Ryba z grilla elektrycznego
- Makrela - 3 sztuki (1200 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Cytryna - 1 cytryna (90 g)
- Rozmaryn suszony - 3 gałązki (24 g)
Przepis na rybę z grilla elektrycznego krok po kroku
Wypatroszoną i oczyszczoną makrele przypraw solą i pieprzem z zewnątrz i w środku. Możesz odciąć również głowę.
Cytrynę podziel na 3 części. Środkowy pasek przekrój na pół, a później pokrój w ćwiartki.
W każdej rybie umieść po 1 gałązce rozmarynu i 1/3 porcji pokrojonej cytryny.
Makrelę nasmaruj oliwą z oliwek i włóż do miski. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Rybę umieść na rozgrzanym ruszcie.
Grilluj ok. 10-14 min.
Grillowaną makrelę skrop sokiem z cytryny.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat ryby z grilla elektrycznego
Ryba z grilla elektrycznego nie jest trudna do zrobienia. Jeżeli odpowiednio ją przygotujesz, to wyjdzie bardzo dobra. Ta ryba idealnie nadaje się na kolację w gronie bliskich lub znajomych. Twoi goście bez wątpienia będą zachwyceni jej smakiem. Możesz ją podawać skropioną sokiem z cytryny oraz z dodatkiem domowego masła czosnkowego.
Najczęściej grillowane ryby to pstrąg, makrela i sandacz, ale czasami jest to też karp, dorsz, łosoś, halibut, labraks i dorada. Większe ryby podzielone są na mniejsze części. Warto jednak wiedzieć, że mrożona ryba sprawdza się gorzej na grillu (bardziej rozwala), dlatego najlepiej grillować świeże ryby. Po oczyszczeniu ich z łusek i wnętrzności (niekiedy możesz też odciąć im głowy), możesz zabrać się ze ich marynowanie.
Jak przyprawić wybraną rybę? Marynata najczęściej składa się z oliwy z oliwek, cytryny, czosnku i ziół. Możesz ją marynować także w wytrawnym białym winie. Przy przyprawianiu ryby warto używać świeżych ziół. Nadaje się: rozmaryn, tymianek, bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki, kolendra. Możesz je poszatkować lub w całość włożyć do wnętrza ryby. Zarówno filet, jak i całościowa ryba, powinny się marynować nie krócej niż 2 h. Rybkę najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.
Przepis możesz modyfikować, ale warto pamiętać o cytrynie. Można ją pokroić w plastry i włożyć do wnętrza ryby. Można też mniejsze kawałki cytrusa włożyć w nacięcia na jej bokach. Inny rozwiązanym jest przygotowanie mieszkanki soku z cytryny z ziołami i czosnkiem.
Jak zrobić rybę na grillu elektrycznym? W tym przypadku możesz zdecydować się na filet lub rybę pozbawioną głowy. Nie musisz korzystać ze specjalnego rusztu do grilla do ryb. Grillowanie ryby nie jest trudne, ale warto wiedzieć, aby unikać grillowania ryby w folii aluminiowej. Nie każdy wie, że podgrzewanie czegokolwiek w tej folii sprawia, że aluminium dostaje się do jedzenia w dawce przekraczającej dopuszczalne normy (zwłaszcza, jeśli w folii znajdują się cytrusy lub sól). Lepszą opcją jest papier do pieczenia lub specjalny ruszt.
Alergeny w rybie z grilla elektrycznego
Lista alergenów dla ryby z grilla elektrycznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela
Wartości odżywcze ryby z grilla elektrycznego
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.