Śledzie w sosie pomidorowym

Opublikowano: 18.01.2023 r., 9:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w sosie pomidorowym podane w ciemnej miseczce.
Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie w sosie pomidorowym to wspaniała propozycja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Przekąski ze śledzi są daniem znanym szczególnie na Kaszubach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Czas duszenia 10 min
556 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Filety śledziowe solone (400 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Pomidory w puszce (440 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na śledzie w sosie pomidorowym krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie.

Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Duś przez 10 minut na średnim ogniu.

Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj.

Śledzie pokrój w 3 cm kawałki.

Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy.

Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi w sosie pomidorowym

Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na kaszubskie danie sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczywa lub gotowanych ziemniaków. Przepis na śledzie w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śledzie solone, cebula, pomidory w puszce, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić śledzie w sosie pomidorowym? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Wlej pomidory z puszki i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut na średnim ogniu. Wlej ocet jabłkowy i wymieszaj. Śledzie pokrój w 3 cm kawałki. Umieść śledzie w misce i wlej sos pomidorowy. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując: smaczne śledzie w sosie są idealne jak przekąska dla całej rodziny. Śledzie podawać można w dni powszednie i na święta. Najlepsze śledzie sprawdzą się idealnie także podane z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Śledzie są dobre do spożycia po kilku godzinach od przygotowania. Można je przechowywać w lodówce przez kilka godzin.

Alergeny w śledziach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze śledzi w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło białka. Jest ono niezbędne do procesów regeneracji naszego organizmu. Śledzie zawierają średnią ilość kalorii i mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
222.72
556.79
Białko (g)
21.91
54.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.79
11.97
Węglowodany przyswajalne (g)
3.68
9.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.60
31.51
Tłuszcze nasycone (g)
3.91
9.78
Tłuszcze nienasycone (g)
8.69
21.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
14.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.06
7.64
Cholesterol (mg)
70.19
175.47

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
32.49
81.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
12.00
30.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.86
14.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
4.91
12.26
Witamina E (mg)
1.78
4.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.92
69.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.30
10.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.55
48.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
53.74
134.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
522.87
1307.17
Potas (mg)
531.81
1329.53
Wapń (mg)
85.62
214.06
Fosfor (mg)
294.98
737.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
47.55
118.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
4.67
Cynk (mg)
1.30
3.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie pomidorowym 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w sosie pomidorowym

Koszt składników
24.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
440 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.53
Za 440 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
24.60