Tuńczyk - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w tuńczyku oraz jakie alergie mogą powodować.
Tuńczyk - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Wartości odżywcze tuńczyka - tabela

Energia i białka

TuńczykTuńczyk w sosie własnym
na 100 gna 100 g
Białko23.30 g23.60 g
Fenyloalanina0.91 mg0.92 mg

Węglowodany w tuńczyku

TuńczykTuńczyk w sosie własnym
na 100 gna 100 g
Węglowodany0.00 g0.00 g
Węglowodany przyswajalne0.00 g0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g0.00 g
Sacharoza (cukier)0.00 g0.00 g
Glukoza0.00 g0.00 g
Fruktoza0.00 g0.00 g
Skrobia0.00 g0.00 g
Laktoza0.00 g0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

TuńczykTuńczyk w sosie własnym
na 100 gna 100 g
Tłuszcz4.90 g2.97 g
Tłuszcze nasycone1.87 g1.08 g
Tłuszcze nienasycone3.03 g1.89 g
Tłuszcze jednonasycone1.60 g0.78 g
Tłuszcze wielonasycone1.43 g1.11 g
Tłuszcze transb/db/d
Cholesterol38.00 mg42.00 mg

Witaminy w przepisie na tuńczyka

TuńczykTuńczyk w sosie własnym
na 100 gna 100 g
Witamina A655.00 µg (mcg)6.00 µg (mcg)
Witamina B60.46 mg0.22 mg
Witamina B129.43 µg (mcg)1.17 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg0.00 mg
Witamina D5.70 µg (mcg)2.00 µg (mcg)
Witamina E0.00 mg0.00 mg
Retinol655.00 µg (mcg)6.00 µg (mcg)
Tiamina0.24 mg0.01 mg
Ryboflawina0.25 mg0.04 mg
Niacyna8.65 mg5.80 mg
Foliany2.00 µg (mcg)2.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tuńczyka

TuńczykTuńczyk w sosie własnym
na 100 gna 100 g
Sód39.00 mg377.00 mg
Potas252.00 mg237.00 mg
Wapń8.00 mg14.00 mg
Fosfor254.00 mg217.00 mg
Magnez50.00 mg33.00 mg
Żelazo1.02 mg0.97 mg
Cynk0.60 mg0.48 mg
Miedź0.09 mg0.04 mg
Mangan0.02 mg0.02 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173706/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175158/nutrients

Alergie w tuńczyku

  • Tuńczyk - Ryby i produkty pochodne
  • Tuńczyk w sosie własnym - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z tuńczykiem

Przepisy z tuńczykiem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto