Przepis na polewę czekoladową krok po kroku
- Czekolada gorzka 100 g 1 tabliczka
- Śmietanka kremowa 36% 200 ml 1 małe opakowanie
W dużym garnku zagotuj wodę.
Do gotującej się wody włóż mniejszą miseczkę.
Czekoladę pokrusz i włóż do miseczki.
Mieszaj intensywnie łyżką, aż czekolada się rozpuści.
Do roztopionej czekolady dodawaj małymi porcjami śmietankę i delikatnie mieszaj rózgą, by składniki się połączyły.
Dodaj cukier puder i dobrze wymieszaj składniki.
Gotową polewą polej deser.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Polewa czekoladowa - cechy przepisu
Więcej o polewie czekoladowej
Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na polewę jest niezwykle łatwy, a bardzo efektowny. W kilkanaście minut pozwala przygotować wspaniałą czekoladową otoczkę do wszystkich słodkości. Jest idealnie kremowa i pięknie zastyga, jest również niezwykle smaczna. Z tego przepisu powstaje najlepsza polewa.
Przepis na polewę czekoladową jest bardzo łatwy. W kilkanaście minut można stworzyć gotową polewę, która jest uniwersalna i pasuje do każdego deseru. Poradzi z nią sobie każdy początkujący amator wypieków i zawsze się udaje. W dodatku da się ją zrobić w ekspresowym tempie, dlatego sprawdza się idealnie przy skomplikowanych wypiekach. Jest bardzo gęsta przez co idealnie okrywa całe ciasto. Sprawdzi się świetnie nawet w awaryjnych sytuacjach.
Pasuje na placek domowej roboty, czy ekskluzywny wielopiętrowy tort, możną jej użyć do ciasteczek, czy babeczek. Jest tak dobra, że świetnie z nią smakują owoce w niej maczane.
To dobra alternatywa dla gotowych polew ze sklepu. Ta ma świetny skład, jest prosta i nie zawiera konserwantów. A najlepsze jest w niej to, że do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Choć jest dużo prostsza niż ta ze sklepu, wcale nie ma gorszej jakości, czy smaku, wręcz przeciwnie, smakuje wspaniale. To wszystko zasługa gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. To idealny duet. Świetnie nadaje się do ciasta i podkreśla jego smak. Ta domowa polewa skradnie twoje serce i już nigdy nie kupisz gotowej wersji.
Jeżeli zastanawiasz jak zrobić dobrą polewę czekoladową, która będzie niesamowicie pyszna i kremowa, a do tego można ją przygotować w krótkim czasie, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu robienie polewy stanie się niezwykle łatwe, a każdy deser będzie dzięki niej smakował niezwykle pysznie i dobrze. Najlepiej wybierać do jej robienia gorzką czekoladę, jednak gdy woli się słodszy i delikatniejszy smak, najlepsza będzie deserowa.
To świetna alternatywa dla tej z masła i kakao, gdyż smakuje dużo lepiej, ma też znacznie lepszą konsystencję. Ta z czekolady jest po prostu idealna.
Wartości odżywcze polewy czekoladowej
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w polewie czekoladowej
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie czekoladowej
Lista alergenów dla polewy czekoladowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Podgrzewamy śmietankę w garnku, jak będzie gorąca i pojawią nie na brzegach garnka małe babelki to wtedy zdejmujemy z grzania i wrzucamy do środka czekoladę przez ok. 30s nie mieszamy, a potem zaczynamy mieszać do gładkości. Ilość śmietanki decyduje o tym jaką gęstość chcemy uzyskać, Im mniej śmietanki tym polewa jest gęstsza. Z mojego przepisu na spokojnie można też zrobić ganache do dip cake...