Śledź smażony w zalewie octowej

Opublikowano: 20.06.2022 r., 9:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledź smażony w zalewie octowej podany na talerzu.
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej to wspaniała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Śledź w zalewie jest bardzo aromatyczny i idealny jako zakąska do wódki. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
688 kcal
Kcal w porcji
440 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (1000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (400 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ocet spirytusowy 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy niepełna szklanka (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na śledź smażony w zalewie octowej krok po kroku

Śledzie dopraw solą i pieprzem.

W misce roztrzep widelcem jajko i obtocz śledzie.

Opanieruj je w mące pszennej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż śledzie z obydwu stron przez 3-4 minuty.

Do garnka wlej ocet i wodę.

Dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Obsmaż cebulę na oleju rzepakowym i dodaj do garnka.

Zagotuj marynatę.

Słoiki wyparz dokładnie.

Umieść w nich rybę oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Zalej rybę gorącą marynatą.

Zakręć dokładnie i odstaw na kilka dni do zamarynowania.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na śledź smażony w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat śledzia smażonego w zalewie octowej

Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Śledź w zalewie jest idealny, aby przedłużyć przydatność do spożycia ryb. Zalewa octowa zmiękcza ości, więc ryby z dużą ich zawartością są bardziej przyjazne do zjedzenia. Przepis na śledzie smażone w zalewie octowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledź filet, cebula, mąka pszenna, jajko, sól, cukier, ocet spirytusowy, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić śledzie smażone w zalewie octowej? Śledzie dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep widelcem jajko i obtocz śledzie. O panieruj je w mące pszennej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż śledzie z obydwu stron przez 3-4 minuty. Do garnka wlej ocet i wodę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Obsmaż cebulę na oleju rzepakowym i dodaj do garnka. Zagotuj marynatę. Słoiki wyparz dokładnie. Umieść w nich rybę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Zalej rybę gorącą marynatą. Zakręć dokładnie i odstaw na kilka dni do zamarynowania. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledzie są tłustą rybą, a co za tym idzie doskonałym źródłem kwasów omega 3. Kwasy omega 3 mają bardzo korzystny wpływ na nasz układ krwionośny. Działają przeciwzapalnie i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D i witaminy K oraz żelaza. Witamina A ma korzystny wpływ na poprawne widzenie oraz na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Podsumowując domowe przekąski w occie to doskonała propozycja na pyszne danie. Śledzie można podać jako zakąskę do wódki lub kolację. Śledzie do słoików z cebulą przechowywać można przez kilka miesięcy. Proporcje na zalewę są identyczne jak do każdej zalewy octowej. Śledzie są dobre do spożycia po kilku dniach od przygotowania. Śledzie można przygotować także w pikantnej zalewie octowej z dodatkiem ostrej papryki i pomidorów. Najlepsze śledzie podaj także podczas spotkania ze znajomymi.

Alergeny w śledziu smażonym w zalewie octowej

Lista alergenów dla śledzia smażonego w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze śledzia smażonego w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Śledź jest idealnym źródłem kwasów omega 3. Zawiera małą ilość kalorii i sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kcal)
156.42
688.25
Białko (g)
9.82
43.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany (g)
7.96
35.04
Węglowodany przyswajalne (g)
7.67
33.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
1.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz (g)
8.86
38.96
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
8.88
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
30.09
Cholesterol (mg)
43.69
192.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina B6 (mg)
0.31
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.91
8.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.99
8.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.41
98.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód (mg)
47.11
207.28
Potas (mg)
184.84
813.30
Wapń (mg)
34.27
150.78
Fosfor (mg)
128.22
564.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.48
85.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.08
4.76
Cynk (mg)
0.61
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzia smażonego w zalewie octowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzia smażonego w zalewie octowej

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
1000 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Olej rzepakowy
100 ml
niepełna szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
50.00