Rolmopsy z matiasa

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolmopsy z matiasa ułożone na ciemnej, okrągłej podkładce.
Rolmopsy z matiasa
Rolmopsy z matiasa to doskonała propozycja na pyszne danie świąteczne lub przystawkę na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na rolmopsy w zalewie octowej.
Przygotowanie 30 min
586 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Filety śledziowe solone - a'la matias (1200 g)
  • Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
  • Ogórek kiszony (200 g)
  • Ocet spirytusowy - pół szklanki (125 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, wykałaczki

Przepis na rolmopsy z matiasa krok po kroku

Śledzie osusz pod bieżącą wodą i osusz.

Cebulę obierz, pokrój w piórka.

Ogórki kiszone pokrój w ćwiartki.

Na każdym śledziu połóż kawałek ogórka oraz kilka piórek cebuli. Następnie śledzie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką.

Do garnka wlej olej, szklankę wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz pozostałą cebulę.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania.

Rolmopsy przełóż do słoików, zalej zimną zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do lodówki na minimum dobę.

Gotowe rolmopsy podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na rolmopsy z matiasa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat rolmopsów z matiasa

Rolmopsy z matiasa to doskonała propozycja na smaczne danie świąteczne. Domowe rolmopsy świetnie sprawdzą się również jako przystawka podana podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Zalewa do rolmopsów przygotowana jest na bazie octu spirytusowego. Sprawdzony przepis na rolmopsy z matiasa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolmopsów w occie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śledzie à la matias, cebula, ogórek kiszony, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz ziarnisty.

A jak zrobić rolmopsy z matiasa? Śledzie osusz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Ogórki kiszone pokrój w ćwiartki. Na każdym śledziu połóż kawałek ogórka oraz kilka piórek cebuli. Następnie śledzie zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Do garnka wlej olej, szklankę wody oraz ocet. Następnie dodaj cukier, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz pozostałą cebulę. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut od momentu zagotowania. Rolmopsy przełóż do słoików, zalej zimną zalewą. Słoiki zakręć i odstaw do lodówki na minimum dobę. Gotowe rolmopsy podawaj na zimno.

Śledź to ryba, która stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych. Śledzie są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, jodu, żelaza i wapnia. Znajdziemy w nich również witaminę A, witaminę D oraz niektóre witaminy z grupy B. Śledź jest także doskonałym źródłem potasu. Śledź bogaty jest także w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Kwasy te odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy organizmu.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować najlepsze rolmopsy w domu. Rolmopsy z matiasa są dobre do spożycia po minimum 24 godzinach od przygotowania. Rolmopsy warto podać jako danie świąteczne lub przystawkę podczas uroczystości. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w rolmopsach z matiasa

Lista alergenów dla rolmopsów z matiasa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze rolmopsów z matiasa

na 100g gotowej potrawy

Rolmopsy z matiasa to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Śledzie stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć się do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
325.65
586.16
Białko (g)
34.11
61.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
3.13
5.64
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
4.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
18.60
33.48
Tłuszcze nasycone (g)
6.11
11.00
Tłuszcze nienasycone (g)
12.49
22.48
Cholesterol (mg)
113.01
203.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
45.97
82.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.54
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
19.32
34.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.63
4.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
7.90
14.22
Witamina E (mg)
2.03
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
44.96
80.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.44
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.09
10.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.96
37.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.41
15.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
839.83
1511.70
Potas (mg)
648.15
1166.66
Wapń (mg)
113.20
203.76
Fosfor (mg)
452.30
814.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
62.65
112.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
3.88
Cynk (mg)
1.90
3.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolmopsów z matiasa 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolmopsów z matiasa

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
1200 g
a'la matias
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
24.00
Za 1200 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ogórek kiszony
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
46.50