Kedgeree

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kedgeree podane na jasnym talerzu.
Kedgeree
Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Danie świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
396 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula szalotka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Ryż biały długoziarnisty (100 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka (250 ml)
  • Cebula dymka (50 g)
  • Pomidor 1 duża sztuka (300 g)
  • Makrela wędzona (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, skórka z cytryny, sok z cytryny, curry
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kedgeree krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki.

Szalotkę obierz i posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Cebulę dymkę obierz i posiekaj w kostkę.

Pomidora pozbaw pestek i pokrój w kostkę.

Makrelę obierz, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim szalotkę oraz czosnek przez około 3 minuty.

Następnie wsyp ryż i smaż go przez minutę. Po tym czasie wlej bulion warzywny, dodaj płaską łyżeczkę curry, skórkę startą z połowy cytryny, posiekaną dymkę oraz pomidora.

Patelnię przykryj przykrywką i zawartość duś przez 10 minut.

Po tym czasie dodaj makrelę wędzoną i gotuj zawartość, aż ryż wchłonie bulion.

Pod koniec gotowania dopraw danie solą oraz pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Kedgeree nałóż na talerze, posyp je posiekaną natką pietruszki i udekoruj ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.

Jak oceniasz przepis na kedgeree
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kedgeree

Kedgeree to potrawka z ryżu i wędzonej ryby. Potrawka stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie możesz podać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na kedgeree nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: sól, pieprz, natka pietruszki, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz curry.

A jak zrobić kedgeree? Jajka ugotuj na twardo, przelej je zimną wodą, obierz ze skorupki i pokrój na ćwiartki. Szalotkę obierz i posiekaj w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę dymkę obierz i posiekaj w kostkę. Pomidora pozbaw pestek i pokrój w kostkę. Makrelę obierz, oddziel mięso od kości i podziel na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim szalotkę oraz czosnek. Następnie wsyp ryż i smaż go przez minutę. Po tym czasie wlej bulion warzywny, dodaj płaską łyżeczkę curry, skórkę startą z połowy cytryny, posiekaną dymkę oraz pomidora. Patelnię przykryj przykrywką i zawartość duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj makrelę wędzoną i gotuj zawartość, aż ryż wchłonie bulion. Pod koniec gotowania dopraw danie solą oraz pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Kedgeree nałóż na talerze, posyp je posiekaną natką pietruszki i udekoruj ćwiartkami ugotowanych na twardo jaj.

Makrela jest to ryba zaliczana do tłustych ryb morskich. Dostarcza ona do organizmu witaminę D oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Spożywanie odpowiedniej ilości wspomnianych kwasów pozytywnie wpływa na poziom trójglicerydów we krwi, dodatkowo kwasy te mają działanie ochronne na układ sercowo–naczyniowych, poprawiają elastyczność krwinek czerwonych. W makreli znajdziemy także fosfor, potas, witaminę A.

Podsumowując pyszne i łatwe w przygotowaniu kedgeree świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Najlepsze kedgeree jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne udo przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w kedgeree

Lista alergenów dla kedgeree przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko

Wartości odżywcze kedgeree

na 100g gotowej potrawy

Kedgeree to potrawka ryżowa z dodatkiem wędzonej ryby. Ryby stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
132.28
396.85
Białko (g)
9.92
29.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.46
25.38
Węglowodany przyswajalne (g)
7.90
23.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.38
19.13
Tłuszcze nasycone (g)
1.93
5.80
Tłuszcze nienasycone (g)
4.44
13.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
8.62
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
4.71
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.94
149.82
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
34.54
103.62
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.37
4.10
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.16
15.47
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
3.65
10.94
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
1.85
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.62
61.85
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.55
10.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.08
39.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
148.12
444.35
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
193.84
581.52
Potas (mg)
261.42
784.25
Wapń (mg)
22.59
67.78
Fosfor (mg)
83.93
251.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.35
55.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.43
Cynk (mg)
0.53
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kedgeree 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kedgeree

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula szalotka
50 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ryż biały
100 g
długoziarnisty
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Cebula dymka
50 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pomidor
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Makrela wędzona
400 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
63.50