Orzech brazylijski - indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny | Ładunek glikemiczny | |
orzechy brazylijskie | 10 | 0 |
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Wskaźnik indeksu glikemicznego orzecha brazylijskiego
Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).
Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:
- niski indeks glikemiczny - do 55
- średni indeks glikemiczny - 56-69
- wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
- W przypadku produktu takiego jak orzechy brazylijskie indeks glikemiczny wynosi 10, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze orzecha brazylijskiego?
Tabela informacyjna dla orzecha brazylijskiego
orzechy brazylijskie | |
Kategoria produktu | Orzechy |
Alergie* | Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne |
Dieta wegańska | Tak |
Dieta wegetariańska | Tak |
Indeks glikemiczny | 10 (niski) |
Przepisy z orzechem brazylijskim
1