Polewa czekoladowa

Opublikowano: 20.05.2021 r., 13:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polewa czekoladowa podana w rondelku.
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to idealny dodatek do deserów, który sprawia, ze wyglądają jeszcze lepiej. Jest bardzo uniwersalna, dlatego można ją używać do różnych słodkości.
Przygotowanie 15 min
Czas kąpieli wodnej 10 min
1245 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 małe opakowanie (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, rózga, miska

Przepis na polewę czekoladową krok po kroku

W dużym garnku zagotuj wodę.

Do gotującej się wody włóż mniejszą miseczkę.

Czekoladę pokrusz i włóż do miseczki.

Mieszaj intensywnie łyżką, aż czekolada się rozpuści.

Do roztopionej czekolady dodawaj małymi porcjami śmietankę i delikatnie mieszaj rózgą, by składniki się połączyły.

Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj składniki.

Gotową polewą polej deser.

Jak oceniasz przepis na polewę czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat polewy czekoladowej

Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na polewę jest niezwykle łatwy, a bardzo efektowny. W kilkanaście minut pozwala przygotować wspaniałą czekoladową otoczkę do wszystkich słodkości. Jest idealnie kremowa i pięknie zastyga, jest również niezwykle smaczna. Z tego przepisu powstaje najlepsza polewa.

Przepis na polewę czekoladową jest bardzo łatwy. W kilkanaście minut można stworzyć gotową polewę, która jest uniwersalna i pasuje do każdego deseru. Poradzi z nią sobie każdy początkujący amator wypieków i zawsze się udaje. W dodatku da się ją zrobić w ekspresowym tempie, dlatego sprawdza się idealnie przy skomplikowanych wypiekach. Jest bardzo gęsta przez co idealnie okrywa całe ciasto. Sprawdzi się świetnie nawet w awaryjnych sytuacjach.

Pasuje na placek domowej roboty, czy ekskluzywny wielopiętrowy tort, możną jej użyć do ciasteczek, czy babeczek. Jest tak dobra, że świetnie z nią smakują owoce w niej maczane.

To dobra alternatywa dla gotowych polew ze sklepu. Ta ma świetny skład, jest prosta i nie zawiera konserwantów. A najlepsze jest w niej to, że do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Choć jest dużo prostsza niż ta ze sklepu, wcale nie ma gorszej jakości, czy smaku, wręcz przeciwnie, smakuje wspaniale. To wszystko zasługa gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. To idealny duet. Świetnie nadaje się do ciasta i podkreśla jego smak. Ta domowa polewa skradnie twoje serce i już nigdy nie kupisz gotowej wersji.

Jeżeli zastanawiasz jak zrobić dobrą polewę czekoladową, która będzie niesamowicie pyszna i kremowa, a do tego można ją przygotować w krótkim czasie, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu robienie polewy stanie się niezwykle łatwe, a każdy deser będzie dzięki niej smakował niezwykle pysznie i dobrze. Najlepiej wybierać do jej robienia gorzką czekoladę, jednak gdy woli się słodszy i delikatniejszy smak, najlepsza będzie deserowa.

To świetna alternatywa dla tej z masła i kakao, gdyż smakuje dużo lepiej, ma też znacznie lepszą konsystencję. Ta z czekolady jest po prostu idealna.

Alergeny w polewie czekoladowej

Lista alergenów dla polewy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze polewy czekoladowej

na 100g gotowej potrawy

Polewę do ciasta najlepiej robić z gorzkiej czekolady, która jest źródłem polifenoli. Jest to dużo lepsza alternatywa dla produktów sklepowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
415.00
1245.00
Białko (g)
3.37
10.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.47
58.40
Węglowodany przyswajalne (g)
16.80
50.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
8.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
36.77
110.30
Tłuszcze nasycone (g)
32.53
97.58
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy czekoladowej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy czekoladowej

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 małe opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Koszt składników
13.00