Torrone

Opublikowano: 04.08.2023 r., 12:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Torrone podane na drewnianej podkładce.
Torrone
Torrone to pyszny włoski deser przygotowywany z białek jaj, miodu oraz orzechów. Włoski nugat najczęściej podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 10 min
189 kcal
Kcal w porcji
45 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Orzechy laskowe (200 g)
  • Cukier (100 g)
  • Miód (100 g)
  • Białko jajka z jajka o rozmiarze L (2 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na torrone krok po kroku

Orzechy umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Orzechy wyciągnij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.

W misce umieść miód i gotuj go w kąpieli wodnej przez około godzinę, ciągle mieszając.

Na małej mocy palnika w garnku rozpuść cukier z dodatkiem łyżki wody.

Syrop cukrowy dodaj do miodu i dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę.

Ubite białka dodaj do miodu i delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry, gotuj w kąpieli wodnej przez kolejne 5 minut.

Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Masą przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj jego powierzchnię (masę możesz umieścić również między waflami lub opłatkiem).

Gotowy nugat pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem torrone pokrój nożem na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na torrone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat torrone

Torrone to pyszny włoski deser, który przygotowywany jest na bazie białek jaj, miodu oraz orzechów. Najlepsze, domowe torrone podawane jest najczęściej podczas świąt Bożego Narodzenia. Deser orzechowy warto podać w formie kostek jako dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na torrone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty: orzechy laskowe, cukier, miód oraz białko jaja kurzego.

A jak zrobić torrone? Orzechy umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. W misce umieść miód i gotuj go w kąpieli wodnej przez około godzinę, ciągle mieszając. Na małej mocy palnika w garnku rozpuść cukier z dodatkiem łyżki wody. Syrop cukrowy dodaj do miodu i składniki wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do miodu i delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry, gotuj w kąpieli wodnej przez kolejne 5 minut. Do masy dodaj posiekane orzechy laskowe i delikatnie wymieszaj szpatułką. Masą przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj jego powierzchnię (masę możesz umieścić również między waflami lub opłatkiem). Gotowy nugat pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera także składniki mineralne oraz witaminy, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, witaminę A, C oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując wiesz już jak się robi najlepsze torrone. Łatwe w przygotowaniu słodkości świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Możesz je również zabrać jako słodką przekąskę do pracy lub w podróż. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępna są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w torrone

Lista alergenów dla torrone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze torrone

na 100g gotowej potrawy

Torrone to nic innego jak pyszny nugat z orzechami. Orzechy wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
421.57
189.71
Białko (g)
8.05
3.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
45.94
20.67
Węglowodany przyswajalne (g)
41.77
18.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.17
1.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
25.94
11.68
Tłuszcze nasycone (g)
3.15
1.42
Tłuszcze nienasycone (g)
22.80
10.26
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
0.43
0.19
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
6.40
2.88
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.27
0.12
Ryboflawina (mg)
0.13
0.06
Niacyna (mg)
0.81
0.36
Beta karoten (µg (mcg))
4.68
2.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
25.79
11.60
Potas (mg)
325.13
146.31
Wapń (mg)
51.04
22.97
Fosfor (mg)
126.49
56.92
Magnez (mg)
71.43
32.14
Żelazo (mg)
2.11
0.95
Cynk (mg)
1.10
0.49
Miedź (mg)
0.75
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny torrone 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania torrone

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Białko jajka
2 szt.
z jajka o rozmiarze L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
36.50