Farsz do naleśników na słodko

Opublikowano: 28.11.2022 r., 12:24 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
naleśniki z kremem czekoladowym i bananem
Farsz do naleśników na słodko
Naleśniki to jedna z ulubionych potraw dzieci. Można je jeść na śniadanie, obiad czy deser. Przepisów na naleśniki jest mnóstwo. Tak samo, jak pomysłów na farsz. Najpopularniejsze są naleśniki z dżemem lub nutellą. Jedna, ja nie jestem fanką produktów słodzonych cukrem, dlatego opracowałam farsz do naleśników bez dodatku białego cukru, a równie pyszny.
Przygotowanie 10 min
169 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Orzechy laskowe (50 g)
  • Daktyle suszone (50 g)
  • Miód 1 łyżka (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
blender, miseczka, łyżka

Przepis na farsz do naleśników na słodko krok po kroku

Awokado obierz ze skórki i pokrój.

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

Do awokado dodaj miód, kakao, orzechy laskowe, odsączone daktyle.

Całość zblenduj na gładką masę.

Jak oceniasz przepis na farsz do naleśników na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat farszu do naleśników na słodko

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Kochają je dzieci, jak i dorośli. Najczęściej naleśniki serwuje się z dżemem lub nutellą. Ja akurat nie jestem zwolenniczką gotowej nutelli, ponieważ składa się ona głównie z cukru i oleju palmowego. Nie jest to odpowiedni produkt dla dzieci.

W związku z tym opracowałam zdrowy zamiennik nutelli - farsz do naleśników na słodko (bez dodatku białego cukru). Jest to krem czekoladowy z awokado. Idealny deser dla dzieci. Jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy.

Awokado posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Jest bogatym źródłem wielu witamin. Zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy. Dodatkowo awokado posiada również substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor.

Awokado jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uważane jest za "masło bogów".

Awokado ma wiele zastosować w kuchni. Można z niego zrobić pastę na kanapki (guacamole), wykorzystać jako dodatek do sałatek, dodatek do jajek, z awokado można również upiec ciasto lub zrobić krem czekoladowy do naleśników.

Jak zrobić farsz do naleśników na słodko? Przedstawiam mój autorski, najlepszy przepis na smaczny krem czekoladowy.

Do przygotowania kremu potrzebujemy miękkie awokado. Warto go kupić tydzień wcześniej, ponieważ najpierw owoc musi poleżeć w ciepłym miejscu, żeby zmiękł. Twarde awokado jest niedobre i nie nadaje się do przygotowania kremu.

W pierwszej kolejności obieramy owoc ze skórki, dodajemy garść orzechów laskowych (mogą również być inne), łyżkę kakao, daktyle suszone namoczone wcześniej we wrzątku oraz łyżkę miodu. Wszystko blendujemy na gładką masę. Kremem smarujemy naleśniki, które można również udekorować bananem. Banan idealnie pasuje do kremu czekoladowego.

Wierzę, że mój przepis na farsz do naleśników na słodko będzie teraz częściej gościł w Waszej kuchni.

Alergeny w farszu do naleśników na słodko

Lista alergenów dla Farszu do naleśników na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze farszu do naleśników na słodko

na 100g gotowej potrawy

Jest to znacznie zdrowsza wersja od tradycyjnej nutelli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
282.44
169.47
Białko (g)
5.01
3.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
29.66
17.79
Węglowodany przyswajalne (g)
21.52
12.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.14
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
19.45
11.67
Tłuszcze nasycone (g)
3.31
1.99
Tłuszcze nienasycone (g)
16.14
9.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.71
8.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.43
1.46
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
3.81
2.29
Witamina B6 (mg)
0.17
0.10
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.30
3.18
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.80
1.68
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.17
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.07
Niacyna (mg)
1.56
0.94
Foliany (µg (mcg))
46.85
28.11
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.30
21.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
5.07
3.04
Potas (mg)
559.19
335.51
Wapń (mg)
39.74
23.84
Fosfor (mg)
119.63
71.78
Magnez (mg)
71.81
43.09
Żelazo (mg)
1.89
1.13
Cynk (mg)
1.11
0.66
Miedź (mg)
0.56
0.34
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny farszu do naleśników na słodko 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania farszu do naleśników na słodko

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Orzechy laskowe
50 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 50 g
Daktyle suszone
50 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 50 g
Miód
20 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Koszt składników
48.00