Orzechy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzechach oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzechy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Wartości odżywcze orzechów - tabela

Energia i białka

Orzechy arachidowe (ziemne) Orzechy laskowe Orzechy włoskie orzechy nerkowca orzechy pekan orzechy brazylijskie orzechy pinii Prażone orzechy makadamia z solą Mix orzechów solonych
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 22.50 g 14.95 g 15.20 g 18.22 g 9.17 g 14.32 g 13.69 g 7.79 g 17.30 g
Fenyloalanina b/d b/d 0.71 mg 0.95 mg 0.43 mg b/d b/d b/d 0.95 mg

Węglowodany w orzechach

Orzechy arachidowe (ziemne) Orzechy laskowe Orzechy włoskie orzechy nerkowca orzechy pekan orzechy brazylijskie orzechy pinii Prażone orzechy makadamia z solą Mix orzechów solonych
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 22.30 g 16.70 g 13.70 g 30.19 g 13.90 g 11.74 g 13.08 g 12.80 g 25.40 g
Węglowodany przyswajalne 17.50 g 7.00 g 7.00 g 26.89 g 4.30 g 4.24 g 9.38 g 4.80 g 16.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 4.80 g 9.70 g 6.70 g 3.30 g 9.60 g 7.50 g 3.70 g 8.00 g 9.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d 2.43 g 5.81 g 3.90 g b/d b/d 4.00 g b/d
Glukoza b/d b/d 0.08 g 0.05 g 0.04 g b/d b/d 0.07 g b/d
Fruktoza b/d b/d 0.09 g 0.05 g 0.04 g b/d b/d 0.07 g b/d
Skrobia b/d b/d 0.06 g 23.49 g 0.46 g b/d b/d 1.05 g b/d
Laktoza b/d b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Orzechy arachidowe (ziemne) Orzechy laskowe Orzechy włoskie orzechy nerkowca orzechy pekan orzechy brazylijskie orzechy pinii Prażone orzechy makadamia z solą Mix orzechów solonych
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 51.10 g 60.75 g 65.20 g 43.85 g 72.00 g 67.10 g 68.37 g 76.10 g 51.40 g
Tłuszcze nasycone 13.40 g 7.18 g 9.07 g 12.20 g 9.60 g 18.82 g 15.54 g 15.30 g 9.20 g
Tłuszcze nienasycone 37.70 g 53.57 g 56.13 g 31.65 g 62.40 g 48.28 g 52.83 g 60.80 g 42.20 g
Tłuszcze jednonasycone 25.40 g 45.65 g 8.93 g 23.80 g 40.80 g 23.88 g 18.76 g 59.30 g 31.40 g
Tłuszcze wielonasycone 12.30 g 7.92 g 47.20 g 7.85 g 21.60 g 24.40 g 34.07 g 1.50 g 10.80 g
Tłuszcze trans b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzechy

Orzechy arachidowe (ziemne) Orzechy laskowe Orzechy włoskie orzechy nerkowca orzechy pekan orzechy brazylijskie orzechy pinii Prażone orzechy makadamia z solą Mix orzechów solonych
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.44 mg b/d 0.54 mg 0.42 mg 0.21 mg 0.10 mg 0.10 mg 0.36 mg 0.30 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg b/d 1.30 mg 0.50 mg 1.10 mg 0.70 mg 0.80 mg 0.70 mg 0.40 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 9.11 mg 15.03 mg 0.70 mg 0.90 mg 1.40 mg 5.65 mg 9.33 mg 0.57 mg 10.90 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.14 mg 0.64 mg 0.34 mg 0.42 mg 0.66 mg 0.62 mg 0.36 mg 0.71 mg 0.20 mg
Ryboflawina 0.19 mg 0.11 mg 0.15 mg 0.06 mg 0.13 mg 0.04 mg 0.23 mg 0.09 mg 0.20 mg
Niacyna 13.30 mg 1.80 mg 1.12 mg 1.06 mg 1.17 mg 0.30 mg 4.39 mg 2.27 mg 4.70 mg
Foliany 86.00 µg (mcg) b/d 98.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg) 22.00 µg (mcg) 22.00 µg (mcg) 34.00 µg (mcg) 10.00 µg (mcg) 50.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzechy

Orzechy arachidowe (ziemne) Orzechy laskowe Orzechy włoskie orzechy nerkowca orzechy pekan orzechy brazylijskie orzechy pinii Prażone orzechy makadamia z solą Mix orzechów solonych
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 429.00 mg 0.00 mg 2.00 mg 12.00 mg 0.00 mg 3.00 mg 2.00 mg 353.00 mg 345.00 mg
Potas 564.00 mg 680.00 mg 441.00 mg 660.00 mg 410.00 mg 659.00 mg 597.00 mg 363.00 mg 693.00 mg
Wapń 49.00 mg 114.00 mg 98.00 mg 37.00 mg 70.00 mg 160.00 mg 16.00 mg 70.00 mg 70.00 mg
Fosfor 339.00 mg 290.00 mg 346.00 mg 593.00 mg 277.00 mg 725.00 mg 575.00 mg 198.00 mg 435.00 mg
Magnez 169.00 mg 163.00 mg 158.00 mg 292.00 mg 121.00 mg 376.00 mg 251.00 mg 118.00 mg 225.00 mg
Żelazo 1.73 mg 4.70 mg 2.91 mg 6.68 mg 2.53 mg 2.40 mg 5.53 mg 2.65 mg 3.70 mg
Cynk 2.54 mg 2.45 mg 3.09 mg 5.78 mg 4.53 mg 4.06 mg 6.45 mg 1.29 mg 3.80 mg
Miedź b/d 1.73 mg 1.59 mg 2.20 mg 1.20 mg 1.74 mg 1.32 mg 0.57 mg 1.28 mg
Mangan b/d b/d 3.41 mg 1.67 mg 4.50 mg b/d b/d 3.04 mg 1.94 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170182/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100548/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168598/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168599/nutrients

Alergie w orzechach

  • Orzechy arachidowe (ziemne) - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  • Orzechy laskowe - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • Orzechy włoskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • orzechy nerkowca - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • orzechy pekan - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • orzechy brazylijskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • orzechy pinii - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • Prażone orzechy makadamia z solą - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • Mix orzechów solonych - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzechami

Przepisy z orzechami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z orzechami

ciasto marchewkowe kcal, makaron ze szpinakiem kcal, pesto kcal, chlebek bananowy kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto