Makrela z grilla po chorwacku

Opublikowano: 17.12.2021 r., 13:39 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela z grilla po chorwacku
Makrela z grilla po chorwacku
Masz w domu świeżą makrelę, ale brak pomysłu na to, jak ją przyrządzić? Aromatyczna makrela z grilla po chorwacku to coś pysznego, lekkiego i zdrowego.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
844 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makrela 2 świeże sztuki (800 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny

Przepis na makrelę z grilla po chorwacku krok po kroku

Umyj świeżą rybę. Pozbaw ją skrzeli. Jeżeli chcesz - także głowy. Umyj ponownie.

Rybę ponacinaj nożem w poprzek, tworząc mini kieszonki (w różnych miejscach na obu stronach).

Czosnek pokrój w cienkie plasterki.

Świeży rozmaryn podziel na igiełki.

W każdą kieszonkę włóż po dwa plasterki czosnku oraz po 3-4 igiełki rozmarynu. Posyp solą i pieprzem.

Do środka ryby włóż też parę plasterków czosnku i cytryny, rozmarynu, posól i popieprz.

Tak przygotowaną rybę wstaw do lodówki na całą noc.

Grilla posmaruj oliwą. Rozgrzej.

Wyłóż rybę na gorącego grilla i grilluj po 10 minut na jedną stronę (nie więcej). Podczas grillowania nie przekręcaj ryby, dopiero po upływie 10 minut.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na makrelę z grilla po chorwacku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat makreli z grilla po chorwacku

Masz w domu świeżą makrelę, ale brak pomysłu na to, jak ją przyrządzić? Aromatyczna makrela z grilla po chorwacku to coś pysznego, lekkiego i zdrowego. Rybę z grilla elektrycznego spokojnie można zrobić w domu, nawet gdy nie ma sezonu grillowego. Przepis na makrelę z grilla po chorwacku warto przygotować, ponieważ to bardzo proste i szybkie. Ma dobrą, chrupiącą skórkę, pełną fantastycznego smaku. Zobacz, jak zrobić makrelę z grilla w chorwackim stylu. Idealna ze świeżym, grillowanym pieczywem lub ziemniakami z grilla.

Makrela z grilla po chorwacku to prosty pomysł na przygotowanie na grillu elektrycznym znakomitej ryby. Jest ona soczysta w środku, a skórka pozostaje przypieczona i chrupiąca. Podaje się ją zwykle z grillowanymi dodatkami: warzywami, pieczywem. Znakomicie pasuje też do różnych dipów i sosów. Przepis na makrelę z grilla jest bardzo zdrowy. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Jak zrobisz makrelę z grilla, będzie bardzo dobra w diecie, w której ograniczasz węglowodany.

Makrela z grilla jest pyszna. Najlepszy pomysł na smaczną rybę możesz mieć szybko i łatwo. Świeża makrela jest przyprawiona czosnkiem, cytryną i rozmarynem. Jak zrobić makrelę z grilla? Najlepiej by było zacząć przygotowywanie przepisu na makrelę z grilla dzień wcześniej po to, by zamarynowaną w ziołach rybę pozostawić na całą noc w lodówce. Marynowanie ryby sprawi, że aromaty rozmarynu, cytryny i czosnku przenikną w głąb mięsa. Potrawa będzie niezwykle pyszna. Jeżeli nie masz tyle czasu, makrelę możesz piec od razu. Też będzie dobra. Świeża makrela powinna być w całości (tuszka). Możesz odciąć jej głowę. Oczyść dokładnie rybę, umyj ją. Nożem natnij rybę w poprzek z obu stron. Stwórz mini nacięcia w różnych miejscach. Świeży czosnek posiekaj w plasterki. Gałązki rozmarynu podziel, tworząc igiełki. W nacięcia wyłóż po kilka plasterków czosnku i rozmarynu. Do środka też je dodaj. Do środka włóż też plasterki cytryny. Rybę posyp solą i pieprzem. Tak przygotowaną makrelę zawiń w folię lub włóż do szczelnego naczynia. Odstaw na całą noc. Rozgrzej grill elektryczny na drugi dzień. Posmaruj go oliwą z oliwek. Jak grill będzie gorący, wyłóż rybę. Grilluj ją całe 10 minut z jednej strony, a następnie kolejne 10 minut ze strony drugiej. Gotowe.

Nie masz grilla elektrycznego? Nic nie szkodzi. Rybę możesz upiec w piekarniku w folii (lub bez folii). Pieczenie w folii sprawi, że ryba będzie bardzo soczysta. Należy piec ją podobnie jak na grillu – po 10 minutach pieczenia w 250 stopniach Celsjusza przekręć ją na drugą stronę.

Alergeny w makreli z grilla po chorwacku

Lista alergenów dla makreli z grilla po chorwacku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

Wartości odżywcze makreli z grilla po chorwacku

na 100g gotowej potrawy

Bardzo zdrowy przepis. Jest bogaty w tłuszcze korzystne dla zdrowia. Zawiera też białko. Posiłek ten nie podniesie poziomu glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
205.95
844.40
Białko (g)
18.61
76.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
14.06
57.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.79
19.65
Tłuszcze nienasycone (g)
9.27
37.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
25.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.08
12.61
Cholesterol (mg)
60.49
248.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
39.02
160.00
Witamina B6 (mg)
0.37
1.52
Witamina B12 (µg (mcg))
7.11
29.16
Witamina C (mg)
0.09
0.36
Witamina D (µg (mcg))
13.46
55.20
Witamina E (mg)
1.67
6.84
Retinol (µg (mcg))
39.02
160.00
Tiamina (mg)
0.16
0.64
Ryboflawina (mg)
0.34
1.40
Niacyna (mg)
8.61
35.32
Foliany (µg (mcg))
0.98
4.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
86.88
356.20
Potas (mg)
335.63
1376.10
Wapń (mg)
15.63
64.10
Fosfor (mg)
182.44
748.00
Magnez (mg)
58.54
240.00
Żelazo (mg)
1.46
5.98
Cynk (mg)
0.62
2.56
Miedź (mg)
0.08
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny makreli z grilla po chorwacku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makreli z grilla po chorwacku

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
800 g
2 świeże sztuki
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
22.40
Za 800 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
48.00