Orzech brazylijski - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechu brazylijskim oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzech brazylijski - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
orzechy brazylijskie 10 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego orzecha brazylijskiego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak orzechy brazylijskie indeks glikemiczny wynosi 10, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z orzechem brazylijskim
Pistacje, Orzechy arachidowe, Orzechy nerkowca, Migdały, Orzechy włoskie, Orzechy laskowe, Orzechy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla orzecha brazylijskiego

orzechy brazylijskie
Kategoria produktu Orzechy
Alergie* Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 10
(niski)

Przepisy z orzechem brazylijskim

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto