Przepis na sałatkę z wędzoną makrelą krok po kroku

Składniki
  • Ogórek kiszony 120 g 2 sztuki
  • Szczypiorek 20 g 4 łyżeczki
  • Makrela wędzona 125 g 1 sztuka, bez głowy
  • Jajko 3 szt. 3 jajka rozmiar M
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, miseczka

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Po przestudzeniu obierz je ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.

Makrelę oczyścić ze skórki i odetnij ogon. Pozbądź się kręgosłupa z ościami, a pozostałą makrelę porozdrabniaj w dłoniach na mniejsze części, aby wyłapać ewentualne ości.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Szczypiorek posiekaj.

Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dodaj olej oraz pieprz i sól do smaku. Ponownie zamieszaj i podziel sałatkę na dwie porcje.

Sałatka z wędzoną makrelą znajduje się w białych miseczkach. Obok leżą widelce.
Sałatka z wędzoną makrelą
Koszt przygotowania dania
9.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
8

Sałatka z wędzoną makrelą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z wędzoną makrelą

Sałatka z wędzoną makrelą jest prosta i szybka. Możesz ją przygotować na wiele okazji. Będzie to idealne danie na kolację lub imprezę w gronie najbliższych. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, składniki z tego przepisu należy potroić. Ta pyszna sałatka z wędzonej makreli na pewno zostanie doceniona przez miłośników rybnych potraw.

Jak zrobić sałatkę z wędzonej makreli? Warto zacząć od jajek, ponieważ w czasie, gdy te będą się gotowały, możesz już zająć się makrelą. Oczyszczenie ryby jest dość czasochłonnym zajęciem, ale jest ono konieczne. W rybie nie mogą pozostać ości, nawet te najmniejsze. Na początku, po pozbyciu się ogona i skóry, warto rozdrobnić rybę widelcem, ale mięso trzeba później dokładnie sprawdzić palcami. Z wędzonej makreli z jajkiem często robi się pastę. Wtedy również należy bardzo dobrze oczyścić rybkę.

Przepis na sałatkę z makreli wędzonej możesz nieco zmodyfikować. Jeżeli nie chcesz robić sałatki z olejem, możesz ją zrobić z majonezem, musztardą lub ketchupem albo koncentratem pomidorowym. Tę sałatkę z ryby wędzonej możesz przygotować z karbowaną sałatą, rukolą, roszponką, oliwkami, serem feta i serem mozzarella. Do tej sałatki możesz też dodać kukurydzę.

Ogórki kiszone możesz obrać przed pokrojeniem. Możesz je też zastąpić ogórkami konserwowymi. Szczypiorek możesz zostawić na koniec i po prostu posypać nim gotową sałatkę. Chrupiącym akcentem w takiej sałatce byłaby prażona cebulka. Możesz też zdecydować się np. na prażony sezam lub prażone nasiona słonecznika albo dyni. Gotową sałatkę warto podawać z grzaneczkami. Możesz je zrobić z bagietki lub chleba. Ciekawym dodatkiem byłoby pieczywo czosnkowe.

Opcji na sałatkę z wędzoną makrelą jest naprawdę wiele, więc to od ciebie zależy, na co się zdecydujesz. Składniki podawane w tym przepisie tworzą bardzo dobrą sałatkę, która błyskawicznie znika ze stołu, ale jeśli lubisz ser feta, pomidorki koktajlowe lub zieloną sałatę, to możesz zmodyfikować ten przepis według własnych preferencji i dodać te składniki.

Wartości odżywcze sałatki z wędzoną makrelą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
135.26 kcal
297.58 kcal
Białko
12.20 g
26.85 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
8.78 g
19.31 g
Tłuszcze nasycone
2.88 g
6.35 g
Tłuszcze nienasycone
5.89 g
12.97 g
Tłuszcze jednonasycone
3.83 g
8.42 g
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.07 g
4.54 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z wędzoną makrelą

Na 100g
Na porcję (220g)
Witamina A
79.17 µg (mcg)
174.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.24 µg (mcg)
51.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z wędzoną makrelą

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
496.17 mg
1091.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
218.35 mg
480.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
125.88 mg
276.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.73 mg
39.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
2.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z wędzoną makrelą 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z wędzoną makrelą

Lista alergenów dla sałatki z wędzoną makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z wędzoną makrelą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek kiszony
120 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżeczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Makrela wędzona
125 g
1 sztuka, bez głowy
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Jajko
3 szt.
3 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
29.00
Łączny koszt
9.84
Jak oceniasz przepis na sałatkę z wędzoną makrelą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób