Przepis na makrelę w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia z pokrywką

Cebulę pokrój w kostkę a 2 ząbki czosnku posiekaj.

Podsmaż cebulę z czosnkiem na oliwie.

Dodaj przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę bazylii, do smaku sól i pieprz i zagotuj sos.

Do sosu włóż filety z makreli i duś pod przykryciem, na wolnym ogniu, około 10-15 minut.

Makrela w sosie pomidorowym na białym, głębokim talerzu, posypana papryka chilli i szczypiorkiem.
makrela w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
7.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Makrela w sosie pomidorowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makreli w sosie pomidorowym

Makrela w sosie pomidorowym jest niezwykle aromatyczna i zdrowa. Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżanie poziomu cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu. Makrela ma jednak także wadę, jaką jest kumulacja rtęci, dlatego nie jest zalecana kobietom w ciąży i dzieciom.

Skoro wiesz już, że warto jeść ryby, to przejdźmy do tego, jak zrobić makrelę w sosie pomidorowym. Zaczynamy od przygotowania sosu. Sos robimy z przecieru pomidorowego, cebuli i przypraw. Świetnie sprawdzi się bazylia, czosnek i pieprz z solą. Taki sos zagotowujemy i wkładamy filet z makreli i dusimy na wolnym ogniu, pod przykryciem około 10-15 minut. Dzięki temu ryba będzie ugotowana oraz nabierze smaku sosu pomidorowego. Gotową rybę możesz podawać, na przykład z kaszą oraz sałatką, żeby uzyskać pyszny, zbilansowany posiłek. Taka domowa makrela w pomidorach jest znacznie lepsza niż gotowe konserwy rybne. Jak widzisz, przepis na makrelę w sosie pomidorowym jest bardzo prosty.

Wartości odżywcze makreli w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
121.59 kcal
273.58 kcal
Białko
8.99 g
20.22 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
7.36 g
16.57 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
5.25 g
Tłuszcze nienasycone
5.03 g
11.31 g
Tłuszcze jednonasycone
3.53 g
7.93 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
3.38 g

Witaminy w przepisie na makrelę w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina B6
0.23 mg
0.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
5.13 mg
11.54 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.53 mg
3.44 mg
Tiamina
0.09 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.30 mg
9.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
8.27 µg (mcg)
18.60 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makrelę w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
48.26 mg
108.58 mg
Potas
322.56 mg
725.76 mg
Wapń
17.90 mg
40.28 mg
Fosfor
99.88 mg
224.73 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.27 mg
2.86 mg
Cynk
0.43 mg
0.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makreli w sosie pomidorowym 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makreli w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla makreli w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

Cena przygotowania makreli w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
200 g
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na makrelę w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób