Jak uprażyć orzechy?

Jak uprażyć orzechy
Jak uprażyć orzechy
ikona podziel się
Opublikowano: 11.06.2023 r., 2:04 | Autor: Oliwia Gawron

Orzechy to produkty, których nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób i przekonaj się jak uprażyć orzechy. Będzie to idealny dodatek do jogurtu lub owsianki.

  1. Dowolne orzechy posiekaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  2. Wsadź blachę do piekarnika na około 8 minut do temperatury około 180 stopni.

Po tym czasie rzeczy będą idealne do zjedzenia. W podobny sposób możesz uprażyć dowolny rodzaj orzechów.

Jak uprażyć orzechy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Orzechy to składniki, których nie powinno zabraknąć w Twoim jadłospisie, dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób jak uprażyć orzechy w piekarniku.

  1. Dowolne orzechy posiekaj i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  2. Wsadź blachę do piekarnika na około 8 minut do temperatury około 180 stopni.

Po tym czasie rzeczy będą dobre do zjedzenia. W podobny sposób możesz uprażyć nie tylko orzechy włoskie, ale też laskowe, migdały.

Sam widzisz, jak łatwe jest prażenie orzechów w piecu czy na patelni.

Skoro już wiesz, jak się praży orzechy, koniecznie przygotuj swoje domowe i przekonaj się, jakie są pyszne. Przekonaj się, gdzie możesz je użyć, idealnie sprawdzi się owsianka budyniowa na idealne rozpoczęcie dnia. Zdrowa i smaczna owsianka na śniadanie nie tylko nasyci Cię na długie godziny, ale dostarczy cennych składników do Twojego organizmu. W sklepie jesteśmy w stanie dostać płatki owsiane górskie oraz błyskawiczne.

Do wykonania owsianek polecam płatki owsiane górskie, są one mniej przetworzone niż błyskawiczne, mają większą strukturę i dostarczą nam więcej błonnika. Charakteryzują się, także niższym indeksem glikemicznym niż błyskawiczne. Dodatkowo są bogatym źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, cynk oraz błonnika pokarmowego, który między innymi usprawnia pracę naszych jelit. Warto włączyć produkty zawierające płatki owsiane do naszej codziennej diety np. wykorzystać je do porannej owsianki lub koktajlu.

Podsumowując płatki owsiane, które są głównym składnikiem owsianek, dostarczą nam wielu cennych składników do naszego organizmu.

Kolejnym składnikiem jest mleko. Możesz skorzystać z mleka krowiego w wersji tradycyjnej lub bez laktozowej, śmiało możesz wymienić je na dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on zbyt dużych ilości cukru dodanego.

Zatem jak zrobić owsiankę budyniową?

W pierwszej kolejności wlej mleko/napój roślinny do rondelka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj budyń o dowolnym smaku i płatki owsiane. Najlepiej sprawdza się tutaj budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gotuj całość do maksymalnego napęcznienia płatków. Po około 5 minutach owsianka będzie pyszna i gotowa do spożycia.

Nie zapominaj o dodatku świeżych owoców, postaw na owoce jagodowe, które charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto dodać posiekane orzechy, postaw na migdały lub orzechy włoskie, a jeśli wolisz owsiankę w nieco słodszej wersji. Dodaj odrobinę miodu. Owsianka może przyjmować różne postacie i smaki, postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj swoją ulubioną.

Skoro już wiesz, jak najlepiej się obiera migdały, szybko przygotuj pyszne danie dla całej rodziny. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub lunch, nie tylko na diecie. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto