Makrela smażona

Opublikowano: 18.12.2021 r., 6:54 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makrela smażona
Makrela smażona
Pomysł na świeży filet z makreli? Spróbuj przepisu na makrelę smażoną na oleju z czosnkiem i papryczką chilli. Świetny pomysł na pyszną, świeżą makrelę.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 10 min
845 kcal
Kcal w porcji
410 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makrela 2 świeże sztuki (800 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek, koper, cytryna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na makrelę smażoną krok po kroku

Świeże filety z makreli umyj.

Przypraw je solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryczką chilli, skrop sokiem z cytryny.

Olej rozgrzej na patelni.

Na rozgrzany olej wyłóż rybę. Smaż do momentu, aż stanie się w większości biała.

Przekręć na drugą stronę. Smaż maksymalnie 2-3 minuty.

Podawaj z plasterkami cytryny.

Posyp świeżym koperkiem.

Dodaj ulubione dodatki.

Jak oceniasz przepis na makrelę smażoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat makreli smażonej

Pomysł na świeży filet z makreli? Spróbuj przepisu na makrelę smażoną na oleju z czosnkiem i papryczką chilli. Świetny pomysł na pyszną, świeżą makrelę. Makrela smażona jest dobra, soczysta, a co najważniejsze – ekspresowa. Jest to posiłek zdrowy, bogaty w cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Super pomysł na wprowadzenie do swojego menu ryb. Smażony na patelni filet z makreli to super dodatek do obiadu. Genialnie smakuje z frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Zobacz, jak usmażyć makrelę, by była pyszna i dobra.

Makrela smażona na oleju to zdrowy sposób na rybę smażoną. Większość ludzi lubi ryby panierowane. Zachęcam jednak do spróbowania takiej wersji. Jest ona bardzo lekka i smaczna. Makrela zrobiona w ten sposób jest pyszna i aromatyczna. Świeża makrela cudownie smakuje w połączeniu z czosnkiem i cytryną. Do kompletu brakuje świeżej papryczki chilli oraz koperku. Makrela smażona jest bardzo dobra nie tylko na obiad. Z pieczywem na ciepło albo na zimno to fajny sposób na śniadanie lub na kolację. Na obiad najlepiej sprawdzi się podana z ziemniakami oraz warzywami. Do smażonej makreli możesz przygotować dip (koperkowy lub czosnkowy).

Przepis na makrelę smażoną na patelni to skarbnica zdrowia. Jest to bowiem posiłek bogaty w zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz białko. W tym posiłku nie ma węglowodanów. Z tego względu, po zjedzeniu makreli smażonej nie zanotujesz wzrostu poziomu glukozy we krwi. To idealny posiłek dla osób, które mają problemy ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi. Bardzo dobra propozycja posiłku w diecie, w której ogranicza się węglowodany.

Makrela smażona jest pyszna. Jest znakomitym pomysłem na użycie świeżego fileta z makreli. Nie wiesz jak usmażyć makrelę? Nie ma nic prostszego. Przepis na makrelę smażoną w oleju najlepszy jest, gdy będzie użyta świeża makrela. Rybę umyj i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem świeżym i papryczką chilli. Dodatkowo skrop ją sokiem z cytryny. Olej wlej na patelnię i dobrze go rozgrzej. Jak olej będzie już bardzo gorący, wyłóż na niego rybę. Smaż kilka minut na nie za dużej mocy palnika, by się nie spaliła. Przekręć ją na drugą stronę, w momencie, gdy stanie się już prawie w całości biała (święta). Na drugiej stronie wystarczy smażyć ją maksymalnie 2 lub 3 minuty. Rybę podawaj ze świeżą cytryną i posyp koperkiem. To wszystko – ryba jest gotowa. Widzisz już, jak usmażenie makreli jest proste?

UWAGA! Przy smażeniu ryby ważne jest, by nie była smażona za długo. Jeżeli ryba będzie zbyt długo na patelni, może stać się sucha.

Alergeny w makreli smażonej

Lista alergenów dla makreli smażonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

W przepisie na makrelę smażoną nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • cytryna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makreli smażonej

na 100g gotowej potrawy

Makrela smażona nie podnosi poziomu glukozy we krwi, ponieważ indeks glikemiczny wynosi 0. Nie zawiera węglowodanów. Dobry posiłek w diecie ograniczającej węglowodany. Zdrowy, ponieważ zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
206.34
846.00
Białko (g)
18.61
76.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
14.06
57.64
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
18.70
Tłuszcze nienasycone (g)
9.50
38.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.02
24.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.48
14.26
Cholesterol (mg)
60.49
248.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina D (µg (mcg))
13.46
55.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
86.83
356.00
Potas (mg)
335.61
1376.00
Wapń (mg)
15.61
64.00
Żelazo (mg)
1.44
5.92
Szacunkowy indeks glikemiczny makreli smażonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makreli smażonej

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
800 g
2 świeże sztuki
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
22.40
Za 800 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
35.00