Grecki deser

grecki deser

Grecka kuchnia wyróżnia się bogactwem smaków i aromatów. Nie dotyczy to jednak wyłącznie dań obiadowych, ale też znakomitych deserów. Śródziemnomorskie składniki i klasyczne greckie receptury sprawiają, że słodkości z tamtej części Europy uwielbiane są na całym świecie. Wśród najpopularniejszych greckich deserów wyróżnia się baklawa. Istnieje jednak znacznie więcej słodyczy z Grecji, na które warto zwrócić uwagę.

Grecki deser – proste przepisy na pyszne, greckie słodkości

Tradycyjne greckie desery uwielbiane są na całym świecie. Niektórzy uważają je nawet za najlepsze wśród wszystkich słodkości. Jak zrobić smaczne przepisy na greckie desery? Można je przygotować m.in. z jogurtu greckiego, siekanych orzechów czy miodu. Wśród składników prym wiedzie również ciasto filo, które jest bazą wielu greckich deserów. Jakie słodycze warto przyrządzić na podstawie tego ciasta? Sprawdź, jak przygotować prawdziwy grecki deser typu baklawa czy loukoumades.

Jak zrobić prawdziwy grecki deser? Sprawdź przepisy na greckie desery

Które greckie słodkości warto znać?

Zanim zaczniesz zastanawiać się nad tym, w jaki sposób rozpracować proste przepisy na greckie desery, warto bliżej się z nimi poznać. Jednym z najpopularniejszych greckich deserów jest oczywiście baklawa. To prawdziwa królowa, jeśli chodzi o greckie słodycze. Deser składa się z naprzemiennie posmarowanych masłem, cienkich warstw kruchego ciasta filo. Dodatkowo ciasto posypywane jest wewnątrz posiekanymi orzechami – zwykle migdałami lub orzechami włoskimi. Baklawę piecze się na złoto, po czym polewa syropem z cytryny, cukru i miodu. Deser stanowi znakomitą ucztę dla podniebienia. Jest słodki, lecz jednocześnie chrupki i niezwykle delikatny.

Wśród popularnych deserów greckich wyróżnia się również loukoumades. To niewielkie, puszyste pączki smażone na złoto, które polewa się gęstym syropem miodowym. Zwykle dekoruje się je również posiekanymi orzechami i cynamonem. Pączki często serwowane są na różnych greckich świętach. Ciężko nie wspomnieć też o galaktoboureko – jednym z najsłodszych deserów w Grecji. Robi się go z ciasta filo i puszystego kremu na bazie semoliny i mleka. Całość się piecze i polewa słodkim syropem, a z wierzchu dekoruje skórką cytrynową lub cynamonem.

Ciekawym greckim deserem jest też sokolatopita – coś podobnego do brownie. Czekoladowe ciasto zwykle łączy się z owocami lub orzechami – środek musi być soczysty i miękki. Mamy też podobne do baklawy kataifi. Zamiast ciasta filo do zrobienia deseru używa się jednak cienkich nitek ciasta przypominających włoski makaron. Kataifi nadziewa się kremem lub orzechami, po czym zwija w zwartą strukturę i piecze. Na końcu deser polewa się syropem, aby nadać mu słodkości i wilgotności. Tradycyjne greckie desery są smaczne, a łatwość przepisów sprawia, że nawet początkujący cukiernik powinien świetnie sobie z nimi poradzić. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować greckiego deseru, najwyższy czas to zmienić.

Jak zrobić grecką baklawę? Prosty przepis, krok po kroku

Masz ochotę na prawdziwy grecki słodycz? Spróbuj przygotować baklawę. To jeden z najpyszniejszych słodyczy nie tylko w Grecji, ale też m.in. w Turcji. Baklawa idealnie komponuje się z herbatą lub kawą, dlatego warto zaserwować ją gościom na deser. Jeśli chcesz zaskoczyć czymś swoich bliskich, domowa baklawa może okazać się fantastycznym pomysłem. To smaczne i proste do przygotowania, słodkie danie. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby je zrobić. Najważniejsze produkty, na których bazie robi się baklawę, to oczywiście: ciasto filo, miód, cukier, pistacje, masło, cynamon i sok z cytryny. W pistacjach znajduje się duża ilość wapnia i potasu, a także witamina E, która może znacznie poprawić kondycję stanu paznokci, włosów i skóry.

Rozgrzej piekarnik do 160 st. C, po czym posmaruj masłem blaszkę do pieczenia. Obierz pistacje i posiekaj na kawałeczki. Zmieszaj pistacje z cynamonem, natomiast masło rozpuść w rondelku. Pokrój ciasto na kawałki tak, aby zmieściło się na blaszce. Posmaruj płat ciasta masłem, później przykryj kolejnym płatem i znów posmaruj masłem. Wykonaj tę czynność jeszcze cztery razy. Na szóstą warstwę ciasta wysyp posiekane pistacje – najlepiej 1/3 porcji. Połóż na nich ciasto filo w ilości sześciu płatów, pamiętając o tym, aby każdy posmarować masłem. Ciasto posyp pozostałą częścią pistacji, następnie pokrój na kwadraty. Piecz przez 45 minut, aby z wierzchu zrobiło się złote. Zagotuj wodę z miodem, cukrem i sokiem z cytryny. Udekoruj nim upieczone ciasto. Baklawę zostaw do wystudzenia, następnie pokrój deser na kawałki. Tak przygotowaną baklawę możesz zaserwować gościom.

Grecka baklawa nie jest najprostszym deserem do zrobienia. Mimo to nawet niespecjalnie znając się na cukiernictwie, warto ją przygotować. To doskonała propozycja na smaczny deser dla najbliższych lub niespodziewanych gości. Warto pamiętać, że ciasto ma jednak dużo kalorii, więc lepiej nie jeść go w dużych ilościach. Baklawę powinno się serwować na zimno – przed podaniem włóż gotowy deser do lodówki. Jeśli tęsknisz za smakiem greckich słodyczy, warto zrobić baklawę samodzielnie w domu.

Proste przepisy na greckie desery – sprawdź najlepsze pomysły

Greckie pączki, czyli loukoumades

Loukoumades to przepyszne, greckie pączki, które smaży się z ciasta drożdżowego. Od naszych różnią się m.in. tym, że są nasączone syropem miodowym. W Grecji serwowane są na różnej okazji święta i festiwale. W celu przygotowania loukoumades należy zaopatrzyć się w kilka składników: mleko 2%, mąka pszenna typ 500, drożdże świeże, olej rzepakowy, cukier, miód i sól. Przepis na greckie pączki jest bardzo prosty. Świetnie poradzi sobie z nim nawet amator gotowania.

Najpierw wsyp drożdże, mąkę i cukier do miski. Dolej połowę mleka, po czym wymieszaj składniki i odstaw na ok. 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie. Dodaj pozostałe mleko, mąkę i 100 ml wody w temperaturze pokojowej. Dodaj szczyptę soli i olej, po czym zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego. Przykryj ciasto ściereczką, gdy już będzie wyrobione – zostaw do wystygnięcia minimum na godzinę. Rozgrzej olej w szerokim garnku i łyżką nakładaj zrobione z ciasta kulki – postaraj się, żeby miały wielkość orzechów. Smaż pączki na średnim ogniu na złoto. Podgrzej miód z dwoma łyżkami wody w małym garnuszku. Delikatnie polej syropem usmażone pączki. Następnie możesz serwować je jako deser dla gości lub domowników.

Revani – grecki deser na bazie kaszy mannej

Revani jest pysznym mokrym ciastem, które robi się z kaszą manną. Tradycyjnie serwuje się je w Grecji i Turcji w okresie noworocznym. Wiele osób podaje je z lodami waniliowymi, aby podbić smak pysznego deseru. Ciasto najczęściej nasącza się alkoholem i ponczem cytrynowym – właśnie dzięki nim jest takie aromatyczne i miękkie. Do przygotowania ciasta potrzeba kilku składników: masło, kasza manna, mąka pszenna typ 500, cukier biały, cukier waniliowy, jajka i migdały w płatkach. Niezbędne okazują się też przyprawy: proszek do pieczenia, sok z limonki, sok z cytryny, sól, sok i skórka z pomarańczy.

Najpierw starannie oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z dodatkiem białego cukru, żółtkami i cukrem waniliowym. Postaraj się, aby powstała z nich jednolita masa. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę i kaszę manną, nie przerywając miksowania. Dokładnie zmieszaj składniki. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i skórkę otartą ze świeżej cytryny. Ubij na sztywną pianę białka z solą. Dodaj je do masy z kaszą manną, po czym wymieszaj za pomocą łyżki. Dodaj do ciasta płatki migdałowe – zamieszaj całość. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstaw na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. W międzyczasie wsyp do garnka cukier. Dodaj sok z połowy cytryny, sok z limonki, pół szklanki wody i nieco metaxy. Dokładnie wszystko wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Upieczone, ciepłe ciasto ponakłuwaj wykałaczką, po czym nasącz cytrynowym ponczem. Ze względu na obecność alkoholu w deserze, lepiej nie serwować go najmłodszym.

Revani serwowane jest na różne okazje i okoliczności. Grecy podają je m.in. na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Smaczny deser pojawia się wówczas na rodzinnych stołach – jego słodki smak i piękny wygląd od lat zachwycają domowników. Mimo że revani najczęściej kojarzone jest ze specjalną okazją, podaje się go także na co dzień – jako słodka przekąska do kawy lub herbaty. Deser bez problemu można znaleźć w greckich kawiarniach i restauracjach.

Grecki deser - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto