- Jajko 2 szt.
- Cukier 50 g
- Lody waniliowe 500 ml
- Olej rzepakowy 1000 ml
- Orzechy laskowe 100 g
- Wiórki kokosowe 100 g
Przepis na smażone lody krok po kroku
Uformuj z lodów gałki. Mocno ściśnij w dłoniach i ułóż na blaszce wyłożonej wiórkami kokosowymi. Wstaw blaszkę do zamrażarki na ok.2 h.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno wraz z cukrem. Następnie dodaj żółtka i wymieszaj.
Orzechy laskowe posiekaj, wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
Lody wyciągnij z zamrażarki, obtocz w pianie z jajek i obsyp orzechami. Ułóż na blaszce i włóż ponownie do zamrażarki na pół godziny. Następnie ponownie "zapanieruj" lody i schłodź na 2 h.
W garnku rozgrzej mocno olej, smaż pojedynczo mocno zmrożone lody ok. 30 sekund (do złotego koloru orzechów).
Podawaj bezpośrednio po smażeniu.

Informacje dietetyczne - smażone lody
Wartości odżywcze smażonych lodów
Ta opcja zawiera sporo tłuszczu i cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(463g)
Węglowodany
(463g)
Tłuszcze
(463g)
Witaminy
(463g)
Składniki mineralne
(463g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w smażonych lodach
Lista alergenów dla smażonych lodów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody waniliowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Więcej informacji na temat smażonych lodów
Smażone lody to niezwykle ciekawy, ale bardzo smaczny deser, który doskonale sprawdza się na imprezy. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Przepis na smażone lody to pomysł na naprawdę interesujący deser. Smażone lody w cieście są chrupiące na zewnątrz, a bardzo miękkie i delikatne w środku. Może się wydawać, że lody to deser, który smakuje dobrze tylko na zimno. Nie jest to jednak prawda, co udowadnia ten przepis. Z jego pomocą przygotujesz lody w panierce. Pamiętaj jednak, by nie smażyć ich zbyt długo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić smażone lody, by były smaczne, proste i ciekawe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Te domowe smażone lody smakują lepiej niż restauracyjne. Podawane na gorąco, stanowią idealny deser. Może się wydawać, że przygotowanie ich w domu, nie jest zbyt proste. Jednak ten przepis udowadnia, że lody w cieście możesz przygotować w kilka chwil samodzielnie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz. Jeśli chcesz przygotować łatwy deser, ale przy okazji zaskoczyć wszystkich swoich bliskich, koniecznie sięgnij po ten smakołyk. By całość wyszła od razu, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, niezwykle ważne jest przygotowanie gałek lodów wcześniej, jednak trzymanie ich w zamrażalniku i wyciąganie tylko tych, które wylądują na patelni. Dzięki temu lody nie będą się rozmrażać. Możesz do lodów przygotować różnorodne panierki. W przygotowaniu takiego deseru ważne jest, aby z wyprzedzeniem zaplanować wszystkie smaki. Gdy zamykamy w panierce orzeźwiający owocowy sorbet, nie potrzeba eksperymentować z dodatkowym smakiem, idealnie sprawdzi się po prostu zwykła bułka. Jeśli natomiast smażymy lody śmietankowe lub ze słonego karmelu, w panierce doskonale sprawdzą się zmielone orzeszki - wybierz swoje ulubione. Najlepiej do tego dania wybierać lody bardzo mocno zamrożone. Czyli takie, które przebywały w najniższej możliwej temperaturze zamrażarki. Wybieraj lody o zwartej, ale puszystej strukturze. Lody rozmrożone i zamrożone ponownie nie będą się nadawały do tego deseru.
Szacunkowy koszt przygotowania smażonych lodów
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023