Tatar ze śledzia po śląsku

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:28 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar ze śledzia po śląsku w białych naczyniach
Tatar ze śledzia po śląsku
Ten sprawdzony przepis na tatara ze śledzia po śląsku to tradycyjny sposób na pyszną przystawkę. To świetny pomysł na domowy tatar przygotowany z rodzimych składników, który zachwyci całą rodzinę.
Przygotowanie 20 min
611 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Filety śledziowe solone - 2 sztuki (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ogórki kiszone - 3 sztuki (180 g)
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka (10 g)
  • Majonez - 1 łyżka (25 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 1 łyżka (20 g)
  • Sok z cytryny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na tatar ze śledzia po śląsku krok po kroku

Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski.

Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi.

Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj.

Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku.

Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Jak oceniasz przepis na tatar ze śledzia po śląsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat tatara ze śledzia po śląsku

Ten sprawdzony przepis na tatara ze śledzia po śląsku to tradycyjny sposób na pyszną przystawkę. To świetny pomysł na domowy tatar przygotowany z rodzimych składników. Tak przygotowane śledzie to prosty sposób na zachwyt całej rodziny.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatara ze śledzia po śląsku, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, ogórki kiszone, czerwona cebula i jajko. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się majonez oraz jogurt naturalny.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi. Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Szczególnie pyszny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.

Tatar ze śledzia po śląsku to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.

To świetny pomysł na domowy tatar przygotowany z rodzimych składników. Tak przygotowane śledzie to prosty sposób na zachwyt całej rodziny.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić tatara ze śledzia po śląsku, to koniecznie poznaj wszystkie kroki tego przepisu. Potrzebne będą śledzie, ogórki kiszone, czerwona cebula i jajko. Do sosu, który złączy wszystkie składniki, przyda się majonez oraz jogurt naturalny.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Śledzie namocz w zimnej wodzie. Następnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Jajko ugotuj na twardo. Następnie ostudź, posiekaj i dodaj do śledzi. Ogórki, cebulę i szczypiorek również posiekaj i dodaj do miski. Skrop całość sokiem z cytryny i wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt naturalny. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Szczególnie pyszny będzie, gdy przed podaniem spędzi noc w lodówce. Taki czas pozwoli na odpowiednie połączenie się smaków.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona.

Tatar ze śledzia po śląsku to dobry sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w tatarze ze śledzia po śląsku

Lista alergenów dla tatara ze śledzia po śląsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze tatara ze śledzia po śląsku

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
235.00
611.00
Białko (g)
22.17
57.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
1.85
4.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
3.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
14.85
38.60
Tłuszcze nasycone (g)
4.74
12.34
Tłuszcze nienasycone (g)
10.10
26.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.40
14.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.70
12.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.13
281.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
51.34
133.48
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.86
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
11.77
30.59
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.75
7.15
Witamina D (µg (mcg))
4.98
12.95
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.50
3.91
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
43.99
114.38
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.82
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.68
9.58
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.69
45.99
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
74.93
194.81
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
880.51
2289.34
Potas (mg)
400.93
1042.41
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.83
210.15
Fosfor (mg)
295.33
767.86
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.73
103.31
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
4.16
Cynk (mg)
1.28
3.33
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: cebula czerwona, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tatara ze śledzia po śląsku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tatara ze śledzia po śląsku

Koszt składników
26.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
200 g
2 sztuki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ogórki kiszone
180 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Szczypiorek
10 g
1/2 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Majonez
25 g
1 łyżka
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Jogurt naturalny 2%
20 g
1 łyżka
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 20 g
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
26.30