Przepis na kinder bueno bez pieczenia krok po kroku
- Herbatniki 450 g
- Mleko 3,2% 600 ml
- Budyń (proszek) 50 g
- Cukier 300 g 1,5 szklanki
- Masło 340 g
- Orzechy laskowe 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 500 g 2 szklanki
- Żelatyna 40 g
- Czekolada mleczna 200 g
- Czekolada gorzka 200 g
- Cukier puder 120 g
Wymieszaj budyń z mlekiem i dodaj do niego cukier, gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź masę.
Do miski włóż 300 g ciepłego masła i zmiksuj, dodaj wystudzony budyń i połącz.
Na patelni upraż orzechy laskowe i 100 g rozdrobnij w malakserze, dodaj do masy budyniowej i wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 150 ml gorącej wody
Czekoladę mleczną rozpuść w mikrofali.
Do śmietany dodaj żelatynę i czekoladę oraz cukier puder, ubij do powstania puszystej masy.
W blaszce wyłożonej folią spożywczą umieść warstwę herbatników, na nie wyłóż śmietanę z czekoladą.
Następnie warstwę ciastek i masę budyniową na wierzch wyłóż ciastka.
Rozpuść gorzką czekoladę z 40 g masła, dodaj 100 g posiekanych orzechów laskowych i polej wierzch ciasta.
Schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.

(liczba kalorii)
Kinder bueno bez pieczenia - cechy przepisu
Więcej o kinder bueno bez pieczenia
Kinder bueno bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które sprawdzi się na deser podane z kawą i herbatą. Prosty przepis to gwarancja szybko zrobionego i udanego ciasta. Przepis na kinder bueno bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbatniki, mleko, budyń, cukier, masło, śmietana kremówka, żelatyna, orzechy laskowe, czekolada mleczna, czekolada gorzka, cukier puder.
Jak zrobić kinder bueno bez pieczenia? Wymieszaj budyń z mlekiem i dodaj do niego cukier, gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź masę. Do miski włóż ciepłe masło i zmiksuj, dodaj wystudzony budyń i połącz. Na patelni upraż orzechy laskowe i rozdrobnij je w malakserze, dodaj do masy budyniowej i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuść w mikrofali. Do śmietany dodaj żelatynę i czekoladę oraz cukier puder, ubij do powstania puszystej masy. W blaszce wyłożonej folią spożywczą umieść warstwę herbatników, na nie wyłóż śmietanę z czekoladą. Następnie warstwę ciastek i masę budyniową na wierzch wyłóż ciastka. Rozpuść gorzką czekoladę z masłem, dodaj posiekane orzechy laskowe i polej wierzch ciasta. Schłodź w lodówce przez 6-8 godzin.
Orzechy laskowe są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy laskowe zawierają dużą ilość składników mineralnych takich jak magnez czy potas. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując szybkie ciasto na deser należy przygotować dzień przed podaniem. Ciasto jest bardzo dobre jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Ciasto jest kaloryczne i powinno występować w naszej diecie bardzo sporadycznie.
Wartości odżywcze kinder bueno bez pieczenia
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w kinder bueno bez pieczenia
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na kinder bueno bez pieczenia
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na kinder bueno bez pieczenia
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kinder bueno bez pieczenia
Lista alergenów dla kinder bueno bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada mleczna
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe