Przepis na ciasto z miodem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek

W garnku podgrzej, cukier, jajka i miód.

Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Wlej masę co blaszki do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, całość posyp posiekanymi orzechami.

ciasto z miodem
Ciasto z miodem
Koszt przygotowania dania
12.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
315 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Ciasto z miodem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z miodem

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na ciasto z miodem. To klasyczny, puszysty placek, który kocha chyba każdy, dodatkowo przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników i miodu.

Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Ciasto z miodem jest pyszne w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić ciasto z miodem na imprezę?

W pierwszej kolejności w garnku podgrzej, cukier, jajka i miód. Wsyp mąkę i sodę oczyszczoną. Wlej masę co blaszki do pieczenia. Następnie upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej ostudzone ciasto, całość posyp posiekanymi orzechami.

Nasze łatwe ciasto jest dobre do spożycia. Wypróbuj mój sprawdzony przepis i przygotuj go w swoim domu.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny. W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier trzcinowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Wartości odżywcze ciastu z miodem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
315.38 kcal
315.38 kcal
Białko
7.47 g
7.47 g

Węglowodany w cieście z miodem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
56.69 g
56.69 g
Węglowodany przyswajalne
55.16 g
55.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
1.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
6.63 g
6.63 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
1.49 g
Tłuszcze nienasycone
5.14 g
5.14 g
Tłuszcze jednonasycone
4.01 g
4.01 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
1.12 g
Cholesterol
73.07 mg
73.07 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z miodem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
31.50 µg (mcg)
31.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C
2.32 mg
2.32 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina E
1.29 mg
1.29 mg
Retinol
31.43 µg (mcg)
31.43 µg (mcg)
Tiamina
0.48 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.31 mg
Niacyna
3.39 mg
3.39 mg
Foliany
99.07 µg (mcg)
99.07 µg (mcg)
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten
0.85 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z miodem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
98.79 mg
98.79 mg
Potas
133.96 mg
133.96 mg
Wapń
26.53 mg
26.53 mg
Fosfor
100.70 mg
100.70 mg
Magnez
22.05 mg
22.05 mg
Żelazo
4.19 mg
4.19 mg
Cynk
0.74 mg
0.74 mg
Miedź
0.21 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastu z miodem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z miodem

Lista alergenów dla ciastu z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania ciastu z miodem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Orzechy laskowe
60 g
1/4 szklanki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 60 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
50 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
42.30
Jak oceniasz przepis na ciasto z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób