Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym

Opublikowano: 25.02.2022 r., 20:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym podane na białym talerzu.
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to bardzo dobra propozycja na pyszne ciasto. Ciasto z kremem doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 50 min
784 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Mascarpone (500 g)
  • Dżem porzeczkowy (300 g)
  • Czekolada deserowa (250 g)
  • Orzechy laskowe (250 g)
  • Herbata czarna napar bez cukru (300 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym krok po kroku

Oddziel żółtka od białek.

Białka ubij do powstania sztywnej masy.

Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.

Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.

Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.

Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.

Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.

Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Jak oceniasz przepis na hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym

Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to świetny pomysł na pyszne ciasto. Dobre ciasto z kremem czekoladowym jest idealne jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.

Jak zrobić ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.

Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.

Podsumowując pyszne ciasto z dżemem i kremem czekoladowym jest doskonałe jako deser podczas wielu różnych imprez. Prosty przepis możesz przygotować także w formie tortu, wystarczy biszkopt upiec w tortownicy. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Alergeny w hiszpanie cieście z dżemem porzeczkowym

Lista alergenów dla hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym

na 100g gotowej potrawy

Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto nie powinno być spożywane przez diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
313.87
784.67
Białko (g)
6.74
16.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
31.21
78.03
Węglowodany przyswajalne (g)
29.18
72.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
5.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
18.64
46.59
Tłuszcze nasycone (g)
11.62
29.06
Tłuszcze nienasycone (g)
7.01
17.53
Cholesterol (mg)
73.92
184.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
33.96
84.89
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
68.41
171.03
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.86
4.65
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym 57
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym

Koszt składników
86.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Dżem porzeczkowy
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Czekolada deserowa
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Orzechy laskowe
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Herbata czarna napar bez cukru
300 ml
0.70
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 2
0.84
Za 300 ml
Koszt składników
86.90