem jajko i obtocz śledzie. O panieruj je w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż śledzie z obydwu stron przez 3-4 minuty. Do garnka wlej ocet i wodę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Obsmaż cebulę na oleju rzepakowym i dodaj do garnka. Zagotuj marynatę. Słoiki wyparz dokładnie. Umieść w nich rybę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalej rybę gorącą marynatą. Zakręć dokładnie i odstaw na kilka dni do zamarynowania. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledzie są tłustą rybą, a co za tym idzie doskonałym źródłem kwasów omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny. Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D i witaminy K oraz żelaza. Witamina A ma korzystny wpływ na poprawne widzenie oraz na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując domowe przekąski w occie to doskonała propozycja na pyszne danie. Śledzie można podać jako zakąskę do wódki lub kolację. Śledzie do słoików z cebulą przechowywać można przez kilka miesięcy. Proporcje na zalewę są identyczne jak do każdej zalewy octowej. Śledzie są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Śledzie można przygotować także w pikantnej zalewie octowej z dodatkiem ostrej papryki i pomidorów. Najlepsze śledzie podaj także podczas spotkania ze znajomymi.

Wartości odżywcze śledzia smażonego w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
156.42 kcal
688.25 kcal
Białko
9.82 g
43.20 g

Węglowodany w śledziu smażonym w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
7.96 g
35.04 g
Węglowodany przyswajalne
7.67 g
33.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
1.30 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
8.86 g
38.96 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
8.88 g
Tłuszcze nienasycone
6.84 g
30.09 g
Cholesterol
43.69 mg
192.23 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledź smażony w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina B6
0.31 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.91 µg (mcg)
8.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.99 mg
8.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.41 µg (mcg)
98.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledź smażony w zalewie octowej

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
47.11 mg
207.28 mg
Potas
184.84 mg
813.30 mg
Wapń
34.27 mg
150.78 mg
Fosfor
128.22 mg
564.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.48 mg
85.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
4.76 mg
Cynk
0.61 mg
2.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia smażonego w zalewie octowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziu smażonym w zalewie octowej

Lista alergenów dla śledzia smażonego w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania śledzia smażonego w zalewie octowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Olej rzepakowy
100 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
50.00
Jak oceniasz przepis na śledź smażony w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób