Orzech brazylijski - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechu brazylijskim oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzech brazylijski - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Wartości odżywcze orzecha brazylijskiego - tabela

Energia i białka

orzechy brazylijskie
na 100 g
Białko14.32 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w orzechu brazylijskim

orzechy brazylijskie
na 100 g
Węglowodany11.74 g
Węglowodany przyswajalne4.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)7.50 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

orzechy brazylijskie
na 100 g
Tłuszcz67.10 g
Tłuszcze nasycone18.82 g
Tłuszcze nienasycone48.28 g
Tłuszcze jednonasycone23.88 g
Tłuszcze wielonasycone24.40 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzech brazylijski

orzechy brazylijskie
na 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)
Witamina B60.10 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)
Witamina C0.70 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E5.65 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.62 mg
Ryboflawina0.04 mg
Niacyna0.30 mg
Foliany22.00 µg (mcg)
Beta karoten0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzech brazylijski

orzechy brazylijskie
na 100 g
Sód3.00 mg
Potas659.00 mg
Wapń160.00 mg
Fosfor725.00 mg
Magnez376.00 mg
Żelazo2.40 mg
Cynk4.06 mg
Miedź1.74 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients

Alergie w orzechu brazylijskim

  • orzechy brazylijskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzechem brazylijskim

Przepisy z orzechem brazylijskim

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto