- Cebula szalotka 50 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Ryż biały 100 g długoziarnisty
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
- Cebula dymka 50 g
- Pomidor 300 g 1 duża sztuka
- Makrela wędzona 400 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 30 ml
Przepis na kedgeree krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki.
Szalotkę obierz i posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Cebulę dymkę obierz i posiekaj w kostkę.
Pomidora pozbaw pestek i pokrój w kostkę.
Makrelę obierz, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim szalotkę oraz czosnek przez około 3 minuty.
Następnie wsyp ryż i smaż go przez minutę. Po tym czasie wlej bulion warzywny, dodaj płaską łyżeczkę curry, skórkę startą z połowy cytryny, posiekaną dymkę oraz pomidora.
Patelnię przykryj przykrywką i zawartość duś przez 10 minut.
Po tym czasie dodaj makrelę wędzoną i gotuj zawartość, aż ryż wchłonie bulion.
Pod koniec gotowania dopraw danie solą oraz pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
Kedgeree nałóż na talerze, posyp je posiekaną natką pietruszki i udekoruj ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.

-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Bitki wołowe
-
Ciasto na naleśniki
-
Zupa grzybowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Łazanki
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Schab ze śliwkami
-
Stek
-
Wątróbka drobiowa
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab duszony
-
Pyszne obiady
Informacje dietetyczne - kedgeree
Wartości odżywcze kedgeree
Kedgeree to potrawka ryżowa z dodatkiem wędzonej ryby. Ryby stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kedgeree
Lista alergenów dla kedgeree przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
- Jajko
Więcej informacji na temat kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na kedgeree nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: sól, pieprz, natka pietruszki, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz curry.
A jak zrobić kedgeree? Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Szalotkę obierz i posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę dymkę obierz i posiekaj w kostkę. Pomidora pozbaw pestek i pokrój w kostkę. Makrelę obierz, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim szalotkę oraz czosnek. Następnie wsyp ryż i smaż go przez minutę. Po tym czasie wlej bulion warzywny, dodaj płaską łyżeczkę curry, skórkę startą z połowy cytryny, posiekaną dymkę oraz pomidora. Patelnię przykryj przykrywką i zawartość duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj makrelę wędzoną i gotuj zawartość, aż ryż wchłonie bulion. Pod koniec gotowania dopraw danie solą oraz pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Kedgeree nałóż na talerze, posyp je posiekaną natką pietruszki i udekoruj ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.
Makrela jest to ryba zaliczana do tłustych ryb morskich. Dostarcza ona do organizmu witaminę D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Spożywanie odpowiedniej ilości wspomnianych kwasów pozytywnie wpływa na poziom trójglicerydów we krwi, dodatkowo kwasy te mają działanie ochronne na układ sercowo–naczyniowych, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych. W makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A.
Podsumowując pyszne i łatwe w przygotowaniu kedgeree świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Najlepsze kedgeree jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne udo przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Szacunkowy koszt przygotowania kedgeree
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023