Przepis na fondant krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, sitko, miska, rondelek, okrągła kokilka średnica 10 cm

Kokilki wysmaruj masłem i obsyp proszkiem kakao.

Do rondelka włóż masło i kawałki czekolady, następnie całość podgrzej do momentu rozpuszczenia i połączenia składników.

Jajka ubij z dodatkiem żółtek, cukru i szczypty soli na puszystą masę.

Następnie do masy z jajek dodaj czekoladę i składniki dokładnie wymieszaj.

Mąkę przesiej i dodaj ją do masy czekoladowej. Składniki dokładnie połącz przy użyciu łyżki.

Uzyskaną masę czekoladową wlej do foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut.

Upieczony fondant podawaj na ciepło w kokilkach lub wyciągnięty z formy (wtedy ciasto musisz odstawić na minutę po wyciągnięciu z pieca, a następnie odwracając foremkę wyłożyć na talerzyk).

Przekrojowy fondant z wyciekającą ze środka czekoladą ułożony jest na białym talerzu.
Fondant
Koszt przygotowania dania
12.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
453 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
56

Fondant - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o fondantcie

Deser czekoladowy w kokilkach to świetny pomysł na dodatek do różnego rodzaju uroczystości na słodki stół. Przepis na fondant jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Fondant z mlecznej czekolady wywodzi się z kuchni francuskiej i świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej. Do przygotowania deseru potrzebujemy następujących produktów spożywczych: masła roślinnego, kakao, czekolady deserowej, jajek, żółtka jaj, cukru, mąki pszennej oraz odrobiny soli.

Przepis na fondant czekoladowy jest naprawdę prosty. W przepisie dowiesz się w czym piec oraz jak zrobić ten pyszny deser. Wystarczy że foremki wysmarujemy masłem i oprószymy kakao. W rondelku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem do połączenia się dwóch składników w jednolitą masę. Jajka ubijamy z cukrem oraz ze szczyptą soli, aż uzyskamy puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy czekoladę i składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Mąkę przesiewamy do masy czekoladowej i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą ze sobą. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Czekolada jest bogatym źródłem przede wszystkim węglowodanów, które niezbędne są do prawidłowej pracy mięśni oraz mózgu. Czekolada deserowa zawiera również spore ilości magnezu, który spożywany w odpowiednich ilościach wspomaga proces przewodzenia komórek nerwowych. W czekoladzie znajdziemy również flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu LDL oraz zwiększają odporność na różne infekcje.

Podsumowując przepis na fondant jest prosty w przygotowaniu, nie potrzebujemy dużo czasu, aby go wykonać. Czekoladowy fondant świetnie sprawdzi się jako deser do kawy i herbaty. Jest to doskonała propozycja na smaczne danie dla gości. Dodatkowo przepis mogą wypróbować osoby na diecie wegetariańskiej. Dzieci uwielbiają to ciastko, ponieważ poza smakiem czekoladowym, wypiek ten ma płynący środek. Ważne jest, aby fondant podawać od razu po przygotowaniu, aby płynny środek nie zdążył stężeć.

Wartości odżywcze fondanta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
362.97 kcal
453.71 kcal
Białko
8.70 g
10.87 g

Węglowodany w fondantcie

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
44.74 g
55.92 g
Węglowodany przyswajalne
41.66 g
52.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.08 g
3.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
17.66 g
22.07 g
Tłuszcze nasycone
9.48 g
11.85 g
Tłuszcze nienasycone
8.18 g
10.22 g
Tłuszcze jednonasycone
4.94 g
6.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.24 g
4.05 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
167.18 mg
208.98 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na fondant

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A
79.41 µg (mcg)
99.26 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.83 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.94 mg
1.18 mg
Retinol
78.65 µg (mcg)
98.31 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
1.30 mg
1.62 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.39 mg
Niacyna
1.31 mg
1.63 mg
Foliany
52.16 µg (mcg)
65.20 µg (mcg)
Beta karoten
6.85 µg (mcg)
8.56 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na fondant

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
125.60 mg
157.00 mg
Potas
232.27 mg
290.33 mg
Wapń
84.13 mg
105.17 mg
Fosfor
179.82 mg
224.77 mg
Magnez
48.32 mg
60.40 mg
Żelazo
2.55 mg
3.19 mg
Cynk
1.55 mg
1.94 mg
Miedź
0.37 mg
0.46 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fondanta 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fondantcie

Lista alergenów dla fondanta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania fondanta

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
50 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Czekolada deserowa
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna typ 750
75 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na fondant
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób