Makrela - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makreli oraz jakie alergie mogą powodować.
Makrela - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze makreli - tabela

Energia i białka

Makrela Makrela wędzona makrela w pomidorach (konserwa) makrela w oleju
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w makreli
Białko 19.08 g 25.54 g b/d b/d
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w makreli

Makrela Makrela wędzona makrela w pomidorach (konserwa) makrela w oleju
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Glukoza 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Fruktoza 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Skrobia 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Laktoza 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makrela Makrela wędzona makrela w pomidorach (konserwa) makrela w oleju
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 11.91 g 10.04 g b/d b/d
Tłuszcze nasycone 4.50 g 4.22 g b/d b/d
Tłuszcze nienasycone 7.41 g 5.82 g b/d b/d
Tłuszcze jednonasycone 4.52 g 3.35 g b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone 2.89 g 2.47 g b/d b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d
Cholesterol 62.00 mg 60.00 mg b/d b/d

Witaminy w przepisie na makrelę

Makrela Makrela wędzona makrela w pomidorach (konserwa) makrela w oleju
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 40.00 µg (mcg) 23.00 µg (mcg) b/d b/d
Witamina B6 0.38 mg 0.38 mg b/d b/d
Witamina B12 7.29 µg (mcg) 4.20 µg (mcg) b/d b/d
Witamina C 0.09 mg 2.10 mg b/d b/d
Witamina D 13.80 µg (mcg) 11.30 µg (mcg) b/d b/d
Witamina E 1.35 mg 1.24 mg b/d b/d
Retinol 40.00 µg (mcg) 23.00 µg (mcg) b/d b/d
Tiamina 0.16 mg 0.13 mg b/d b/d
Ryboflawina 0.35 mg 0.54 mg b/d b/d
Niacyna 8.83 mg 10.59 mg b/d b/d
Foliany 1.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) b/d b/d
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na makrelę

Makrela Makrela wędzona makrela w pomidorach (konserwa) makrela w oleju
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 89.00 mg 397.00 mg b/d b/d
Potas 344.00 mg 517.00 mg b/d b/d
Wapń 16.00 mg 29.00 mg b/d b/d
Fosfor 187.00 mg 159.00 mg b/d b/d
Magnez 60.00 mg 36.00 mg b/d b/d
Żelazo 1.48 mg 1.48 mg b/d b/d
Cynk 0.64 mg 0.80 mg b/d b/d
Miedź 0.08 mg 0.12 mg b/d b/d
Mangan b/d b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098886/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098895/nutrients
  • None
  • None

Alergie w makreli

  • Makrela - Ryby i produkty pochodne
  • Makrela wędzona - Ryby i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makrelą

Przepisy z makrelą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makrelą

pasta z makreli kcal, makrela w sosie pomidorowym kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto