Merenda

Opublikowano: 28.07.2023 r., 12:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Merenda znajduje się w miseczce.
Merenda
Merenda to pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Krem świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub nadzienie rogalików. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
315 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Czekolada gorzka (125 g)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (400 g)
  • Masło (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
  • Orzechy laskowe - mielone (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik, sitko, miska, szpatułka

Przepis na merendę krok po kroku

Najpierw rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.

Do masy przesiej kakao i dodaj schłodzone mleko skondensowane.

Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe.

Składniki bardzo dobrze wymieszaj szpatułką i pozostaw do ostygnięcia.

Gotową merendę przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na merendę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat merendy

Merenda to doskonały pomysł na grecki deser. Merenda to krem czekoladowy, który świetnie sprawdzi się na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych - kremem można posmarować pieczywo lub nadziewać placki jajeczne i croissanty. Domową pralinkę z orzechów laskowych możemy również wykorzystać jako nadzienie do słodyczy, takich jak ciasta, ciasta, bułki i naleśniki. Przepis na merendę jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, mleko skondensowane, masło, kakao oraz orzechy laskowe.

A jak zrobić merendę? Najpierw rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Do masy przesiej kakao i dodaj schłodzone mleko skondensowane. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe. Składniki bardzo dobrze wymieszaj szpatułką i pozostaw do ostygnięcia. Gotową merendę przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi grecki krem czekoladowy. Merenda świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań - warto posmarować nią kanapki lub wykorzystać jako nadzienie do rogalików. Krem czekoladowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania kremu dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w merendzie

Lista alergenów dla merendy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Wartości odżywcze merendy

na 100g gotowej potrawy

Merenda to doskonała propozycja na pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Orzechy wykorzystane do przygotowania kremu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
451.39
315.97
Białko (g)
7.10
4.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
41.79
29.26
Węglowodany przyswajalne (g)
38.07
26.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.72
2.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
30.61
21.43
Tłuszcze nasycone (g)
19.24
13.47
Tłuszcze nienasycone (g)
11.37
7.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.03
7.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
0.94
Cholesterol (mg)
62.55
43.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
177.99
124.60
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.21
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.08
Witamina E (mg)
1.16
0.81
Retinol (µg (mcg))
174.30
122.01
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.06
Ryboflawina (mg)
0.26
0.18
Niacyna (mg)
0.45
0.32
Beta karoten (µg (mcg))
43.97
30.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
73.21
51.25
Potas (mg)
408.37
285.86
Wapń (mg)
179.18
125.43
Fosfor (mg)
235.38
164.77
Magnez (mg)
77.25
54.07
Żelazo (mg)
2.10
1.47
Cynk (mg)
1.43
1.00
Miedź (mg)
0.50
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny merendy 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania merendy

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
125 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 125 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
400 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
5.66
Za 400 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Orzechy laskowe
30 g
mielone
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.95
Za 30 g
Koszt składników
40.50