Przepis na pierniki norymberskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

W misce ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Orzechy posiekaj w mniejsze kawałki.

Do masy jajecznej dodaj płynny miód, orzechy, skórki kandyzowane, mąkę migdałową i pszenną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj dokładnie. Tak przygotowaną masę wstaw do lodówki na dobę.

Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj opłatki (stanowiące podstawę do pierniczków) a na wierzch układaj gotową masę piernikową, którą przykryj opłatkiem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-17 minut.

Pierniki możesz udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Pierniki norymberskie podane są wśród świątecznych ozdób, które znajdują się na drewnianym stole.
Pierniki norymberskie
Koszt przygotowania dania
52.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
561 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
56

Pierniki norymberskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piernikach norymberskich

Pierniki norymberskie to doskonała propozycja na słodkie ciasteczka do kawy lub herbaty. Ten rodzaj pierników różni się od tradycyjnych wypieków. Jest pozbawiony prawie całkowicie dodatku mąki pszennej. Pierniki głównie składają się z orzechów, cukru i kandyzowanych skórek owocowych. Przepis na dobre pierniki norymberskie nie wymaga dużego doświadczenia cukierniczego, potrzebny jednak jest czas gdyż ciasto musi odstać dobę zanim będzie gotowe do upieczenia. Aby przygotować tradycyjne pierniki będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy brazylijski, kandyzowana skóra z pomarańczy, kandyzowana skórka cytrynowa, cukier, płynny miód, jajka, proszek do pieczenia, przyprawa do pierników, mąka pszenna i mąka migdałowa.

Jak zrobić pierniki norymberskie ? Na początek pokrój orzechy na mniejsze kawałki. Następnie ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj orzechy, kandyzowane skórki z owoców, mąkę pszenną i migdałową, płynny miód, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Wymieszaj do połączenia składników i wstaw ciasto do lodówki na dobę. Po tym czasie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż gotową masę piernikową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni prze 15-17 minut.

Przyprawa korzenna do piernika ma właściwości rozgrzewające. Dodatkowo posiadają właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność organizmu w walce z patogenami. Warto uwzględnić je w naszej diecie szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Migdały są dobrym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo - naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując pierniki norymberskie to oryginalny przepis pochodzący z Niemiec. Pierniki są bardzo słodkie, pięknie pachną i są naprawdę pyszne.

Wartości odżywcze pierników norymberskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
431.81 kcal
561.35 kcal
Białko
12.56 g
16.33 g

Węglowodany w piernikach norymberskich

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
32.85 g
42.71 g
Węglowodany przyswajalne
28.90 g
37.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.95 g
5.14 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
30.48 g
39.62 g
Tłuszcze nasycone
6.39 g
8.31 g
Tłuszcze nienasycone
24.08 g
31.31 g
Tłuszcze jednonasycone
10.89 g
14.16 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
13.19 g
17.15 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cholesterol
82.67 mg
107.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pierniki norymberskie

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
35.66 µg (mcg)
46.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.22 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina C
0.37 mg
0.48 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina D
0.44 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Witamina E
3.55 mg
4.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Retinol
35.56 µg (mcg)
46.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
1.10 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Foliany
35.27 µg (mcg)
45.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Beta karoten
1.31 µg (mcg)
1.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierniki norymberskie

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
37.91 mg
49.28 mg
Potas
437.34 mg
568.55 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Wapń
138.49 mg
180.04 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Fosfor
334.21 mg
434.48 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Magnez
114.96 mg
149.44 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Żelazo
2.27 mg
2.95 mg
Brak danych dla: kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Cynk
1.97 mg
2.56 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Miedź
0.69 mg
0.90 mg
Brak danych dla: mąka migdałowa, kandyzowana skórka cytryny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierników norymberskich 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piernikach norymberskich

Lista alergenów dla pierników norymberskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy włoskie
    • orzechy nerkowca
    • orzechy brazylijskie
    • mąka migdałowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka cytryny

Cena przygotowania pierników norymberskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Orzechy nerkowca
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Orzechy brazylijskie
100 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 100 g
Mąka migdałowa
100 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 100 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kandyzowana skórka cytryny
30 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
109.10
Jak oceniasz przepis na pierniki norymberskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób