Orzechy laskowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechach laskowych oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzechy laskowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze orzechów laskowych - tabela

Energia i białka

Orzechy laskowe
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w orzechach laskowych
Białko 14.95 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w orzechach laskowych

Orzechy laskowe
na 100 g
Węglowodany 16.70 g
Węglowodany przyswajalne 7.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 9.70 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Orzechy laskowe
na 100 g
Tłuszcz 60.75 g
Tłuszcze nasycone 7.18 g
Tłuszcze nienasycone 53.57 g
Tłuszcze jednonasycone 45.65 g
Tłuszcze wielonasycone 7.92 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzechy laskowe

Orzechy laskowe
na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 15.03 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.64 mg
Ryboflawina 0.11 mg
Niacyna 1.80 mg
Foliany b/d
Beta karoten 11.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzechy laskowe

Orzechy laskowe
na 100 g
Sód 0.00 mg
Potas 680.00 mg
Wapń 114.00 mg
Fosfor 290.00 mg
Magnez 163.00 mg
Żelazo 4.70 mg
Cynk 2.45 mg
Miedź 1.73 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients

Alergie w orzechach laskowych

  • Orzechy laskowe - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzechami laskowymi

Przepisy z orzechami laskowymi

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto