Ryba z grilla elektrycznego

Opublikowano: 07.04.2021 r., 19:56 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba z grilla elektrycznego znajduje się na ruszcie.
Ryba z grilla elektrycznego
Ryba z grilla elektrycznego jest prosta do przygotowania, a do tego bardzo smaczna. Może to być zarówno pstrąg, jak i makrela. Sprawdź, jak przyprawić rybę na grilla!
Przygotowanie 35 min
604 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Makrela 3 sztuki (1200 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Cytryna 1 cytryna (90 g)
  • Rozmaryn suszony 3 gałązki (24 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, miska, szczypce do grilla

Przepis na rybę z grilla elektrycznego krok po kroku

Wypatroszoną i oczyszczoną makrele przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Możesz odciąć również głowę.

Cytrynę podziel na 3 części. Środkowy pasek przekrój na pół, a później pokrój w ćwiartki.

W każdej rybie umieść po 1 gałązce rozmarynu i 1/3 porcji pokrojonej cytryny.

Makrelę nasmaruj oliwą z oliwek i włóż do miski. Odstaw na 2 godziny do lodówki.

Rybę umieść na rozgrzanym ruszcie.

Grilluj ok. 10-14 min.

Grillowaną makrelę skrop sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na rybę z grilla elektrycznego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat ryby z grilla elektrycznego

Ryba z grilla elektrycznego nie jest trudna do zrobienia. Jeżeli odpowiednio ją przygotujesz, to wyjdzie bardzo dobra. Ta ryba idealnie nadaje się na kolację w gronie bliskich lub znajomych. Twoi goście bez wątpienia będą zachwyceni jej smakiem. Możesz ją podawać skropioną sokiem z cytryny oraz z dodatkiem domowego masła czosnkowego.

Najczęściej grillowane ryby to pstrąg, makrela i sandacz, ale czasami jest to też karp, dorsz, łosoś, halibut, labraks i dorada. Większe ryby podzielone są na mniejsze części. Warto jednak wiedzieć, że mrożona ryba sprawdza się gorzej na grillu (bardziej rozwala), dlatego najlepiej grillować świeże ryby. Po oczyszczeniu ich z łusek i wnętrzności (niekiedy możesz też odciąć im głowy), możesz zabrać się ze ich marynowanie.

Jak przyprawić wybraną rybę? Marynata najczęściej składa się z oliwy z oliwek, cytryny, czosnku i ziół. Możesz ją marynować także w wytrawnym białym winie. Przy przyprawianiu ryby warto używać świeżych ziół. Nadaje się: rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki, kolendra. Możesz je poszatkować lub w całość włożyć do wnętrza ryby. Zarówno filet, jak i całościowa ryba, powinny się marynować nie krócej niż 2 h. Rybkę najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.

Przepis możesz modyfikować, ale warto pamiętać o cytrynie. Można ją pokroić w plastry i włożyć do wnętrza ryby. Można też mniejsze kawałki cytrusa włożyć w nacięcia na jej bokach. Inny rozwiązanym jest przygotowanie mieszkanki soku z cytryny z ziołami i czosnkiem.

Jak zrobić rybę na grillu elektrycznym? W tym przypadku możesz zdecydować się na filet lub rybę pozbawioną głowy. Nie musisz korzystać ze specjalnego rusztu do grilla do ryb. Grillowanie ryby nie jest trudne, ale warto wiedzieć, aby unikać grillowania ryby w folii aluminiowej. Nie każdy wie, że podgrzewanie czegokolwiek w tej folii sprawia, że aluminium dostaje się do jedzenia w dawce przekraczającej dopuszczalne normy (zwłaszcza, jeśli w folii znajdują się cytrusy lub sól). Lepszą opcją jest papier do pieczenia lub specjalny ruszt.

Alergeny w rybie z grilla elektrycznego

Lista alergenów dla ryby z grilla elektrycznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela

Wartości odżywcze ryby z grilla elektrycznego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
201.41
604.24
Białko (g)
17.07
51.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
1.75
5.26
Węglowodany przyswajalne (g)
0.81
2.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
2.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.80
41.40
Tłuszcze nasycone (g)
4.66
13.99
Tłuszcze nienasycone (g)
9.14
27.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.22
18.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.92
8.76
Cholesterol (mg)
54.95
164.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
38.28
114.85
Witamina B6 (mg)
0.37
1.12
Witamina B12 (µg (mcg))
6.46
19.38
Witamina C (mg)
4.69
14.06
Witamina D (µg (mcg))
12.23
36.69
Witamina E (mg)
1.63
4.90
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
35.45
106.35
Tiamina (mg)
0.15
0.46
Ryboflawina (mg)
0.32
0.96
Niacyna (mg)
7.85
23.55
Foliany (µg (mcg))
7.06
21.18
Beta karoten (µg (mcg))
0.20
0.60
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
79.96
239.87
Potas (mg)
331.00
993.01
Wapń (mg)
38.63
115.88
Fosfor (mg)
168.04
504.11
Magnez (mg)
57.61
172.82
Żelazo (mg)
1.85
5.55
Cynk (mg)
0.63
1.89
Miedź (mg)
0.08
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby z grilla elektrycznego 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby z grilla elektrycznego

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela
1200 g
3 sztuki
7.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
33.60
Za 1200 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cytryna
90 g
1 cytryna
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Rozmaryn suszony
24 g
3 gałązki
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
2.56
Za 24 g
Koszt składników
59.50