Przepis na śledzie w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
duża miska

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie.

Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Duś przez 10 minut na średnim ogniu.

Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj.

Śledzie pokrój w 3 cm kawałki.

Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy.

Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledzie w sosie pomidorowym podane w ciemnej miseczce.
Śledzie w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
11.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Śledzie w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach w sosie pomidorowym

Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kaszubskie danie sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Przepis na śledzie w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut na średnim ogniu. Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj. Śledzie pokrój w 3 cm kawałki. Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując: smaczne śledzie w sosie są idealne jak przekąska dla całej rodziny. Śledzie podawać można w dni powszednie i na święta. Najlepsze śledzie sprawdzą się idealnie także podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Śledzie są dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania. Można je przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

Wartości odżywcze śledzi w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
222.72 kcal
556.79 kcal
Białko
21.91 g
54.78 g

Węglowodany w śledziach w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.79 g
11.97 g
Węglowodany przyswajalne
3.68 g
9.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
2.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
12.60 g
31.51 g
Tłuszcze nasycone
3.91 g
9.78 g
Tłuszcze nienasycone
8.69 g
21.73 g
Tłuszcze jednonasycone
5.63 g
14.08 g
Tłuszcze wielonasycone
3.06 g
7.64 g
Cholesterol
70.19 mg
175.47 mg

Witaminy w przepisie na śledzie w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
32.49 µg (mcg)
81.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.40 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
12.00 µg (mcg)
30.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.86 mg
14.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
4.91 µg (mcg)
12.26 µg (mcg)
Witamina E
1.78 mg
4.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
27.92 µg (mcg)
69.81 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.30 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.30 mg
10.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.55 µg (mcg)
48.87 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
53.74 µg (mcg)
134.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
522.87 mg
1307.17 mg
Potas
531.81 mg
1329.53 mg
Wapń
85.62 mg
214.06 mg
Fosfor
294.98 mg
737.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
47.55 mg
118.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.87 mg
4.67 mg
Cynk
1.30 mg
3.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie pomidorowym 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Cena przygotowania śledzi w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
400 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
440 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
2.53
Za 440 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.60
Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób