Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makreli wędzonej oraz jakie alergie mogą powodować.
Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Wartości odżywcze wędzonej makreli - tabela

Energia i białka

Makrela wędzona
na 100 g
Białko25.54 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w makreli wędzonej

Makrela wędzona
na 100 g
Węglowodany0.00 g
Węglowodany przyswajalne0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g
Sacharoza (cukier)0.00 g
Glukoza0.00 g
Fruktoza0.00 g
Skrobia0.00 g
Laktoza0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Makrela wędzona
na 100 g
Tłuszcz10.04 g
Tłuszcze nasycone4.22 g
Tłuszcze nienasycone5.82 g
Tłuszcze jednonasycone3.35 g
Tłuszcze wielonasycone2.47 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol60.00 mg

Witaminy w przepisie na makrelę wędzoną

Makrela wędzona
na 100 g
Witamina A23.00 µg (mcg)
Witamina B60.38 mg
Witamina B124.20 µg (mcg)
Witamina C2.10 mg
Witamina D11.30 µg (mcg)
Witamina E1.24 mg
Retinol23.00 µg (mcg)
Tiamina0.13 mg
Ryboflawina0.54 mg
Niacyna10.59 mg
Foliany2.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makrelę wędzoną

Makrela wędzona
na 100 g
Sód397.00 mg
Potas517.00 mg
Wapń29.00 mg
Fosfor159.00 mg
Magnez36.00 mg
Żelazo1.48 mg
Cynk0.80 mg
Miedź0.12 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098895/nutrients

Alergie w makreli wędzonej

  • Makrela wędzona - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makrelą wędzoną

Przepisy z makrelą wędzoną

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto