Sałatka z wędzoną makrelą

Opublikowano: 13.04.2021 r., 21:00 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z wędzoną makrelą znajduje się w białych miseczkach. Obok leżą widelce.
Sałatka z wędzoną makrelą
Sałatka z wędzoną makrelą jest prosta do przygotowania. Można ją zrobić m.in. z majonezem. Sprawdź, jak wygląda cały przepis na sałatkę z makreli wędzonej!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
297 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek kiszony 2 sztuki (120 g)
  • Szczypiorek 4 łyżeczki (20 g)
  • Makrela wędzona 1 sztuka, bez głowy (125 g)
  • Jajko 3 jajka rozmiar M (3 szt.)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka

Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.

Makrelę oczyścić ze skórki i odetnij ogon. Pozbądź się kręgosłupa z ościami, a pozostałą makrelę porozdrabniaj w dłoniach na mniejsze części, aby wyłapać ewentualne ości.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Szczypiorek posiekaj.

Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dodaj olej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie zamieszaj i podziel sałatkę na dwie porcje.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z wędzoną makrelą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą jest prosta i szybka. Możesz ją przygotować na wiele okazji. Będzie to idealne danie na kolację lub imprezę w gronie najbliższych. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy potroić. Ta pyszna sałatka z wędzonej makreli na pewno zostanie doceniona przez miłośników rybnych potraw.

Jak zrobić sałatkę z wędzonej makreli? Warto zacząć od jajek, ponieważ w czasie, gdy te będą się gotowały, możesz już zająć się makrelą. Oczyszczenie ryby jest dość czasochłonnym zajęciem, ale jest ono konieczne. W rybie nie mogą pozostać ości, nawet te najmniejsze. Na początku, po pozbyciu się ogona i skóry, warto rozdrobnić rybę widelcem, ale mięso trzeba później dokładnie sprawdzić palcami. Z wędzonej makreli z jajkiem często robi się pastę. Wtedy również należy bardzo dobrze oczyścić rybkę.

Przepis na sałatkę z makreli wędzonej możesz nieco zmodyfikować. Jeżeli nie chcesz robić sałatki z olejem, możesz ją zrobić z majonezem, musztardą lub ketchupem albo koncentratem pomidorowym. Tę sałatkę z ryby wędzonej możesz przygotować z karbowaną sałatą, rukolą, roszponką, oliwkami, serem feta i serem mozzarella. Do tej sałatki możesz też dodać kukurydzę.

Ogórki kiszone możesz obrać przed pokrojeniem. Możesz je też zastąpić ogórkami konserwowymi. Szczypiorek możesz zostawić na koniec i po prostu posypać nim gotową sałatkę. Chrupiącym akcentem w takiej sałatce byłaby prażona cebulka. Możesz też zdecydować się np. na prażony sezam lub prażone nasiona słonecznika albo dyni. Gotową sałatkę warto podawać z grzaneczkami. Możesz je zrobić z bagietki lub chleba. Ciekawym dodatkiem byłoby pieczywo czosnkowe.

Opcji na sałatkę z wędzoną makrelą jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, na co się zdecydujesz. Składniki podawane w tym przepisie tworzą bardzo dobrą sałatkę, która błyskawicznie znika ze stołu, ale jeśli lubisz ser feta, pomidorki koktajlowe lub zieloną sałatę, to możesz zmodyfikować ten przepis według własnych preferencji i dodać te składniki.

Alergeny w sałatce z wędzoną makrelą

Lista alergenów dla sałatki z wędzoną makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z wędzoną makrelą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
135.26
297.58
Białko (g)
12.20
26.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
1.08
2.38
Węglowodany przyswajalne (g)
0.64
1.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
8.78
19.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
6.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.89
12.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
8.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.07
4.54
Cholesterol (mg)
156.55
344.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
79.17
174.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.53
3.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.51
7.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.96
8.71
Witamina E (mg)
0.77
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.53
146.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.07
6.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.24
51.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
140.73
309.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
496.17
1091.58
Potas (mg)
218.35
480.38
Wapń (mg)
33.42
73.53
Fosfor (mg)
125.88
276.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.73
39.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.77
Cynk (mg)
0.74
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z wędzoną makrelą 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z wędzoną makrelą

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Makrela wędzona
125 g
1 sztuka, bez głowy
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
29.00