Panforte

Opublikowano: 04.08.2023 r., 12:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panforte podane na ciemnym talerzu.
Panforte
Panforte to pyszne, tradycyjne włoskie ciasto z orzechami i suszonymi owocami przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
433 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Orzechy laskowe (120 g)
  • Migdały (120 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Figi suszone (75 g)
  • Morele suszone (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (70 g)
  • Margaryna do pieczenia (40 g)
  • Miód (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (150 g)
  • Cukier (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, kardamon, goździki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, tortownica 22 cm

Przepis na panforte krok po kroku

Figi oraz morele suszone pokrój na mniejsze kawałki.

Do miski wsyp orzechy, suszone owoce, skórkę z pomarańczy, kakao, mąkę, 1 łyżkę cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, szczyptę soli oraz pół łyżeczki kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj.

W garnuszku podgrzej miód, margarynę oraz cukier.

Mieszaninę z garnka przelej do miski z orzechami i dokładnie wymieszaj.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy zwilżonych dłoni dociśnij masę do dna i wyrównaj ją.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.

Upieczone panforte wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na panforte
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,2% osób

Więcej informacji na temat panforte

Panforte to tradycyjne włoskie ciasto przygotowywane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiek z bakaliami stanowi doskonały pomysł na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na panforte jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie, figi suszone, morele suszone, mąka pszenna, margaryna, miód, kakao, kandyzowana skórka z pomarańczy, cukier, sól, cynamon, kardamon oraz goździki.

A jak zrobić panforte? Figi oraz morele suszone pokrój na mniejsze kawałki. Do miski wsyp orzechy, suszone owoce, skórkę z pomarańczy, kakao, mąkę, 1 łyżkę cynamonu, pół łyżeczki goździków mielonych, szczyptę soli oraz pół łyżeczki kardamonu. Składniki dokładnie wymieszaj. W garnuszku podgrzej miód, margarynę oraz cukier. Mieszaninę z garnka przelej do miski z orzechami i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy zwilżonych dłoni dociśnij masę do dna i wyrównaj ją. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Upieczone panforte wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Orzechy laskowe stanowią doskonałe źródło proantocyjanidyn, które wykazują dużą aktywność przeciwutleniającą. W związku z tym spożywanie orzechów laskowych pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Obecność witaminy E, kwasu foliowego oraz manganu korzystnie wpływa na kondycję mózgu, co wpływa na większe skupienie oraz skoncentrowanie.

Podsumowując wiesz już jak się robi włoskie ciasto panforte. Wypiek ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Włoskie ciasto warto przygotować również jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Dodatek przypraw nadaje panforte charakterystyczny, korzenny smak. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w panforte

Lista alergenów dla panforte przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • Migdały
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze panforte

na 100g gotowej potrawy

Panforte to pyszne ciasto przygotowywane we Włoszech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Orzechy wykorzystane do przygotowania wypieku stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
433.79
433.79
Białko (g)
7.99
7.99
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.45
52.45
Węglowodany przyswajalne (g)
42.93
42.93
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.44
5.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.48
24.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.69
3.69
Tłuszcze nienasycone (g)
20.80
20.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.83
11.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.97
8.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
45.81
45.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: orzechy laskowe, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
5.23
5.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.27
30.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
1.52
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.16
29.16
Brak danych dla: orzechy laskowe, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
186.48
186.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
69.96
69.96
Potas (mg)
402.48
402.48
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.81
77.81
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
166.06
166.06
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
89.98
89.98
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.41
2.41
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.33
1.33
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.66
0.66
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny panforte 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panforte

Koszt składników
104.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy laskowe
120 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.80
Za 120 g
Migdały
120 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 120 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Figi suszone
75 g
20.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Morele suszone
75 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
70 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Margaryna do pieczenia
40 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 40 g
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Koszt składników
104.20