Przepis na polewę czekoladową krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga, miska

W dużym garnku zagotuj wodę.

Do gotującej się wody włóż mniejszą miseczkę.

Czekoladę pokrusz i włóż do miseczki.

Mieszaj intensywnie łyżką, aż czekolada się rozpuści.

Do roztopionej czekolady dodawaj małymi porcjami śmietankę i delikatnie mieszaj rózgą, by składniki się połączyły.

Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj składniki.

Gotową polewą polej deser.

Polewa czekoladowa podana w rondelku.
polewa czekoladowa
Koszt przygotowania dania
8.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1245 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
48

Polewa czekoladowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie czekoladowej

Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na polewę jest niezwykle łatwy, a bardzo efektowny. W kilkanaście minut pozwala przygotować wspaniałą czekoladową otoczkę do wszystkich słodkości. Jest idealnie kremowa i pięknie zastyga, jest również niezwykle smaczna. Z tego przepisu powstaje najlepsza polewa.

Przepis na polewę czekoladową jest bardzo łatwy. W kilkanaście minut można stworzyć gotową polewę, która jest uniwersalna i pasuje do każdego deseru. Poradzi z nią sobie każdy początkujący amator wypieków i zawsze się udaje. W dodatku da się ją zrobić w ekspresowym tempie, dlatego sprawdza się idealnie przy skomplikowanych wypiekach. Jest bardzo gęsta przez co idealnie okrywa całe ciasto. Sprawdzi się świetnie nawet w awaryjnych sytuacjach.

Pasuje na placek domowej roboty, czy ekskluzywny wielopiętrowy tort, możną jej użyć do ciasteczek, czy babeczek. Jest tak dobra, że świetnie z nią smakują owoce w niej maczane.

To dobra alternatywa dla gotowych polew ze sklepu. Ta ma świetny skład, jest prosta i nie zawiera konserwantów. A najlepsze jest w niej to, że do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Choć jest dużo prostsza niż ta ze sklepu, wcale nie ma gorszej jakości, czy smaku, wręcz przeciwnie, smakuje wspaniale. To wszystko zasługa gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. To idealny duet. Świetnie nadaje się do ciasta i podkreśla jego smak. Ta domowa polewa skradnie twoje serce i już nigdy nie kupisz gotowej wersji.

Jeżeli zastanawiasz jak zrobić dobrą polewę czekoladową, która będzie niesamowicie pyszna i kremowa, a do tego można ją przygotować w krótkim czasie, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu robienie polewy stanie się niezwykle łatwe, a każdy deser będzie dzięki niej smakował niezwykle pysznie i dobrze. Najlepiej wybierać do jej robienia gorzką czekoladę, jednak gdy woli się słodszy i delikatniejszy smak, najlepsza będzie deserowa.

To świetna alternatywa dla tej z masła i kakao, gdyż smakuje dużo lepiej, ma też znacznie lepszą konsystencję. Ta z czekolady jest po prostu idealna.

Wartości odżywcze polewy czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
415.00 kcal
1245.00 kcal
Białko
3.37 g
10.12 g

Węglowodany w polewie czekoladowej

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
19.47 g
58.40 g
Węglowodany przyswajalne
16.80 g
50.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.67 g
8.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
36.77 g
110.30 g
Tłuszcze nasycone
23.19 g
69.58 g
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie czekoladowej

Lista alergenów dla polewy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania polewy czekoladowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 małe opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób