Przepis na hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Cukier 250 g
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
- Jajko 6 szt.
- Mascarpone 500 g
- Dżem porzeczkowy 300 g
- Czekolada deserowa 250 g
- Orzechy laskowe 250 g
- Herbata czarna napar bez cukru 300 ml
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij do powstania sztywnej masy.
Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista.
Cały czas miksując dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką.
Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto na biszkopt do blachy.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.
Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź.
Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone.
Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta.
Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe.
Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
-
Rurki z kremem
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Ciasto ze słonecznikiem
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto ambasador
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Ciasto ptasie mleczko
-
Ciasto zielony mech
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Ciasto filadelfia
-
Bita śmietana z mascarpone
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto marysieńka
-
Ciasto z kremem

(liczba kalorii)
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym - cechy przepisu
Więcej o hiszpanie cieście z dżemem porzeczkowym
Hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym to świetny pomysł na pyszne ciasto. Dobre ciasto z kremem czekoladowym jest idealne jako dodatek do kawy i herbaty. Przepis na ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, cukier, kakao, dżem porzeczkowy, serek mascarpone, czekolada deserowa, orzechy laskowe, herbata.
Jak zrobić ciasto hiszpan z dżemem porzeczkowym? Oddziel żółtka od białek. Białka ubij do powstania sztywnej masy. Dodaj cukier i zmiksuj, aż masa będzie szklista. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną, dodaj kakao i wymieszaj silikonową szpatułką. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na biszkopt do blachy. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Wystudź ciasto i przekrój na dwa blaty. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, wystudź. Zmiksuj czekoladę z serkiem mascarpone. Posiekaj orzechy laskowe i upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Pierwszy blat ciasta nasącz naparem herbaty i posmaruj dżemem porzeczkowym, wyłóż 3/4 kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Drugi blat także nasącz herbatą, posmaruj resztą kremu i na wierzch wysyp orzechy laskowe. Schłodź ciasto w lodówce przez 5-6 godzin.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania dżemu. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź.
Podsumowując pyszne ciasto z dżemem i kremem czekoladowym jest doskonałe jako deser podczas wielu różnych imprez. Prosty przepis możesz przygotować także w formie tortu, wystarczy biszkopt upiec w tortownicy. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Wartości odżywcze hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w hiszpanie cieście z dżemem porzeczkowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na hiszpan ciasto z dżemem porzeczkowym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w hiszpanie cieście z dżemem porzeczkowym
Lista alergenów dla hiszpana ciasta z dżemem porzeczkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe